Francouzi slaví. Porazili Chorvatsko 4:2 a po dvaceti letech jsou fotbalovými mistry světa

Trofej pro vítěze fotbalového mistrovství světa míří do Francie. Její reprezentace přestřílela v napínavém moskevském finále Chorvatsko.

Moskva (Aktualizováno: 18:54 15. 7. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Od roku 1990 ve finále mistrovství světa jen jednou jedinkrát daly gól oba týmy. Tentokrát měly Francie i Chorvatsko splněno už po necelé půlhodině.

Skóre otevřel v 18. minutě vlastní gól Chorvata Maria Mandžukiće, který do brány smolně tečoval volný přímý kop Antoina Griezmanna. Nutno podotknout, že k přímému kopu vůbec nemělo dojít, „faulovaný“ Griezmann totiž svůj pád nasimuloval.

Chorvati se ale nesložili a během deseti minut dokázali vyrovnat. Luka Modrić rozehrál volný přímý kop, po němž se míč dostal až k Ivanu Perišićovi, který si ho na kraji vápna navedl na levačku a povedenou střelou na zadní tyč nedal francouzskému brankáři Hugo Llorisovi šanci.

Netrvalo to ale dlouho a Francouzi měli vedení zpátky. Střelec chorvatské branky Perišić zahrál při bránění rohového kopu rukou a rozhodčí po poradě s videem odpískal penaltu pro Francii. K její exekuci se postavil Antoine Griezmann a chladnokrevně ji proměnil.

Hned po přestávce pořádně protáhl Llorise Ante Rebić, francouzský gólman ale jeho dělovku vyškrábl nad břevno. Pak zápas narušila čtveřice výtržníků v milicionářských kostýmech. K incidentu se později twitteru přihlásila skupina Pussy Riot. Ochranka dva muže a dvě ženy rychle z hřiště odvedla.

Chvíli po vyvedení výtržníků ze hřiště potřetí udeřila Francie. Po Mbappého nákopu se míč dostal ke Griezmannovi a střelec druhé francouzské branky přistrčil míč Paulu Pogbovi, který nadvakrát poslal míč do sítě.

Hned o šest minut později bylo Chorvatům ještě hůř, protože za vápnem napřáhl ke střele Kylian Mbappé a jeho přízemní pokus skončil za zády brankáře Subašiće. Jenže gólové hody pokračovaly a Chorvatsko bylo zpátky ve hře. Brankář Lloris udělal školáckou chybu, když chtěl udělat kličku napadajícímu Mandžukićovi, jenže ten jeho úmysl vystihl a snadno snížil na 4:2.

Víc už ale Chorvatsko v nejslavnějším utkání své fotbalové historie nedokázalo, a tak Francie po vítězství 4:2 může přesně po dvaceti letech slavit druhý titul mistrů světa.

Finále mistrovství světa ve fotbale v Rusku (Moskva-Lužniki):
Francie - Chorvatsko 4:2 (2:1)
Branky: 18. vlastní Mandžukič, 39. Griezmann z pen., 59. Pogba, 65. Mbappé - 28. Perišič, 69. Mandžukič. Rozhodčí: Pitana - Maidana, Belatti (všichni Arg.) - Irrati (video, It.). ŽK: Kanté, Hernandez - Vrsaljko. Diváci: 78.011.

Sestavy:
Francie: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Pogba, Kanté (55. N'Zonzi) - Mbappé, Griezmann, Matuidi (73. Tolisso) - Giroud (81. Fekir). Trenér: Deschamps.
Chorvatsko: Subašič - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinič (82. Pjaca) - Brozovič - Rebič (71. Kramarič), Modrič, Rakitič, Perišič - Mandžukič. Trenér: Dalič.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme