‚Ve své době byl Ronaldinho nejlepším hráčem na světě, Neymar se k této metě blíží,‘ myslí si Cafu

Za Brazílii odehrál rekordních 142 zápasů, dlouho byl jejím kapitánem a dvakrát získal trofej, o kterou v těchto týdnech na světovém šampionátu v Rusku bojují jeho následovníci. Dnes už Cafu fotbal sleduje jen jako fanoušek a Radiožurnál byl u toho, když v pražském Mánesu podporoval na dálku své krajany při triumfu 2:0 nad Kostarikou.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozlosování světového šampionátu se zúčastnil brazilský fotbalist Cafú i Argentisnký mistr světa Diego Maradona

Bývalý brazilský fotbalista Cafu (vpravo) s Diegem Maradonou při losování skupin MS 2018 v Rusku | Zdroj: Reuters, Reuters

Dvakrát při gólu a jednou, když brazilský trenér Tite upadl při oslavách na trávník, jinak Cafu při přenosu z Petrohradu z výkonu Kanárků moc nadšený nebyl.

„Samozřejmě, když hraje Brazílie, tak jsou očekávání jen největší, tento šampionát ale ukazuje, že rozdíly mezi týmy se obecně tenčí. Dali jsme v závěru dva góly, to je důležité, z Brazílie snad teď spadne tlak,“ přál si v pražském Mánesu Cafu.

Tlak si tradičně jedni z největších favoritů turnaje sami přiživili už po úvodní remíze 1:1 se Švýcarskem, nakonec dvou gólů se proti Kostarice dočkali až v nastavení. Na světovém šampionátu o 16 let dřív skončil přitom stejný zápas 5:2 pro Brazílii.

„Fotbal se hodně změnil. Tehdy jsme jako Brazilci stále mysleli na to, abychom útočili, útočil a útočili. Taky jsme ale dostali dva góly. Dnes mají hráči lepší fyzičku, neustále jsou v soubojích, fotbal je více o bránění.“

Srovnávat epochy fotbalu ale dnes už osmačtyřicetiletý bývalý obránce AS Řím nebo AC Milán nechce. A platí to i pro lídry jeho národního mužstva. Jestli Neymar může zastat jeho tehdejší kolegy Ronalda, Kaká nebo Ronaldinha, Cafu netuší.

„Nejsem pro srovnávání. Ve své době byl takový Ronaldinho nejlepším hráčem na světě, Neymar se k této metě blíží, možná bude i nejlepší, ale srovnávat je nemůžu,“ říká Cafu.

On sám má jistotu, že v jedné fotbalové statistice nejlepší je. Nikdo jiný než tento dvojnásobný mistr světa finále světového šampionátu třikrát v řadě nehrál.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme