1938: ‚Zvedli jsme pravice, abychom ukázali, že se jich nebojíme.‘ Neoblíbení Italové obhájili zlato

Při slavnostním nástupu celý italský tým zdvihl pravice ve fašistickém pozdravu, což ve Francii, která v roce 1938 hostila v pořadí třetí mistrovsví světa ve fotbale, vyvolávalo velmi odmítavé reakce. Jenže Italové chtěli světu dokázat, že fašistický sport je nejlepší. A také chtěli dokázat, že dokáží zvítězit, i když jim nepomáhá rozhodčí. Nakonec se jim to k velké radosti diktátora Benita Mussoliniho podařilo.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský fotbalový tým po příjezdu z Francie, kde v roce 1938 obhájil zlaté medaile. Uprostřed v bílém vítající diktátor Benito Mussolini

Italský fotbalový tým po příjezdu z Francie, kde v roce 1938 obhájil zlaté medaile. Uprostřed v bílém vítající diktátor Benito Mussolini | Zdroj: Profimedia

Skandály světových šampionátů

Bez kontroverze není fotbalového mistrovství. Server iROZHLAS.cz připomíná v seriálu všechny proběhlé světové fotbalové šampionáty přes události, které mnohdy zastínily klíčové branky i celková vítězství.

„Seřadili jsme se jako vojáci. Když jsme vztyčili pravice, publikum nás častovalo pískotem, bučením a nadávkami,“ popisoval italský trenér Vittorio Pozzo okamžiky, kdy obhájci titulu z Itálie nastoupili ke svému prvnímu zápasu na šampionátu ve Francii v roce 1938, tedy rok před začátkem druhé světové války.

Italové měli obrovskou motivaci: chtěli světu dokázat, že jejich čtyři roky staré zlato, kdy v kontroverzním finále v Římě porazili Československo, nebylo jen dílem ovlivněných rozhodčích.

Mimo Apeninský poloostrov byl však italský výběr, který si opečovával italský fašistický diktátor Benito Mussolini, krajně neoblíbený. Zejména kvůli tomu, s jakou vehemencí zosobňoval fašistické symboly.

„Jak dlouho na nás řvali, nevím. Německý rozhodčí i norští hráči se na nás dívali s obavami. Když jsme spustili pravice, tak začaly nadávky znovu,“ líčil trenér Pozzo, který proslul tím, že národní tým vedl v duchu vojenských rituálů. „Tak jsem zavelel: ‚Připravit, salutovat.‘ A znovu jsme zvedli pravice, abychom ukázali, že se jich nebojíme. A pak jsme mohli hrát,“ líčil Pozzo.

1934: Vyhrajte, nebo zemřete, vzkázal Mussolini. Sudí ve finále přehlížel brutální hru proti Československu

Číst článek

Italové úvodní duel šampionátu nad Norskem vyhráli pouze 2:1, což rozčílilo fašistické pohlaváry, kteří trenérovi nakázali, že musí vyměnit obránce Monzeglia. Což se stalo.

Ještě větší skandál vyvolal italský tým ve čtvrtfinále, kde se střetl s domácí Francií. Oba týmy nastupovaly obvykle v modrých dresech, ale po losu to byla Itálie, která musela zvolit jinou barvu. Místo tradiční náhradní bílé nařídil Mussolini, aby mančaft nastoupil celý v černém, což byla barva, kterou v Itálii nosili fašisté. Šlo o jasný vzkaz soupeřům i světu. Na mezinárodní scéně použili Italové celočerné dresy jen jednou. 

„Hráči za to nemohli, jen reprezentovali svoji zemi,“ vymlouval se Pozzo. Jeho tým bouřlivé publikum utišil, předvedl skvělou hru a vyhrál 3:1.

Italy nezastavili v semifinále ani Brazilci, a tak se obhájci postavili ve finále proti Maďarům. Ani v Paříži si neodpustili fašistický pozdrav. Na hřišti pak ovšem dominovali a zvítězili 4:2. Během dvacetiminutovky, kdy jsme ukázali prvotřídní fotbal, diváci zapomněli na politické předsudky, vzpomínal v roce 2001 poslední žijící hráč týmu Piero Rava.

Zajímavosti MS ve Francii

  • Československo, které obhajovalo stříbrné medaile, narazilo ve čtvrtfinále na Brazílii. První zápas skončil 1:1, takže se podle pravidel hrálo opakované utkání (byl to poslední opakovaný zápas v historii světových šampionátů). Do druhého duelu ale nemohly nastoupit zraněné opory brankář František Plánička a střelec Oldřich Nejedlý a Českoslovensako prohrálo 2:1. Brazílie nakonec získala bronzové medaile.
  • Turnaje se účastnilo 14 družstev, z toho 11 z Evropy. Kvůli rozhodnutí, že se šampionát nekoná v Jižní Americe, odmítli přijet silní Uruguayci a Argentinci. Španělsko vyřadila občanská válka.
  • Na mistrovství se kvalifikovalo Rakousko, ale po Anšlusu (připojení k Německu) se odhlásilo. Někteří rakouští fotbalisté hráli za německý tým, ale hvězdný Matthias Sindelar odmítl za spojený celek nastoupit.
  • Italové pomýšleli i na třetí triumf v řadě, ale šampionáty v letech 1942 a 1946 se kvůli druhé světové válce nekonaly. Další mistrovství světa se uskutečnilo až v roce 1950 v Brazílii.

Martin Prachař Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme