Mbappé, nebo Lukaku? Semifinále mezi Francií a Belgií je i soubojem ‚zázračných dětí‘

Fotbalistům jejich typu se v překladu z angličtiny říká „zázračné děti". Útočníci Kylian Mbappé a Romelu Lukaku se ještě coby teenageři zařadili k předním evropským střelcům. A mají toho společného víc. Už přibližně za hodinu proti sobě nastoupí v semifinále mistrovství světa. Mbappé ve francouzském dresu, Lukaku v tom belgickém.

Tento článek je více než rok starý.

Petrohrad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romelu Lukaku, stejně jako celý belgický tým, na světovém šampionátu válí. Pětadvacetiletý útočník vstřelil v Rusku čtyři góly a stále tak může pomýšlet na zisk zlaté kopačky pro nejlepšího střelce turnaje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mbappé, nebo Lukaku? Semifinále mezi Francií a Belgií je i soubojem ‚zázračných dětí‘

„Hraje se skvělými hráči, v tom to má na hřišti jednodušší. Pořád ale musí zakončovat akce a v téhle činnosti je opravdu dobrý. Podle mě ještě v budoucnu nastřílí hodně gólů,“ řekl pro ESPN Didier Drogba, Lukakův bývalý spoluhráč z Chelsea.

Do Londýna zamířil tehdy osmnáctiletý Lukaku jako obrovský talent z belgického Anderlechtu. V nabitém kádru se hráč s konžskými předky příliš neprosadil, ale po angažmá v menších klubech, kde ukázal své kvality, přestoupil před rokem do Manchesteru United.

„Je to hráč, který se chce učit. Vždycky jsem mu moc rád poradil, nechal si poradit od každého. Třeba teď se může hodně naučit od Thierryho Henryho, který působí u belgické reprezentace,“ říká Drogba.

Skvělý turnaj zažívá i Kylian Mbappé. Na kontě má zatím o gól méně než Lukaku, fotbalovou veřejnost ale udivuje mimořádnými výkony. Stejně jako Lukaku i Mbappé má africké kořeny, jeho otec totiž pochází z Kamerunu. O nesporném talentu devatenáctiletého útočníka asi nejvíc vypovídá to, že bývá srovnáván s legendárním Pelém.

První semifinále fotbalového šampionátu je tu. Jak si vedou Rode Duivels v porovnání s Les Bleus?

Číst článek

„Je velice rychlý, má skvělou techniku. Má opravdu veliké přednosti a je velice nebezpečný. To, co on ve svém věku dokáže, jsem nikdy u nikoho neviděl. Tedy až na Messiho,“ chválil Mbappého na tiskové konferenci před vzájemným zápasem Belgičan Chadli.

Mbappé debutoval ve francouzské lize za Monaco v pouhých 16 letech, v loňském roce pak za téměř pět miliard korun přestoupil do PSG.

Mbappé i Lukaku mají momentálně velmi dobrou formu, finále světového šampionát si nakonec ale zahraje pouze jeden. Semifinálový duel Francie proti Belgii začíná v úterý ve 20 hodin a na iROZHLAS.cz můžete jeho průběh sledovat online.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme