Salvini potvrdil, že Itálie nepřijme vrácené migranty. ‚To je to poslední, co by mohlo nastat,‘ řekl

Itálie nebude brát zpět migranty vrácené z německo-rakouské hranice. V rozhovoru s italským deníkem Il Messaggero to řekl italský ministr vnitra Matteo Salvini. Premiér Giuseppe Conte v rozhovoru s deníkem La Stampa zopakoval požadavek, aby migranti zachránění ve Středozemním moři byli přerozděleni mezi země EU. Itálie mezitím podle agentury Reuters odmítla další loď s běženci.

Tento článek je více než rok starý.

Řím (Aktualizováno: 22:42 10. 7. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Pokud by nám Rakušané a Němci pomohli uzavřít vnější hranice EU, místo aby nám posílali zpět migranty, posunuli bychom se vpřed,“ řekl Salvini římskému listu Il Messaggero.

„Rakousko a Německo hájí své zájmy. Sejdeme se v Innsbrucku, abychom našli shodu,“ řekl ministr, který je zároveň šéfem protiimigrační strany Liga. Poukázal tak na čtvrteční setkání unijních ministrů vnitra v tyrolské metropoli.

Salvini představuje pro Evropskou unii zatím největší hrozbu, myslí si komentátor Financial Times

Číst článek

Salvini ale ještě jednou zdůraznil, že jeho země v žádném případě nebude zpět přijímat migranty, kteří se vydali dál na sever. „To je to poslední, co by mohlo nastat,“ řekl politik.

„Máme ještě ověřit 130 000 žádostí o politický azyl a 300 000 žádostí o italské občanství. V italských přístavech bylo ubytováno 164 000 údajných uprchlíků. Udělali jsme víc než kterákoli jiná země. Teď je s tím konec, na řadě jsou ostatní,“ prohlásil Salvini.

Itálie se podle něj chce postarat o to, aby do země nepřijížděli další migranti, dokud nebude dosaženo dohody mezi členskými státy EU o přerozdělování migrantů. „Protože na summitu v Bruselu bylo ujednáno, že přijímání migrantů má být na dobrovolném základě, uplatní také Itálie svou vůli,“ dodal Salvini.

Na přerozdělování migrantů a také na změnu pravidel unijních operací ve Středozemním moři naléhá premiér Conte. Současná pravidla podle něj odporují principu solidární Evropy. „Některé aspekty unijní mise Sophia musejí být přehodnoceny. Především by mělo nastat přerozdělování zachráněných migrantů mezi různé země EU,“ řekl deníku La Stampa Conte, který je v čele italské vlády od začátku června.

Zároveň vyzval lodě nevládních organizací ve Středozemním moři, aby nenarušovaly zásahy libyjské pobřežní stráže. Salvini už dříve nařídil nepouštět do italských přístavů plavidla humanitárních organizací a v pondělí pohrozil uzavřením přístavů i pro lodě unijních misí Themis a Sophia.

Incident italské lodě s migranty

Poslední kontroverzi a roztržku italské vlády v úterý vyvolal zásah italského remorkéru, který na palubu vzal 67 migrantů a podle italského ministerstva vnitra nevyčkal na zákrok libyjské pobřežní stráže. Někteří z uprchlíků prý později „ohrožovali posádku na životech“, a tak celá skupina skončila na plavidle italské pobřežní stáže Diciotti. Ta nyní míří do italského přístavu.

S Libyí nemá cenu jednat, Evropě s uprchlickou krizí nepomůže, tvrdí německý expert

Číst článek

Incident na palubě, za nímž stojí dva muži ze Súdánu a Ghany, se vyšetřuje. Ministr vnitra a vicepremiér Salvini původně nechtěl otevřít přístavy ani jedné z lodí, třebaže jsou italské, a zalarmoval kvůli tomu premiéra i druhého vicepremiéra. Ministr dopravy nakonec vládě vysvětlil zásah pobřežní hlídky tím, že posádka remorkéru byla ohrožena.

Itálie podle agentury Reuters naposledy v pondělí odmítla komerční loď s 66 migranty na palubě. Podle italského ministra Danila Toninelliho byli přemístěni na plavidlo italské pobřežní stráže. Podle zdroje, na který se odvolává Reuters, mají být převezeni do Itálie, ale italské ministerstvo vnitra to nepotvrdilo.

Německá vládní koalice se minulý týden shodla na záměru zrychleného azylového řízení na německo-rakouské hranici a vracení migrantů do zemí první registrace. To však předpokládá uzavření příslušných dohod s těmito zeměmi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme