1958: Fanouškovský bojkot kvůli popravě maďarského expremiéra poznamenal šampionát ve Švédsku

Premiérové zlato pro Brazílii i rekordní zápis nejlepšího střelce. Světový šampionát 1958 ve Švédsku byl ale kromě těchto pozitivních milníků negativně poznamenán i krvavě potlačenou maďarskou revolucí, ke které došlo o dva roky dříve. Den před zápasem Maďarů s Walesem byl popraven bývalý premiér Imre Nagy, na což švédští fanoušci reagovali velmi slabou návštěvou v ochozech stadionu v Solně na stockholmském předměstí.

Tento článek je více než rok starý.

Skandály světových šampionátů Stockholm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský brankář Gyula Grosics právě inkasoval v zápase s Walesem

Maďarský brankář Gyula Grosics právě inkasoval v zápase s Walesem | Zdroj: ČTK / AP

Mistrovství světa ve Švédsku v roce 1958 se do historie světového fotbalu zapsalo tím, že zde Brazílie vedená osmnáctiletým Pelém porazila ve finále domácí Švédy a poprvé získala zlaté medaile pro světové šampiony.

Skandály světových šampionátů

Bez kontroverze není fotbalového mistrovství. Server iROZHLAS.cz připomíná v seriálu všechny proběhlé světové fotbalové šampionáty přes události, které mnohdy zastínily klíčové branky i celková vítězství. Další díly najdete ZDE.

Dalším obdivuhodným sportovním výkonem bylo 13 vstřelených branek za pouhých šest zápasů, což francouzskému útočníkovi Justu Fontainovi zajistilo titul nejlepšího střelce. Svůj gólový apetit potvrdil i v souboji o bronz, v němž Francie porazila Západní Německo i díky jeho čtyřem brankám 6:3. Tolik k pozitivním záznamům šampionátu 1958.

Švédští hostitelé mohli být navýsost spokojeni s tím, do jaké skupiny byli nalosováni. Porazili Mexiko a Maďarsko a remizovali s Walesem, a tak velmi snadno proklouzli do čtvrtfinále.

Ve skupině sice bylo Maďarsko, které bylo v první polovině 50. let považováno za možná nejlepší fotbalový tým světa, hvězdný výběr ale oslabilo brutální potlačení povstání v roce 1956. V důsledku toho svou vlast opustily superhvězdy Sándor Kocsis a především Ferenc Puskás.

postup walesu

Wales se na MS dostal kuriózní cestou. FIFA rozhodla, že sehraje utkání s Izraelem, který se původně kvalifikoval, aniž by vyhrál jediné utkání, protože s ním jeho soupeři z Turecka, Indonésie a Súdánu odmítli hrát. Wales zvítězil a MS 1958 se stalo jediným šampionátem, na kterém se představila Anglie, Skotsko, Wales i Severní Irsko.

Přesto měli finalisté předchozího mistrovství minimálně postoupit ze skupiny, stopku jim však vystavil Wales. Vzájemný zápas těchto dvou týmů, který rozhodl o velšském postupu do čtvrtfinále, byl navíc švédskými diváky bojkotován.

Den před konáním zápasu byl totiž v Budapešti popraven bývalý premiér Imre Nagy, který se postavil na stranu povstalců a vyhlásil maďarskou neutralitu. Zatímco ostatní zápasy sledovaly desetitisíce diváků, 17. června jich přišlo jen 2823.

V oficiálním záznamu se však na popud FIFA objevilo číslo 20 tisíc diváků. Aby byl vykreslen dojem, že je vše v pořádku.

Jakub Grim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme