Africká senzace pokračuje. Maročané vyřadili i Portugalce s Ronaldem a postoupili do semifinále

Fotbalisté Maroka ve čtvrtfinále mistrovství světa v Kataru překvapivě porazili favorizované Portugalsko 1:0 a jako první africký tým postoupili mezi nejlepší čtyřku světového šampionátu. Utkání v Dauhá rozhodl útočník Júsuf Nasjrí ve 42. minutě.

Tento článek je více než rok starý.

Dauhá (Aktualizováno: 18:17 10. 12. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Maroka se radují z historického postupu do semifinále mistrovství světa

Fotbalisté Maroka se radují z historického postupu do semifinále mistrovství světa | Zdroj: Reuters

Maročané protáhli sérii bez porážky na 12 zápasů. Ve středu si zahrají o účast ve finále s vítězem duelu Anglie - Francie, který začne v sobotu ve 20.00. V úterním semifinále nastoupí Argentina proti Chorvatsku.

Utkání Maroko - Portugalsko jsme sledovali ONLINE

Číst článek

V základní sestavě Portugalska podruhé za sebou chyběl hvězdný kapitán Cristiano Ronaldo. Jeho místo v útoku opět zaujal Goncalo Ramos, jenž pomohl hattrickem k drtivému vítězství 6:1 nad Švýcarskem v osmifinále.

Portugalci poprvé zahrozili už ve čtvrté minutě, kdy brankář Jasín Bunú vyrazil Joao Félixovu hlavičku. Na druhé straně po další standardní situaci Nasjrí hlavičkoval nad břevno. Po půl hodině hry se mezi tyče těsně nevešla ani Félixova tečovaná rána.

Maročané jinak výborně bránili, k tomu byli nebezpeční i v ofenzivě a ve 42. minutě otevřeli skóre. Nasjrí ve vzdušném souboji přeskočil nejistého gólmana Dioga Costu a hlavou vstřelil druhou trefu na turnaji. Bruno Fernandes mohl rychle vyrovnat, ale z úhlu trefil břevno.

Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale 2022

Ronaldo nepomohl

Po změně stran měl první velkou šanci africký celek, Zijachovu ránu tentokrát Costa vyrazil. V 51. minutě přišel na hřiště Ronaldo. Sedmatřicetiletý kanonýr 196. reprezentačním startem vyrovnal světový rekord Kuvajťana Bádira Mutavy. Ronaldo už drží maximum v počtu gólů za národní tým (118).

Portugalci si vytvořili velký tlak i šance. Osmifinálový hrdina Ramos hlavičkoval nad branku, Fernandes vypálil o kousek nad břevno. Maročané se v hlubokém bloku soustředili výhradně na defenzivu. V 83. minutě outsidery podržel Bunú výborným zákrokem proti další Félixově střele a gólman Sevilly vyrazil i Ronaldovu ránu.

Ve třetí minutě nastavení byl po druhé žluté kartě vyloučen střídající Chaddíra, ale mistři Evropy z roku 2016 přesilovku nevyužili. V největší šanci devětatřicetiletý stoper Pepe hlavičkoval těsně vedle. Předtím pojistku odmítl Zakaria Abuchlál, jenž ze samostatného úniku nepřekonal brankáře Costu.

Maročané potvrdili výjimečně silnou defenzivu, na turnaji v Kataru inkasovali pouze jednou - po vlastní brance Adžuirda v utkání s Kanadou ve skupině.

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru - čtvrtfinále (Dauhá, Sumáma):

Maroko - Portugalsko 1:0 (1:0)
Branka: 42. Nasjrí. Rozhodčí: Tello - Brailovsky, Chade - Vigliano (video, všichni Arg.). ŽK: Darí, Chaddíra - Horta. ČK: 90.+3 Chaddíra. Diváci: 44 198.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme