Postup po 16 letech. Australané porazili Dánsko a jsou v osmifinále mistrovství světa, Francie padla

Fotbalisté Austrálie ve třetím utkání na mistrovství světa nečekaně porazili Dánsko 1:0 a postoupili do osmifinále z druhého místa skupiny D. Zápas ve Vakře rozhodl v 60. minutě Mathew Leckie. Australané si na světovém šampionátu zahrají vyřazovací fázi podruhé v historii a poprvé po 16 letech, v sobotním osmifinále nastoupí proti vítězům skupiny C.

Dauhá (Aktualizováno: 19:05 30. 11. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Austrálie slaví postup mezi nejlepších 16 týmů mistrovství světa

Fotbalisté Austrálie slaví postup mezi nejlepších 16 týmů mistrovství světa | Zdroj: Reuters

Svěřenci trenéra Grahama Arnolda na katarském turnaji zvítězili podruhé za sebou 1:0. Dánové obsadili v tabulce poslední příčku s jedním bodem.

Fanoušek s duhovou vlajkou vběhl při zápasu MS na hřiště. Podporoval i Ukrajinu a ženy v Íránu

Číst článek

Zřejmě do největší šance úvodního poločasu se dostali v 11. minutě Dánové. Jensen z úhlu postupoval sám na Ryana, ale australský brankář jeho ránu vyrazil nad břevno. O chvíli později Ryan s problémy nohou zastavil i míč tečovaný jeho spoluhráčem Souttarem po akci Mähleho.

Semifinalisté loňského Eura, kteří mohli postoupit jen v případě výhry, ve zbytku nezáživné první půle častěji drželi míč, v ofenzivě se ale hodně trápili a byli nepřesní. Velké příležitosti si nevypracovali ani dobře bránící Australané.

Trenér Dánů Hjulmand do druhého dějství poslal krajního obránce Baha, který působil i v pražské Slavii. Po změně stran zpočátku byli aktivnější Australané, Irvine z nadějné pozice v šestnáctce vysoko přestřelil. Dánský favorit začal mít převahu, jenže jeho hře nadále chyběl nějaký nápad.

Australané otevřeli skóre v 60. minutě z rychlého protiútoku. Leckie si poradil s bránícím Mählem a přízemní střelou k tyči překonal gólmana Schmeichela. Jednatřicetiletý ofenzivní hráč Melbourne City vstřelil první gól na turnaji a 14. v reprezentaci.

Bezradní Dánové se dlouho nedokázali dostat do soustavnějšího tlaku ani šancí. Až v 88. minutě Bah z pokutového území zamířil mimo a v nastavení Ryan zblízka vychytal střídajícího Dolberga. Severoevropské mužstvo na MS nedokázalo zvítězit pošesté za sebou.

Tunisko - Francie

Obhájci zlata z Francie v souběžně hraném zápase podlehli Tunisku 0:1, díky lepšímu skóre ale postoupili z první pozice.

Historicky první triumf Tuniska nad Francií v pátém vzájemném utkání zařídil po necelé hodině hry Vahbí Chazrí.

V osmé minutě závěrečného nastavení srovnal střídající Antoine Griezmann a rozhodčí Conger následně odpískal konec zápasu, do akce se ale vložil videorozhodčí. Hlavní sudí po zhlédnutí opakovaných záběrů kvůli ofsajdu branku favorizovaného týmu odvolal.

Tunisané nepostoupili do osmifinále ani na šestý pokus. Svěřenci trenéra Didiera Deschampse, kteří nastoupili v kombinované sestavě, prohráli na MS po devíti zápasech, předchozích šest utkání vyhráli. V boji o čtvrtfinále vyzvou v neděli druhý celek ze skupiny C.

Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale 2022

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru - skupina D (Vakra):

Austrálie - Dánsko 1:0 (0:0)
Branka: 60. Leckie. Rozhodčí: Ghurbal - Džurárí, Atčialí (všichni Alž.) - Vigliano (video, Arg.). ŽK: Behich, Degenek - Skov. Diváci: 41 232.

Skupina D (Dauhá, Education City):

Tunisko - Francie 1:0 (0:0)
Branka: 58. Chazrí. Rozhodčí: Conger - Rule (oba N. Zél.), Makasini (Tonga) - A. Marrí (video, Katar). ŽK: Káčrida (Tunisko). Diváci: 43 627.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme