Norští hokejisté trápili i Finy, podlehli až v prodloužení. USA otočily zápas s Lotyšskem

Hokejisté Finska zdolali na mistrovství světa v Paříži Norsko 3:2 v prodloužení a po porážce s Francií nepřipustili další překvapení na svůj účet. Hokejisté USA porazili v utkání základní skupiny A na mistrovství světa Lotyšsko 5:3 a výrazně se tak přiblížili účasti ve čtvrtfinále. Lotyši v Kolíně nad Rýnem vedli 2:0 a 3:1, ale závěr důležitého souboje nezvládli.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž, Kolín nad Rýnem Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finsko urvalo proti Norům druhý bod v prodloužení

Finsko urvalo proti Norům druhý bod v prodloužení | Zdroj: Reuters

O tříbodovou výhru přišel tým kouče Lauriho Marjamäkiho 29 sekund před koncem třetí třetiny po trefě Andrease Martinsena, ale v čase 61:55 rozhodl Markus Hännikäinen.

Finové nastoupili s černými páskami, aby uctili památku v pátek zesnulého bývalého prezidenta Mauna Koivista. V důležité bitvě o postup do play off mezi soky, kteří na turnaji dosud nasbírali po sedmi bodech, se na gól čekalo do 19. minutě.

Nejdříve v úvodním dějství nevyužili Finové přesilovku při vyloučení Patricka Thoresena, naopak Norové při Hännikäinenově pobytu na trestné lavici udeřili. Od modré čáry vystřelil Nösterbö a Bastiansen úspěšně tečoval před Korpisalem.

Další přesilovku na přelomu první a druhé třetiny po Ahově faulu Norové neužitkovali a sami inkasovali ve 26. minutě při Sveumově vyloučení. Haugena překvapil střelou z levé strany z úhlu Hietanen.

Při Martinsenově trestu pak sice Norové odolali, ale hned osm vteřin po jeho návratu z trestné lavice Honka vypálil za levým kruhem a trefil přesně pravý horní roh Haugenovy branky.

Finové, kteří si boj o čtvrtfinále zkomplikovali především prohrou s domácí Francií, opět nepodali nijak přesvědčivý výkon. V závěrečném dějství se ubránili při dvou oslabeních, přičemž při Filppulově vyloučení jim po střele Mathise Olimba pomohla levá tyč. V power play ale dotlačil puk v závěru v brankovišti za Korpisala Martinsen.

Na přelomu třetí třetiny a prodloužení Finové odolali v oslabení. Naopak Hännikäinen hned po návratu z trestné lavice proměnil po Pyöräläově přihrávce únik a zajistil Finsku důležitou výhru.

V úvodu, zápasu s USA měli Lotyši plno šancí. Brzy mohli otevřít skóre Bičevskis a po něm Daugavinš, americký gólman Hellebuyck byl ale proti. Merzlikinsovu pozornost na druhé straně prověřil Trouba. Hellebuyck si pak ještě poradil s pokusem Robertse Bukartse, ale na Blugersovo zakončení zblízka ve 12. minutě už nestačil. Šanci zvýšit pak promarnil opět Roberts Bukarts.

Lotyši měli skvělý nástup i do druhého dějství a po pouhých sedmi vteřinách úspěšně dorážel Daugavinš. Po chvilce přišla další nepříjemnost pro zámořský výběr, když Hanifin inkasoval tvrdou ránu pukem do obličeje a zamířil do kabiny, ale v dalším průběhu se do hry vrátil. Američané se za nepříznivého stavu přece jen probrali a tečující Compher snížil.

Již za dvě minuty a 37 vteřin měli výtečně hrající Lotyši dvoubrankový náskok zpět, když Cibulskis v přesilovce snadno skóroval do odkryté branky po přečíslení dvou na jednoho a Indrašisově vyražené střele. Pak ale zblízka snížil Bjugstad, Roberts Bukarts završil své smolné vystoupení ranou do tyče a na druhé straně vyrovnal dorážkou Gaudreau.

Oba gólmani pak drželi stav 3:3 a zdálo se, že zápas při spokojenosti obou týmů s jistotou bodu směřuje do prodloužení, jenže pak Copp nachytal Merzlikinse, jemuž přepadl kotouč přes lapačku. Necelé dvě minuty před koncem to Lotyši zkusili v šesti bez gólmana, ale Larkin zastavil před vlastním brankovištěm jejich přihrávku a v pádu ze záklonu výhru zpečetil.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Kolín nad Rýnem):
Lotyšsko - USA 3:5 (1:0, 2:3, 0:2)
Branky a nahrávky: 12. Blugers (Bičevskis), 21. Daugavinš (Džerinš, Roberts Bukarts), 32. Cibulskis (Indrašis) - 29. Compher (Lee), 34. Bjugstad (Schmaltz, Keller), 39. Gaudreau (Trouba, Bjugstad), 57. Copp (Hellebuyck), 59. D. Larkin. Rozhodčí: Fonselius (Fin.), Iverson (Kan.) - Jensen (Dán.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 17.936.

Norsko - Finsko 2:3 v prodl. (1:0, 0:2, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 19. Bastiansen (Nörstebö), 60. Martinsen - 26. Hietanen (Aho, V. Lajunen), 29. Honka (Ohtamaa, Hännikäinen), 62. Hännikäinen (Pyörälä). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Kubuš (SR) - Dědulja (Běl.), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 6:7, navíc Ohtamaa (Fin.) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 8108.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme