Španělsko po neúspěšném mistrovství mění trenéra, Enriqueho nahradí dosavadní kouč jednadvacítky

Trenér Luis Enrique skončil u španělských fotbalistů po překvapivém vyřazení v osmifinále mistrovství světa s Marokem. Oznámilo to vedení svazu. Tým převzal dosavadní trenér reprezentace do 21 let Luis de la Fuente.

Madrid (Aktualizováno: 13:50 8. 12. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér španělské fotbalové reprezentace Luis Enrique

Trenér španělské fotbalové reprezentace Luis Enrique | Zdroj: Reuters

Chceme poděkovat Luisi Enriquemu a celému trenérskému štábu za maximální úsilí, které v posledních letech věnovali španělské reprezentaci. Tým pod jejich vedením udělal pokrok, na kterém můžeme stavět i v dalších letech,“ uvedli představitelé svazu.

Novým koučem mistrů světa z roku 2010 se stal Luis de la Fuente. Jedenašedesátiletý kouč vedl v posledních devíti letech španělské výběry do 19 a 21 let, s oběma týmy vyhrál mistrovství Evropy a loni získal i stříbrnou medaili na olympiádě v Tokiu. Předtím bývalý záložník působil v Athleticu Bilbao a Alavésu.

Roli trenéra seniorské reprezentace už si jednou vyzkoušel, byl na lavičce při loňské výhře 4:0 v přátelském utkání proti Litvě. Velká část realizačního týmu totiž byla kvůli v karanténě kvůli covidu-19.

Práce s talenty

Dvaapadesátiletý Enrique působil na lavičce „La Roja“ od července 2018, kdy tým převzal po vypadnutí v osmifinále MS v Rusku. Španělé ale zklamali i nyní v Kataru, když ze čtyř utkání porazili pouze Kostariku a potřetí za sebou neprošli do čtvrtfinále.

Marocká pohádka pokračuje. ‚Lvi z Atlasu‘ udolali španělské krotitele v penaltách 3:0

Číst článek

Už na závěr skupiny Enriqueho svěřenci překvapivě nestačili na Japonsko a v úterním osmifinále je vyřadilo po penaltovém rozstřelu Maroko. Někdejší vynikající záložník Realu Madrid, Barcelony i národního týmu převzal ihned po utkání za vypadnutí plnou odpovědnost.

Svaz ocenil Enriqueho i za zapojení mladých hráčů, kteří postupně nahrazují členy úspěšné generace mistrů Evropy (2008, 2012) a světa (2010). Právě s talentovaným jádrem týmu kolem záložníků Pedriho, Gaviho nebo Daniho Olma už spolupracoval u mládežnických reprezentací nový kouč De la Fuente.

Někdejší vynikající záložník vedl národní tým i na loňském Euru, kde vypadl v semifinále. Loni prošel se Španěly do finále Ligy národů, v němž jeho svěřenci nestačili na Francii.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme