2018: Pořadatelství jako snaha zlepšit image vlastní země. Šampionáty v Rusku a Kataru spojuje mnohé

Jestliže probíhající mistrovství světa v Kataru čelí všemožné kritice, před čtyřmi a půl lety na tom nebylo Rusko o mnoho lépe. Současný šampionát má pomoci zlepšit veřejný obraz katarského režimu, který potlačuje a trestá menšiny, zatímco v roce 2018 se svátek fotbalu konal v zemi, která útočí na sousední země a tráví své bývalé agenty a jejich rodinné příslušníky. Od té doby se v Rusku k lepšímu nezměnilo nic, právě naopak.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident FIFA Infantino a ruský prezident Putin

Prezident FIFA Infantino a ruský prezident Putin | Zdroj: Reuters

Od roku 2014 Rusko okupovalo ukrajinský poloostrov Krym a část regionu Donbas na východě země. O čtyři roky později, jen pár měsíců před fotbalovým mistrovstvím světa, byl bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripal otráven novičokem dvěma ruskými agenty. Do toho se navíc provalila aféra dokazující, že v Rusku bujel státem podporovaný doping.

SKANDÁLY SVĚTOVÝCH ŠAMPIONÁTŮ

Bez kontroverze není fotbalového mistrovství. Server iROZHLAS.cz připomíná v seriálu všechny proběhlé světové fotbalové šampionáty přes události, které mnohdy zastínily klíčové branky i celková vítězství. Další díly najdete ZDE.

Na základě těchto faktů vyzýval mimo jiné tehdejší ukrajinský prezident Petro Porošenko k bojkotu celého šampionátu, a když pak turnaj začal, ukrajinská státní televize zápasy nevysílala. FIFA ale jakékoliv tendence k bojkotu odmítla, šéf asociace Gianni Infantino šampionát dokonce nazval jako nejlepší v historii.

„Na světě existuje spousta křivd. Hodně věcí nefunguje tak, jak by si lidé přáli. Hodně věcí bychom chtěli změnit, protože s nimi nejsme spokojení. Ne v jedné zemi, ne v jedné oblasti, ale na celém světě,“ odpověděl na novinářské otázky zmiňující problematičnost pořádání mundialu v Rusku.

Infantino se během mistrovství několikrát sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jeho pozici podle tehdejších Infantinových slov ovšem šampionát nepodporoval.

2018:

Infantino with Mohammed bin Salman and Vladimir Putin

02:39 – 21. 11. 2022

7 14

„Tady jsme na mistrovství světa a bavíme se hlavně o fotbale. Ale jedna věc nám chybí víc a víc – umění vést dialog. Ten přitom může vyřešit spoustu problémů. Když se nebudeme vzájemně bavit, tak se nedostaneme vůbec nikam,“ uvedl Infantino.

2014: Suárez hryzl Chielliniho do ramene. ‚Neukousl jsem mu kus ucha jako Tyson,‘ hájil se

Číst článek

Fotbalové MS 2018 v Rusku stálo odhadem 14,2 miliardy dolarů, což bylo jednoznačně nejvíce v historii… Až do letošního Kataru, který využil ještě o řád vyšší rozpočet. Putin chtěl akcí podobně jako zimními olympijskými hrami v roce 2014 v Soči zlepšit obraz Ruska ve světě a ukázat, o jak schopný a šikovný národ jde.

Předsedkyně opoziční strany Jabloko Emilia Slabunovová v rozhovoru pro Radiožurnál tehdejší mistrovství světa označila především za nesmírně drahou politickou reklamu.

„Takové spektakulární projekty má náš režim moc rád. Chce ukázat, jak jsme skvělí. Při stavbě všech těch objektů byly ale značně překročeny plánované výdaje. Naše Centrum protikorupční politiky srovnalo ceny na stavbu stadionů v Rusku s náklady v jiných zemích a zjistilo kolosální předražení,“ uvedla ruská politička.

Probíhající katarský šampionát už v roce 2018 pomáhalo představovat ruské mistrovství. Na břehu řeky Moskvy tehdy stála velká propagační multimediální kostka. Do hudby se uvnitř promítaly například katarské tradice a ukazovaly se stadiony pro mistrovství světa.

اذا كنتم في موسكو للإستمتاع بكأس العالم لاتفوتوا زيارة مجلس قطر، ومعرض قطر التفاعلي الذي بني على منصة عائمة على نهر موسكوفا في حديقة قوركي. جناح #قطر سيعطي جماهير كرة القدم لمحة على ما ستكون قطر بعد اربع سنوات عند استضافتها لكأس العالم. #الوعد٢٠٢٢
@Road to 2022

22:14 – 12. 07. 2018

411 1151

‚Sláva Ukrajině!‘

Celý šampionát ovládli Francouzi, kteří ve finále porazili 4:2 překvapení turnaje Chorvaty. Bronz získali Belgičané před Anglií.

A domácí Rusy právě Chorvati hned několikrát pořádně naštvali. Ať už tím, že je ve čtvrtfinále vyřadili, tak především projevy stopera Domagoje Vidy. Během turnaje se objevila hned dvě videa, na kterých provolával heslo „Sláva Ukrajině!“

Ruští fanoušci za to Vidovi svou nelibost dávali na stadionech hlasitě najevo. Pokaždé, když se po zveřejnění videí dotkl míče, začali pískat.

Vše nelibě nesla i FIFA, která politická hesla netoleruje a zakazuje. Vidu napomenula a hráč se raději omluvil s vysvětlením, že jen odkazoval na pět let, které strávil v dresu Dynama Kyjev.

Projděte si všechny díly seriálu o skandálech na světových šampionátech ve fotbale

Jakub Grim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme