‚Tenhle bronz září jako zlato.‘ Chorvatsko slaví už třetí medaile z mistrovství světa

Už tři sady medailí získali fotbalisté Chorvatska v samostatné historii na mistrovství světa. Ty poslední – bronzové – dostali na končícím šampionátu v Kataru, když porazili v zápase o třetí místo Maroko 2:1.

Tento článek je více než rok starý.

Dauhá (Katar) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chorvatští fotbalisté s bronzovými medailemi.

Chorvatští fotbalisté s bronzovými medailemi. | Foto: PETER CZIBORRA | Zdroj: Reuters

Před šampionátem mezi největší favority nepatřili, přesto chorvatští fotbalisté znovu ukázali, že na vrcholných akcích se s nimi musí počítat. Po stříbru z Ruska před čtyřmi lety totiž znovu neodjedou z mistrovství světa s prázdnou.

Přehrát

00:00 / 00:00

‚Tenhle bronz září jako zlato.‘ Chorvatsko slaví už třetí medaile z mistrovství světa

V chorvatských médiích se znovu pěje chvála na Zlatka Daliće, a to oprávněně. Vždyť trenér, který nikdy nevedl žádný věhlasný klub, získal s reprezentací už druhé medaile a navázal tak na mužstvo ze šampionátu v roce 1998, kdy Chorvaté při své premiéře v samostatné historii vybojovali bronz.

„Musím tenhle úspěch věnovat jedné osobě, která to všechno začala. Je jí Ćiro Blažević. Šéfe, takhle medaile je pro vás. Já bych jich mohl vyhrát třeba pět, ale vy budete stále nejlepší,“ děkoval Dalić Miroslavu Blaževićovi, kouči prvního bronzového chorvatského výběru a člověku, který v začátcích právě Dalićovi pomáhal s trénováním.

Bronzová radost. Chorvaté porazili na mistrovství světa Maročany 2:1 a získali druhou medaili za sebou

Číst článek

Sečteno, podtrženo: Chorvati od zmíněného roku 1998 získali už tři sady medailí. Takoví Brazilci mají za stejnou dobu jen dvě, ačkoliv jednu zlatou.

A ještě hůř jsou na tom třeba Argentinci, Italové, Nizozemci, Portugalci nebo Španělé.

„Tenhle bronz září jako zlato. Je neuvěřitelné, že jsme získali dvě medaile na posledních dvou šampionátech, navíc s dost odlišným kádrem. V porovnání s Ruskem jsme do Kataru vzali 18 nováčků, čtyři z nich z domácí ligy. Smekám před tím, jak bojovali,“ řekl Dalić po třetím medailovém úspěchu Chorvatů ze šesti účastí na světových šampionátech.

Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale 2022

Adam Weidenthaler Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme