Každý to prožívá trošku extra, když hrajeme proti Rusům, myslí si Pastrňák

Když hrávalo Československo hokej proti Sovětskému svazu, nebyla to zdaleka jen sportovní rivalita. Velké zápasy mívaly často i silný politický motiv. Vědí to i současní reprezentanti, které čeká čtvrtfinále mistrovství světa s Ruskem. Minulost, historické příběhy a velká jména z komunistické éry znají.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejisté se radují po gólu Lukáše Radila.

Čeští hokejisté se radují po gólu Lukáše Radila. | Zdroj: Reuters

„Krutov, Kasatanov, Fetisov, Larionov a ještě tam byl jeden,“ vyjmenovává pro Radiožurnál Jan Rutta. V jeho výčtu chybí už jenom Makarov. Český obránce se narodil až po revoluci a Sovětský svaz padl, když mu byl rok. O hokejových bitvách desítky let nazpátek má ale přehled.

„Zrovna tenhle rok jsem viděl nějaký dokument, tam byla tahle pětka. Bylo to docela zajímavé.“ Takže čekáte nějakou Rudou mašinu? „Ne, já doufám, že zabereme a bude z toho nějaký osobák,“ přeje si Jan Rutta, který už je z generace, která Krutova a spol. zná jen z historických nahrávek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sovětský svaz a vyhrocené bitvy

„Asi ta rivalita není taková, jako třeba cítí můj táta.“ Ano, u rodičů to bylo jiné a často právě tohle utkví v hlavách současných hokejistů, kteří sledovali jako malí zápasy právě s rodiči.

Mluví o tom nejmladší z reprezentantů, dvacetiletý David Pastrňák. „Já myslím, že to je v každém Čechovi, máme to v krvi. Myslím, že to prožívá každý trošku extra, když hrajeme proti Rusům.“

Rusko je opravdu hodně nebezpečné, ale čtvrtfinále je zrádné, uvědomuje si kapitán Voráček

Číst článek

„Myslím, že s tou minulostí, jakou s Ruskem máme, tak samozřejmě z tohoto pohledu je to nejvyhrocenější,“ doplňuje Pastrňáka kapitán Jakub Voráček. A samozřejmě trochu blíž k tomu má trenérský tým.

„V hloubi duše to tam je. Ještě jsem to zažil, vyrůstal jsem za totality, ale pro některé kluky už to tak nemusí být. Důležité je, že je to velmi dobrý hokejový mančaft,“ doplňuje asistent Václav Prospal.

Se začátkem čtvrtfinálového zápasu mistrovství světa mezi Českem a Ruskem startuje v 16.15 také přímý přenos celého zápasu ve vysílání Radiožurnálu a online na našem serveru iROZHLAS.cz.  

František Kuna, niš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme