Kosovo přispěje Švýcarům na pokutu. Fotbalisté slavili gestem albánského orla

Kosovo přispěje švýcarským fotbalistům Xherdanu Shaqirimu a Granitu Xhakovi na pokuty, které dostali za politická gesta při oslavě gólů v utkání mistrovství světa v Rusku se Srbskem. Podle disciplinární komise Mezinárodní fotbalové federace FIFA musí každý zaplatit 8680 eur (asi 225 000 korun). Na internetový účet, který byl zřízen teprve v pondělí, už lidé z Kosova poslali téměř 12 000 eur.

Priština Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarský záložník Xherdan Shaqiri oslavuje gól do sítě Srbska gestem, které připomíná orla ze znaku Albánie.

Švýcarský záložník Xherdan Shaqiri oslavuje gól do sítě Srbska gestem, které připomíná orla ze znaku Albánie. | Foto: Gonzalo Fuentes | Zdroj: Reuters

„Byli potrestáni jen za to, že nezapomněli na své kořeny. Peníze nemohou vynahradit radost, kterou sám Shaqiri s Xhakou svým gestem udělali,“ řekl kosovský ministr průmyslu Bajram Hasani.

Švýcaři slavili góly gestem dvouhlavého orla. ‚Nebylo to proti soupeři,‘ vzkázal Srbům Xhaka

Číst článek

Na účet poslal 1500 eur, což je jeho měsíční ministerský plat.

Zápas mezi Srbskem a Švýcarskem s několika hráči albánského či kosovského původu měl politický podtext. Kosovo, kde žijí převážně Albánci, v roce 2008 vyhlásilo nezávislost, Srbsko však jeho samostatnost neuznává a mezi oběma zeměmi panuje nepřátelství.

Xhaka se Shaqirim napětí ještě přiživili. Oba své góly, kterými otočili skóre zápasu z 0:1 na konečných 2:1, oslavili gestem připomínajícím orla ze znaku Albánie, kde mají oba své kořeny.

Pravidla FIFA však zakazují politizaci fotbalu, a tak federace fotbalisty potrestala. Pokutu 4340 eur dostal také švýcarský kapitán Stephan Lichtsteiner za to, že se k oslavě připojil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme