První penaltový rozstřel turnaje vyšel lépe Chorvatům. Do čtvrtfinále je poslal Pašalić

Fotbalisté Chorvatska porazili Japonsko 2:1 po penaltovém rozstřelu a slaví postup do čtvrtfinále. Utkání rozhodnul Mario Pašalić, ale i Dominik Livaković, který chytil Japoncům tři penalty a výrazně se tak zasadil o chorvatské vítězství. Japonská tmavá série tak pokračuje, když nedokázali postoupit z osmifinále ani počtvrté v řadě.

Tento článek je více než rok starý.

Al Wakrah (Aktualizováno: 18:59 5. 12. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Chorvatska slaví postup do čtvrtfinále

Fotbalisté Chorvatska slaví postup do čtvrtfinále | Foto: Lee Smith | Zdroj: Reuters

K první šanci se už ve 2. minutě dostali Japonci, když si na centrovaný míč z pravé strany naskočil Šógo Taniguči. Míč však hlavičkou netrefil přesně a jeho pokus tak skončil mimo bránu. 

Fotbalové úspěchy pouze ve vzpomínkách. Fanoušci Anglie postupu příliš nevěří, na Francii se ale těší

Číst článek

Na druhé straně mohl skórovat Ivan Perišić. Japonský obránce Takehiro Tomijasu ztratil míč a chorvatský útočník zleva naběhnul před brankáře Šuiči Gondu. Perišićovi ale obstřel nevyšel a dorážející Andrej Kramarič trefil míč pouze do rukavic japonského brankáře.

Blízko prvního gólu byl i Daizen Maeda, na přízemní centr ale těsně nedosáhl. Ani Chorvat Bruno Petković, kterého skvěle vybídnul Joško Gvardiol ve 25. minutě skóre nezměnil. Samostatný únik totiž zpomalil a následnou přihrávku před bránu zablokovala japonská obrana. 

Japonci měli v první poločase převahu a byli aktivnější než Chorvaté. Snahu mohli Asiaté zužitkovat ve 40. minutě po akci dua Maeda – Daiči Kamada. Druhý jmenovaný si v pokutovém území zaseknul míč a pravačkou pálil, bránu však netrefil. 

O tři minuty později to už bylo 1:0 pro Japonce. Po rohu nakrátko centroval z pravé strany Wataru Endo, míč propadnul před volného Maedu a ten do odkryté branky Dominika Livakoviće poslal míč. 

Druhý poločas

Začátek druhého poločasu se sice lépe povedl Japoncům, byli to ale Chorvaté, kdo vstřelili branku. Po centru z pravé strany skvěle umístěnou hlavičkou srovnal na 1:1 Perišić. 

Giroud je historicky nejlepším střelcem Francie. Rekordní gól dal v zápase s Polskem

Číst článek

Do vedení mohl následně Chorvaty poslat kapitán Luka Modrić. Jeho dalekonosnou ránu zpoza pokutového území ale Gonda skvěle vytáhnul na roh. 

Bojovný výkon Japonců a důsledná obrana zajistila první prodloužení na turnaji.

Prodloužení

Japonsku už v prodloužení docházely síly a hlavně bránilo. Chorvaté měli ke konci druhé části více šancí, gól ale nedali, a tak mohli diváci vidět i první penaltový rozstřel šampionátu.

Poslouchejte fotbalové zápasy z mistrovství světa v Kataru ŽIVĚ. Radiožurnál Sport vysílá všechna utkání

Číst článek

První penalty se ujal Takumi Minamino a poslal míč doprava po zemi. Gólman Livaković ale jeho pokus lapil a vyvinul na Japonce tlak, který následně navýšil úspěšný Nikola Vlašić. Livakovič podržel Chorvaty i podruhé při střele Kaora Mitomy. První tak penaltu proměnil až třetí kopající Takuma Asano. 

Naději vrátil Japoncům i Marko Livaja, když svůj pokus namířil pouze do levé tyče. Skvělý Livaković však vychytal i třetí penaltu Maja Jošidy, a tak následnou proměněnou penaltou poslal Chorvaty do čtvrtfinále Mario Pašalić.

Osmifinále mistrovství světa v Kataru

Japonsko - Chorvatsko 1:1 po prodloužení (1:1, 1:0), na penalty 1:3
Branky: 43. Maeda - 55. Perišič. Penalty proměnili: Asano - Vlašič, Brozovič, Pašalič. Neproměnili: Minamino, Mitoma, Jošida - Livaja. Rozhodčí: Elfath - Parker, Atkins (všichni USA) - Gallo (video, Kol.). ŽK: Kovačič, Barišič (oba Chorv.). Diváci: 42.523.

kal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme