Mohutné oslavy v celé Francii. Na Champs-Élysées slavily vítězství na mistrovství světa statisíce lidí

Největší oslavy druhého titulu mistrů světa ve fotbale se konaly v Paříži, davy fanoušků slavily třeba u Eiffelovy věže, kde mohli sledovat zápas na velkoplošné obrazovce. Natáčel mezi nimi i zahraniční zpravodaj Radiožurnálu Filip Nerad.

Tento článek je více než rok starý.

Reportáž Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzští fotbalisté v Rusku právě převzali trofej pro mistry světa. Tady pod Eiffelovou věží začaly tisíce fanoušků mávat francouzskými vlajkami a oslavovat své nové hrdiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francouzské oslavy v Paříži v reportáži Filipa Nerada

Jeden z nich vyzýval, aby se ostrostřelec Kylian Mbappé stal francouzským prezidentem.

To mladá žena s namalovanou trikolórou na tváři, stojící nedaleko, označila všechny francouzské hráče za geniální.

„Francie si titul naprosto zaslouží,“ křičela žena.

Jeden z fanoušků si do fanouškovské zóny u Eiffelovy věže dokonce přinesl repliku mistrovské trofeje a s ostatními s ní jásá. Na sobě má modrý dres Didiera Deschampse, současného trenéra francouzské fotbalové reprezentace a v roce 1998 kapitána prvních francouzských mistrů světa.

„Didier složil skvělý tým a dosáhli jsme úžasného úspěchu.“

Triumf oslavoval i mladík Johan v kovbojském klobouku v národních barvách. Stejně jako mnoho dalších fanoušků na Martově poli byl i on v době prvního francouzského titulu před dvaceti lety ještě malým dítětem. Děkoval proto fotbalistům za možnost zažít mistrovský pocit.

Deschampsovi a jeho svěřencům sborově děkovali i ostatní fanoušci a vyráželi slavit do pařížských ulic. Tam ve stejné době už jásaly statisíce Francouzů.

Nejen radost, ale i nepokoje a úmrtí

Třebaže převládaly scény nadšení a radosti, bez incidentů se večer neobešel v Paříži, Lyonu, Marseille nebo Ajacciu.

V Paříži byl jeden muž zraněn při rvačce a ve vážném stavu převezen do nemocnice. Po celé hodiny se slavilo na bulváru Champs-Élysées za hlomozu petard a klaksonů, ale když začalo rozbíjení výloh a další incidenty, dav se začal rozcházet.

OBRAZEM: krásné góly, oslavy i statisíce lidí v ulicích Paříže. Francouzi slaví titul mistrů světa

Číst článek

Policie kolem desáté hodiny použila slzný plyn, když asi 30 lidí rabovalo obchod na bulváru Champs-Élysées a dostat se chtěli zejména k lahvím s vínem a šampaňským. Později si policisté na jiném místě museli vzít na pomoc vodní děla, aby rozehnali potížisty.

V Lyonu, kde se lidé vrhali do kašen a lezli s vlajkami na pomníky, musela policie zasahovat už na začátku večera. Někteří vylezli na pořádkové auto postavené v ulici Barre a snažili se ho zapálit.

Už čtvrt hodiny po osmé bylo hlavní náměstí Bellecour, kam původně přišlo slavit 20 000 lidí, pusté, byť plné odpadků. Na jiných místech lyonští fanoušci zapálili popelnice a napadali policisty, u potyček museli zasahovat hasiči. Do půlnoci bylo v Lyonu předvedeno na policii osm lidí.

V přístavu Marseille byli při jedné půtce dva policisté zraněni a deset lidí zatčeno. V korsickém Ajacciu se do sebe pustili francouzští a chorvatští fanoušci. Bitka se ale obešla bez zranění.

V několika městech se kvůli smrtelným incidentům oslavy proměnily v truchlení. V Annecy na východě Francie se padesátiletý rozjařený muž zabil skokem do příliš mělkého vodního kanálu. V Saint-Félixu najel řidič slavící v automobilu do stromu a srážku nepřežil. Ve Frouardu zranil motocyklista tři děti ve věku od tří do šesti let.

Filip Nerad, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme