Obhájci titulu přehráli Polsko a čeká je čtvrtfinále, vítězství 3:1 zařídili Mbappé s Giroudem

Fotbalisté Francie zvládli na mistrovství světa v Kataru osmifinálové utkání proti Polsku a po vítězství 3:1 postoupili mezi nejlepší osmičku týmů turnaje. Dva góly vstřelil Kylian Mbappé, jeden dal Olivier Giroud. Čestný úspěch Poláků zaznamenal v nastavení z pokutového kopu Robert Lewandowski.

Tento článek je více než rok starý.

Dauhá (Katar) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kylian Mbappé

Kylian Mbappé | Foto: Dylan Martinez | Zdroj: Reuters

Obhájci titulu Francouzi byli od prvních minut o něco lepším týmem, velké šance si ale dlouho nevytvářeli. Až po půl hodině hry zahodil obrovskou příležitost Olivier Giroud, když ve skluzu před prázdnou bránou o kousek nedosáhl na Dembelého přihrávku.

Vzpomínky na zlatý rok 1986? Argentinci v čele s Messim probudili naděje fanoušků na triumf

Číst článek

O chvíli později to z úhlu zkoušel Kylian Mbappé, brankář Szczesny si ale s jeho tvrdou střelou poradil.

Pak mohli zničehonic také udeřit trpělivě hrající Poláci, jenže Zielinski v jasné šanci střílel jen do brankáře Llorise a následnou dorážku pak poslal jen do jednoho z bránících Francouzů.

A tak přišel gól na druhé straně. Minutu před koncem první půle našel Mbappé ve vápně Girouda a ten pak levačkou poslal míč přesně ke vzdálenější tyči.

Po přestávce pokračovalo utkání v podobném duchu – Francouzi byli aktivnější, žádný z náznaků ale do úspěšného zakončení dlouho nemohli dotáhnout. 

Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale 2022

V 74. minutě se to ale změnilo. Po rychlém brejku se dostal míč na levou stranu na kopačky Mbappého, ten si ho připravil na svou silnější pravou nohu a povedenou trefou do šibenice zvýšil na 2:0.

Druhý gól úřadující mistry světa uklidnil, naopak Polákům jako by v té chvíly došly zbývající síly na pokus o obrat. V nastavení si pak ještě jednou připravil míč ve vápně na pravačku Mbappé a ještě dokonalým obstřelem poslal míč do opačné šibenice než před několika minutami.

Poslouchejte fotbalové zápasy z mistrovství světa v Kataru ŽIVĚ. Radiožurnál Sport vysílá všechna utkání

Číst článek

Poláci se ale nakonec přeci jen dočkali alespoň čestného úspěchu. V závěru nastavení totiž rozhodčí odpískal penaltu za ruku ve vápně a Robert Lewandowski si postavil míč na penaltový puntík.

Napoprvé sice neuspěl, ale protože jeden z bránících hráčů vběhl do vápna dřív, než Lewandoski kopl do míče, pokutový kop se opakoval. A na druhý pokus už polský kanonýr uspěl.

Francouzi tak porazili Polsko 3:1 a postoupili do na mistrovství světa do čtvrtfinále. V něm se utkají s vítězem souboje Anglie se Senegalem, který je na prograu v neděli ve 20.00.

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru - osmifinále (Dauhá, Sumáma):
Francie - Polsko 3:1 (1:0)
Branka: 74. a 90.+1 Mbappé, 44. Giroud - 90.+9 Lewandowski z pen. Rozhodčí: Valenzuela - Urrego, Moreno - Soto (video, všichni Ven.). ŽK: Tchouámeni - Bereszyňski, Cash. Diváci: 40.989.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme