Otevřeme světu naši zemi i naše srdce, říká před zahájením fotbalového šampionátu ruský prezident Putin

Už tento týden ve čtvrtek začne největší sportovní akce roku. Fotbalové mistrovství světa poprvé v historii hostí Rusko. Pořadatelé pár dnů před výkopem nepochybují, že jsou připravení.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Foto: Alexei Druzhinin/Kremlin | Zdroj: Reuters

Mistrovství světa potrvá víc než měsíc - od čtvrtka 14. června do neděle 15. července, kdy je na programu finále v Moskvě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Otevřeme světu naši zemi i naše srdce, říká před zahájením fotbalového šampionátu ruský prezident Putin

„Udělali jsme všechno pro to, aby se naši hosté, sportovci, experti a samozřejmě fanoušci cítili v Rusku jako doma. Otevřeme světu naši zemi i naše srdce,“ prohlásil ruský prezident Vladimir Putin.

Rusko za přípravy šampionátu utratilo v přepočtu 285 miliard korun. Investovalo je do stadionů a postavilo za ně nové letištní terminály, silnice nebo hotely. I proto je podle šéfa Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianniho Infantina připravené tak velkou akci hostit.

„Před výkopem můžu říct, že je Rusko připravené na sto procent. Celý svět už se těší, až to 14. června zápasem Rusko – Saúdská Arábie začne. Každý uvidí, jak jsou připravené stadiony a jak je celá země vlídná,“ řekl Infantino.

Proti ruskému pořadatelství se ovšem objevily i nesouhlasné hlasy. Třeba kvůli dopingovému skandálu během zimní olympiády v Soči. V Anglii zase někteří navrhovali bojkot kvůli útoku na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru. A lidskoprávní organizace upozorňovaly na utlačování homosexuálů nebo rasismus ruských fanoušků.

Anglie čeká na medaili z MS už 52 let. ‚Máme skvělou příležitost to konečně změnit,‘ říká kapitán Kane

Číst článek

Reálně však nic z toho nemohlo Rusku pořadatelství vzít. A prezident Vladimir Putin teď slibuje, že se země ukáže v úplně jiném světle.

„Věřím, že fanouškům zůstanou vzpomínky nejenom na zápasy těch nejlepších týmů a dovednosti hráčů, ale taky na Rusko jako takové - na osobitou kulturu, unikátní historii, přírodní krásy a přátelské lidi,“ řekl Putin.

FIFA každopádně upozornila, že jakékoliv rasistické projevy bude tvrdě trestat. Na každém zápase proto budou vyškolení pozorovatelé. Na stadiony zároveň budou vpuštěni fanoušci s duhovou vlajkou, což je symbol sexuálních menšin.

Šampionát už zná i svou oficiální písničku, které se fotbaloví fanoušci v příštích týdnech jen tak nezbaví. 

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme