Vsadíte si na Němce?

Favorité se na mistrovství světa ve fotbale neprosazují snadno, rozhodně své soupeře nedrtí rozdílem třídy. Před těžkou zkouškou stojí jeden z největších favoritů celého turnaje - Německo.

Komentář Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér německé fotbalové reprezentace Joachim Löw.

Trenér německé fotbalové reprezentace Joachim Löw. | Foto: Francois Lenoir | Zdroj: Reuters

I přesto, že německé přípravné období „ozdobila“ kauza Mesuta Özila a Ilkaye Gündogana, podporujících „svého“ tureckého prezidenta, jejich sílu před turnajem málokdo zpochybňoval. A i podle kurzů sázkovek patřili mezi hlavní adepty na zlato.

Jinak to ani nešlo. Jsou obhájci titulu, v jejich nominaci nechybí žádná z velkých opor, kvalifikací prošli bez ztráty bodu. Jen ta atmosféra kolem a zřejmě i uvnitř týmu nebyla jako dřív.

Zárukou pro německé optimisty a fanoušky ale zůstával Joachim Löw. Trenér, který vyhrál s německým týmem všechno, co mohl, sedí na jeho lavičce už od roku 2006 a nedávno prodloužil smlouvu i pro další světový šampionát, tedy do roku 2022. Teď ale i on najednou čelí nečekaně tvrdé zkoušce. Jeho hoši totiž musejí v sobotu večer proti Švédsku bodovat, aby si nebalili kufry už po základní skupině nebo dokonce po dvou odehraných zápasech.

Německo prohrálo úvodní zápas šampionátu s Mexikem a kritika se na Löwa valí ze všech stran. Přitom nejde zdaleka jen o výsledek 0:1. Němci předvedli na hřišti nejen slabý výkon, ale taky málo bojovnosti a odhodlání. Rozhodně nepůsobili jako neporazitelná mašina, která sice může prohrát, ale jen shodou nějakých náhod a smůly. Týmové pojetí bylo to, co Löwově souboru chybělo.

Nejprve totální útok, pak důsledná obrana. Mexiko překvapivě přehrálo Německo 1:0 a slaví

Číst článek

Co asi probíhalo za zdmi hotelu a v kabině při trénincích po prohře s Mexikem? Co udělá před sobotním zápasem sedmapadesátiletý kouč? Hráče by měl mít na své straně.

V nominaci navzdory ostré kritice veřejnosti ponechal i „hříšníky“ Özila a Gündogana a vsadil na své osvědčené staré nebo starší známé, když doma nechal třeba nejlepšího mladého hráče Premier League Leroye Saného. Uvědomí si i tohle Thomas Müller a jeho spoluhráči a budou bojovat jinak než proti Mexiku? Třeba si nakloní i štěstěnu, která jim v prvním utkání na šampionátu chyběla.

Bojkot? ‚Takhle špatné Němce jsem za poslední roky neviděl,‘ diví se František Straka

Číst článek

Protože i přes všechnu kritiku, která se na německou hru po zápase s Mexikem snesla, uznejme, že ve druhém poločase měli Němci určitě na to, aby zápas minimálně vyrovnali a při několika šancí jim chybělo opravdu jenom víc štěstí.

Úvodní zápas na mistrovství světa prohrálo Německo naposledy v roce 1982, tenkrát nakonec přivezlo ze Španělska stříbrné medaile. Ještě nikdy se nestalo, aby nepostoupili ze základní skupiny.

V tomhle směru by mohli už v sobotu večer zažít premiéru. Podle jmen na jejich soupisce by to byla megasenzace turnaje v Rusku. Vsadíte si, že večer Švédsko porazí?

Miroslav Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme