Góly přijdou, zůstávám pozitivní, říká Sobotka. V prvním zápase nechtěl přetahovat střídání

Čtvrtfinále mistrovství světa mají čeští hokejisté na dosah ruky. S blížícím se vrcholem turnaje navíc stoupá forma očekávaných opor. Jednou z nich je Vladimír Sobotka, který po příletu ze zámoří absolvoval v neděli proti Francii první zápas.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Sobotka na tréninku hokejové reprezentace před nedělním duelem s Francií.

Vladimír Sobotka na tréninku hokejové reprezentace před nedělním duelem s Francií. | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK
Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimír Sobotka má za sebou premiéru na letošním MS. Chválil ho i kouč Jandač

Nezklamal, měl velkou šanci, na ledě strávil lehce přes čtrnáct minut. „Kromě jednoho hloupého vyloučení hrál dobře. Podržel puk, byl zodpovědný směrem dozadu," chválil Sobotku trenér Josef Jandač. Útočník St. Louis se k týmu přidal v pátek, vítězný duel s Francií pro něj byl prvním utkáním na šampionátu.

Navíc se hned mohl zapsat mezi střelce, ale minul odkrytou branku. „Zůstávám pozitivní. Góly přijdou, nebojím se toho," pronesl Sobotka. Proti Francii si hlídal jiný prvek hry. „Soustředil jsem se, abych nepřetahoval střídání a nezatavoval se. Myslím, že se to celkem podařilo," řekl ke svému prvnímu duelu na letošním světovém šampionátu.

Opory ve formě

Pro český tým by měl být Sobotka velkou oporou. Nejen pro poslední zápas ve skupině proti Švýcarům, ale hlavně pro play off. Příslibem by mohla být také stoupající forma Davida Pastrňáka, jenž konečně proti Francii zlomil střelecké prokletí a poprvé se zapsal do listiny střelců. Pozici nejlepšího českého kanonýra aktuální sezony NHL ale stále nenaplňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenér Josef Jandač vyzdvihl výkony defenzivy

„On i my dobře víme, že to není úplně podle představ. Určitě bude ale lepší a lepší," neztrácel víru Jandač. Když k tomu přidáme dobrou formu Jakuba Voráčka, Romana Horáka, či tria Řepík, Vrána, Birner, nemusí se český tým před vrcholem turnaje o ofenzivní sílu bát.

Problémy by nemusely nastat ani v defenzivě. Češi v ní patří mezi nejlepší týmy na turnaji. Za šest zápasů čelili brankáři národního týmu jen 104 střelám soupeřů a třeba Rusko, aktuálně nejlepší celek šampionátu, umožnilo soupeřům 110 pokusů, ale jen v pěti odehraných zápasech. U ostatních celků je rozdíl ještě větší.

Obrana na jedničku

Francie a hokej k sobě moc nejdou, říkal si gólman Francouz. Pak ho zasypali střelami

Číst článek

„Snažíme se o aktivní hru, rychlé přistupování. Nějaké střely zablokujeme," těšilo Josefa Jandače. I když duel s Francií byl spíš výjimkou. Gólman Pavel Francouz musel čelit 24 střelám. Pod to se ale podepsaly zbytečné fauly, které posílaly reprezentaci příliš často na trestnou lavici. Dvakrát se hokejisté museli bránit dvojnásobnému oslabení. Navíc podle kouče nad nimi ještě rozhodčí několikrát přimhouřili oči.

Cennou práci zatím odvádějí členové třetí a čtvrté formace, kteří mají na starosti bránění nejlepších hráčů soupeře. Svou úlohu zatím zvládají na jedničku. „Před zápasem si nás trenéři vezmou bokem a snažím se na protivníka dobře připravit. Je to naše úloha a zatím ji skoro na sto procent plníme," těšilo Tomáše Zohornu.

Petr Kadeřábek, Michal Sobotka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme