1986: Maradonova ‚boží ruka‘. Argentinský génius po podvodné brance předvedl i ‚gól století‘

Co by to bylo za seriál o skandálech fotbalových šampionátů, kdyby chyběl nejproslulejší podvodný gól? Branku, které se říká „boží ruka“, zaznamenal argentinský fotbalový génius Diego Maradona ve čtvrtfinále mistrovství světa 1986 v Mexiku. Malý záložník šel do souboje s anglickým brankářem Peterem Shiltonem a plácl do míče rukou. Rozhodčí přes protesty Angličanů gól uznal.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavný a kontroverzní gól Diega Maradony proti Anglii ve čtvrtfinále mistrovství světa 1986, nazývaný „boží ruka“

Slavný a kontroverzní gól Diega Maradony proti Anglii ve čtvrtfinále mistrovství světa 1986, nazývaný „boží ruka“ | Foto: Bevilacqua Giuliano | Zdroj: Reuters Abaca

„Byla to trochu Maradonova hlava a trochu boží ruka,“ prohlásil bez uzardění Maradona po zápase, který Argentina vyhrála 2:1 a poslala Anglii z Mexika domů. Slavná poznámka dala název jednomu z nejslavnějších gólů historie. Gólu, který nikdy neměl platit.

Skandály světových šampionátů

Bez kontroverze není fotbalového mistrovství. Server iROZHLAS.cz připomíná v seriálu všechny proběhlé světové fotbalové šampionáty přes události, které mnohdy zastínily klíčové branky i celková vítězství. Další díly najdete ZDE.

Zatímco dnes, v době systému VAR, by taková branka nemohla být nikdy uznána, z Maradonova volejbalového postrčení se stala legenda.

„Ten gól se stal fotbalovou historií, napsal Maradona, který před dvěma lety v šedesáti letech zemřel, ve svých pamětech. I dnes nosí děti můj dres, vysvětloval. Nebo možná oba góly, dodal.

Maradona totiž ve vypjatém čtvrtfinále proti Anglii vstřelil obě branky. Obě dostaly přízviska a obě vystihují Maradonovu osobnost. Malého muže s obrovským sebevědomím, geniálními fotbalovými schopnostmi a myšlením, ale s mizivým smyslem pro čest a férovou hru. Génia, který neunesl slávu a nakonec špatně dopadl, když upadl do závislosti na drogách a alkoholu.

Jen čtyři minuty po boží ruce předvedl Maradona akci, které dostala nálepku gól století. Argentinec si přebral na půlce míč, proběhl kolem zkoprnělých Angličanů jakoby to byli žáci, udělal kličku i brankáři Shiltonovi a zvýšil na 2:0.

Čtvrtfinále tak bylo celé o Maradonovi, stejně jako celý šampionát.

51. minuta – „boží ruka“:

55. minuta – „gól století“ (se slavným komentářem uruguayského komentátora Victora Hugo Moralese pro argentinské rádio):

Jak je ale možné, že byl gól rukou uznán? Všichni jsme viděli, že to byla ruka, podotkl anglický záložník John Barnes. Nedokázali jsme uvěřit tomu, že rozhodčí ne.

Tuniský sudí Ali Bin Nasser si ale žádnou chybu nepřipouštěl. Vinu svaloval na čárového Bogdana Dočeva. Byl v mnohem lepší pozici a nic mi nesignalizoval, uvedl.

Zajímavosti MS v Mexiku

  • Formát turnaje se změnil. Poslední utkání se hrála souběžně, aby se zamezilo domluveným výsledkům. A od osmifinále se už hrálo vyřazovacím systémem. Československo se na světový šampionát nekvalifikovalo, ve finále porazila Argentina Německo 3:2 a získala druhý titul.
  • Turnaj přinesl zrod fenoménu, kterému se říká „mexická vlna“. Diváci na stadionu postupně vstávají a vlna obíhá kolem dokola.
  • Šampionát se hrál ve velké nadmořské výšce, stadion Azteca v Mexico City, kde se hrálo i finále, se nacházel v nadmořské výšce 2250 metrů.

Pochyby měli ovšem i Maradonovi spoluhráči. Kdyby to bylo obráceně, tak rozhodčího naháníme dodnes, usmíval se po letech argentinský obránce Oscar Ruggeri.

Jenže Maradona dokázal podvodný kousek dobře prodat tím, že se začal vehementně radovat. Checho (Sergio Batista) ke mně přiběhl a ptal se mě, jestli jsem to dal rukou. A já mu řekl: ‚Mlč a slav se mnou.‘ Báli jsme se, že gól neuznají,“ přiznal Maradona v pamětech.

Zápas byl vyhrocený. Argentina s Velkou Británií spolu v roce 1982 svedly námořní válku o Falklandy, souostroví u Jižní Ameriky. Britové vyhráli, což řada Argentinců nesla velmi úkorně.

A na válku se vymlouval i Maradona, který mluvil o pomstě za Falklandy. „Tomu, kdo okrade zloděje, bude odpuštěno, tvrdil v televizi.

Maradona nakonec dovedl Argentinu ke druhému titulu mistrů světa, byl vyhlášen největší hvězdou turnaje v Mexiku. Pohledy na něj se ale mísily, jedni ho měli za podvodníka, jiní za génia. 

Lidé mi občas říkali: ‚On tě přeskočil.‘ Nepřeskočil. Podváděl," zlobí se i po mnoha letech brankář Shilton. Anglický záložník Brian Hodge ale raději mluví o druhé Maradonově brance: Nikdy jsem neviděl krásnější gól a bylo mi ctí, že jsem mohl být tehdy na hřišti.“

Martin Prachař Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme