1990: Rijkaard naplival Völlerovi do kudrlin. Aférou vyvrcholila nevraživost mezi Němci a Nizozemci

Je to dosti hanebné jednání, ale občas nepřátelství mezi týmy vede až k tomu, že po sobě fotbalisté plivou. Nejslavnější incident tohoto druhu obstaral na mistrovství světa v Itálii v roce 1990 Frank Rijkaard. Nizozemský záložník dvakrát plivl německém útočníkovi Rudi Völlerovi do vlasů. Rivalita mezi dvěma fotbalovými velmocemi byla na svém vrcholu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatojánský večer v Miláně v roce 1990: Frank Rijkaard (vpravo) plive na Rudiho Völlera v osmifinále mistrovství světa

Svatojánský večer v Miláně v roce 1990: Frank Rijkaard (vpravo) plive na Rudiho Völlera v osmifinále mistrovství světa | Zdroj: Profimedia

Osmifinále světového šampionátu v Itálii proti sobě svedlo dva velké konkurenty: Německo a Nizozemsko. „Rivalita mezi Holandskem a Německem byla obrovská. Od finále v roce 1974,“ vysvětloval slavný německý útočník a pamětník vyostřených bitev Jürgen Klinsmann.

Skandály světových šampionátů

Bez kontroverze není fotbalového mistrovství. Server iROZHLAS.cz připomíná v seriálu všechny proběhlé světové fotbalové šampionáty přes události, které mnohdy zastínily klíčové branky i celková vítězství. Další díly najdete ZDE.

V roce 1974 porazili Němci ve finále šampionátu nizozemské hvězdy v čele s Johanem Cruijffem, tehdy nejlepším fotbalistou světa. (O skandálu s polonahými dívkami a roli německého bulváru jsme psali zde:) V Nizozemsku cítili obrovské zklamání a na povrch vyhřezly staré křivdy ještě z dob druhé světové války.

Fotbalové zápasy v 80. letech mezi oběma sousedními státy přinesly řadu ostrých zákroků a nepěkných incidentů. Poslední velký střet fotbalových velmocí, semifinále na EURO 1988 vyhráli Nizozemci 2:1 a obránce Ronald Koeman při odchodu do šaten předstíral, že si s dresem Olafa Thona otírá pozadí.

Během kvalifikačního utkání na šampionát rozvinuli v Rotterdamu nizozemští fanoušci transparent, na němž připodobňovali německého kapitána Lothara Matthäuse k Adolfu Hitlerovi...

Bubnová příprava na vyhrocený zápas tedy probíhala důsledně a dlouhodobě.

Šílenství ovšem během osmifinále vstoupilo do nejméně pravděpodobné osoby – Franka Rijkaarda. Nizozemský záložník byl během kariéry považován za slušného fotbalistu, který na trávníku vyčníval jen díky svému umění. Nechutné scény z roku 1990 mu ubraly davy obdivovatelů, od novinářů si vysloužil přezdívku „Lama“.

„Ten den jsem se choval hrozně,“ sypal si Rijkaard po letech popel na hlavu. „Rudiho Völlera velmi respektuji a on mi nic neudělal. Viděl jsem rudě, když jsem dostal kartu. Pak jsem se mu omlouval, jsem šťastný, že omluvu přijal,“ říkal nizozemský záložník a později velmi úspěšný trenér.

Zajímavosti MS v Itálii

  • Na šampionátu v Itálii se dařilo Československu. Po postupu ze skupiny porazilo v osmifinále Kostariku 4:1. Ve čtvrtfinále ale prohrálo s Němci 1:0. Tomáš Skuhravý, dal pět gólů a stal se druhým nejlepším střelcem mistrovství světa.
  • Mistrovství podruhé hostila Itálie a potřetí turnaj vyhrálo Německo, které tak dorovnalo Brazílii a Itálii. Ve finále se střetly stejné týmy jako v roce 1986, tedy Německo a Argentina, Němci vyhráli po gólu z penalty 1:0.
  • Na turnaji v Itálii padlo průměrně nejméně branek na zápas, pouze 2,2 gólu na utkání, a rekordních 16 červených karet. Obranná hra a zdržování vedly k následné úpravě pravidel. Přišel zákaz malé domů a od roku 1992 uvedení tři bodů za vítězství.
  • Překvapením mistrovství byli borci z Kamerunu a jejich kanonýr, osmatřicetiletý Roger Milla. Kamerun se dostal až do čtvrtfinále, kde po velké bitvě prohrál s Anglií.

Blonďaté kudrliny německého útočníka Rudiho Völlera Rijkaarda v osudném osmifinále na milánském San Siru totálně rozběsnily. Už ve 22. minutě soka tvrdě zfauloval, za což viděl žlutou kartu, což znamenalo, že by v případě nizozemského postupu nemohl v dalším zápase hrát.

Když Rijkaard probíhal kolem kníratého Völlera, plivl mu zezadu do vlasů, čehož si Němec všiml. Došlo na ostrá slova a následné stížnosti u rozhodčího, za což Völler dostal také žlutou kartu.

Následný přímý kop zachytil těsně před Völlerem nizozemský brankář Hans van Breukelen. K ležícímu útočníkovi, který se kolizi s gólmanem těsně vyhnul, se přihnal Rijkaard. Nejprve Völlera tahal za ucho, a pak mu šlápl na nohu. Následovala strkanice, do níž se připletl Van Breukelen i Klinsmann. Argentinský sudí byl nekompromisní: ukázal červenou kartu nejen Rijkaardovi, ale následně i šokovanému Völlerovi.

„To, co udělal Frank Rijkaard, nebylo hezké. Ale já měl zůstat na hřišti. Dodneška nechápu, proč mě sudí vyloučil. Asi si to tajemství vezme do hrobu. Chtěl z nás mít exemplární příklad a uklidnit vášně,“ přemítal Völler.

Německý novinář Uli Hesse-Lichtenberger v knize o německém fotbale psal, že Rijkaard a Völler se velmi dobře znali z italské ligy a měli pro sebe jen slova uznání. „Po pěti měsících od šapionátu, když hrál Milán s Římem, se Rijkaard Völlerovi omluvil, vysvětloval, že byl pod velkým emočním tlakem, protože se zrovna rozcházel s manželkou,“ psal žurnalista.

Oba hráči na důkaz usmíření v 90. letech natočili společnou reklamu na máslo a duely mezi Němci a Nizozemci ztratily punc fotbalové války.

Sestřih celého zápasu, který patřil mezi nejlepší na mistrovství:

Martin Prachař Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme