‚O většině incidentů se ani nedozvíme.‘ Největším problémem šampionátu je podle FIFA sexismus

Už v neděli fotbalové mistrovství světa v Rusku skončí. Fanoušci se můžou těšit už jen na finále a duel o bronz. Po měsících příprav a nervů si budou moct vydechnout i organizátoři. Největším problémem dosavadního průběhu šampionátu je podle Mezinárodní fotbalové federace FIFA hlavně sexismus.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Během mistrovství světa ve fotbale jsme zatím zaznamenali 30 případů sexuálního obtěžování, převážně ruských žen přímo na ulici. Navíc ještě víme o 15 dalších případech obtěžování, které nahlásily novinářky,“ uvedl Piara Powar, šéf antidiskriminační skupiny FARE, která bojuje proti diskriminaci, rasismu, sexismu nebo homofobii.

 „O většině incidentů, kdy ruskou ženu přímo na ulici obtěžovali dva fotbaloví fanoušci, se ani nedozvíme. Odhadujeme tedy, že těch případů bylo až desetkrát tolik,“ dodal Powar.

V rámci boji proti sexismu FIFA například nařídila televizním společnostem, aby přestaly v hledištích stadionů zabírat atraktivní či vyzývavě oblečené ženy. Ale sexismus nebyl jediným problémem, který FIFA řešila.

„Největší pokutu dostala Argentina - 105 tisíc švýcarských franků. Bylo to za nepokoje fanoušků a incidenty po utkání s Chorvatskem,“ informoval šéf komise FIFA pro udržitelnost a diverzitu Federico Addiechi.

Finanční postihy se ale nevyhnuly ani dalším týmům nebo jednotlivcům. Nejznámějším případem jsou asi švýcarští reprezentanti Shaqiri a Xhaka. Oba dostali za politická gesta při oslavě gólů v utkání se Srbskem pokutu v přepočtu asi 225 000 korun.

Záskok, který dovedl Anglii až do semifinále. ‚Dokázali jsme si, že to jde,‘ říká trenér Southgate

Číst článek

„Ty tresty i veřejná diskuze určitě pomohly tomu, aby si hráči uvědomili, že pro politiku nebo diskriminaci není na mistrovství světa místo. Nebo ve fotbale obecně,“ řekl Addiechi.

Před začátkem mistrovství museli organizátoři čelit především otázkám na bezpečnost fanoušků. Žádné větší případy výtržností ale zatím šampionát nenarušily.

„Všichni jsme Svědky velmi přátelského mistrovství světa. Rusko přivítalo fanoušky s otevřenou náručí,“ vyjádřil šéf komise FIFA pro udržitelnost a diverzitu Federico Addiechi spokojenost s tím jak zatím mistrovství světa v Rusku probíhá.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme