Nižnij Novgorod se připravuje na osmifinále mistrovství, do města už dorazili chorvatští fanoušci

Fotbalové mistrovství světa v Rusku pokračuje přípravami na osmifinálová utkání, ta se začnou hrát v moskevských Lužnikách, kde se střetne hostitelské Rusko se Španělskem, a také v Nižním Novgorodu. Tam bude hrát Dánsko s Chorvatskem. Do Povolží se vydal i stálý zpravodaj v Rusku Martin Dorazín.

Nižnij Novgorod Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nižnij Novgorod není město, které by mělo jenom jedno centrum. Je to aglomerace roztažená podél řek Oky a Volhy. To, co můžeme za historický střed města, je okolí Novgorodského kremlu, odkud také vede přes historické jádro pěší zóna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jedním z pořadatelských měst světového šampionátu je i Nižnij Novgorod. Do něj se vypravil stálý zpravodaj Českého rozhlasu v Rusku Martin Dorazín

Ta je oblíbeným místem všech fanoušků, kteří si tady krátí dlouho chvíli mezi jednotlivými zápasy. Ty se tady nehrají každá den a sobota je dnem přesně takovým.

V neděli hraje v Nižním Novgorodu Chorvatsko s Dánskem a do Povolží v předstihu dorazili první chorvatští fanoušci, mezi nimi Tomislav, Josip a Albert. V Rusku už jsou dva týdny a viděli zápasy svého týmu v Kaliningradu a Rostově na Donu. Během mezipřistání si stihli zběžně prohlédnout i Moskvu.

Tomislav upřesňuje, že všichni tři jsou v Rusku poprvé a příjemně je překvapila precizní organizace mistrovství, čistota a pořádek v ruských městech, přesněji řečeno v jejich centrech.

Když zajdete do uličky nebo na okraj města, uvidíte tam něco úplně jiného, popisuje své zážitky z Ruska Tomislav.

Světový šampionát zahajuje svou druhou polovinu, pro některá hostitelská města už ale skončil

Číst článek

On a Josip žijí a pracují v Německu a Albert ve Švédsku, takže se jim ruské ceny zdají přijatelné.

Průměrně vydělávající člověk v Chorvatsku by si ale třítýdenní cestu po Rusku dovolit asi nemohl, dodává Tomislav. Alberta zarazilo, že si v jednom baru naúčtovali za pohár vína v přepočtu asi 250 korun.

Zcestovalá trojice Chorvatů zaznamenala velké rozdíly v cenách ubytování v době zápasů a před nimi. Zatímco tři dny před utkáním stál tříhvězdičkový hotel v Nižním Novgorodu asi 80 dolarů na noc, den před zápasem už to bylo víc než dvakrát tolik.

S tím se ale musí počítat, ve světě je to běžné, říkají tito Chorvati. Další postup na mistrovství světa, by jim cestu po Rusku proto mohl dost prodražit.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme