Jak vypěstovat trávník v poušti. Katarská farma v letních měsících spotřebuje padesát tisíc litrů vody

Na pořádání mistrovství světa ve fotbale musíte být připravení po všech stránkách. Velmi důležitá je také kvalita trávníků na stadionech. V letních měsících v Kataru teplota šplhá i k 50 stupňum Celsia, proto tamní vláda vybudovala farmu, kde se trávníky pěstují. Způsob, jakým farma funguje, vysvětlil pro Radiožurnál Sport správce Yasser Al Mula.

Tento článek je více než rok starý.

Dauhá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hřiště v Kataru dosahují vysoké kvality

hřiště v Kataru dosahují vysoké kvality | Foto: Alberto Lingria | Zdroj: Reuters

„V podstatě jsme našli kus pouště a předělali ho na trávníkovou farmu. Mimochodem zas tak špatné podmínky tady v Kataru pro trávníky nejsou. Tráva potřebuje slunce, vodu a hnojivo. To všechno tu jsme schopni zajistit,“ vysvětluje správce objektu Yasser Al Mula.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypěstovat trávník pro světový šampionát v poušti?

Celý komplex byl vybudovaný v poušti severně od Dauhá a rozkládá se na 425 tisících metrech čtverečních, což odpovídá zhruba čtyřiceti fotbalovým hřištím. V současné chvíli se tu udržuje osm trávníků, které je v případě potřeby možno během osmi hodin srolovat, odvézt a položit na jednom ze stadionů.

„Vzhledem k designu a podmínkám na klimatizovaných stadionech to bylo pro nás velmi těžké, protože je tam větší zima. Museli jsme vyšlechtit úplně nový typ trávy, která přežije jak extrémní zimu, tak velké horko. A pak už jednotlivým trávníkům přizpůsobujeme podmínky, které případně budou mít na stadionech mistrovství světa,“ doplnil Al Mula.

Náročná práce

Péče o fotbalový trávník je obrovsky náročná. Plocha musí vydržet velký nápor, nesmí se příliš trhat, ale zase nesmí být příliš hustá, aby se balon po uschnutí vody ze zavlažování nezadrhával. I na to ale v Kataru podle súdánského inženýra Haitama Al Šarífa našli recept.

Lidé chtějí více fotbalu, říká o dlouhých nastaveních Collina. S ofsajdovým systémem je spokojen

Číst článek

„Když zasejete v zimě, tráva bude v uvozovkách zmatená a bude si myslet, že to je přirozené. A v létě se pak proces růstu ohromně zrychlí a už skoro není potřeba vertikutátor. Funguje to, ale je to náročný proces,“ vysvětluje Al Šaríf. 

Na tento náročný proces právě Haitam Al Šaríf dohlíží už od roku 2007. Péče o trávníky pro mistrovství světa není náročná jen z hlediska času ale také ekonomicky. Každé hřiště potřebuje denně až 10 tisíc litrů vody, v letních měsísích dokonce ještě pětkrát víc. Tu získávají Katařani odsolněním té mořské, což je už samo o sobě energeticky náročné.

Do nákladů se pak počítá samozřejmě hnojivo a v neposlední řadě také neekologické získávání základu pro pěstování. Každý rok totiž Katar importuje 140 travních semen ze Spojených států ve speciálně klimatizovaných letadlech.

Vojtěch Šilhan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme