Čeští hokejisté na mistrovství světa končí. Ve čtvrtfinále podlehli Rusku 0:3

Čeští hokejisté na mistrovství světa končí. Ve čtvrtfinále v Paříži podlehli Rusku 0:3. Rusové si zajistili vedení hned v první třetině, kdy se prosadili Dmitrij Orlov a Nikita Kučerov. Ve třetí části ještě navýšil vedení Artěmij Panarin. Čisté konto si připsal brankář Andrej Vasilevkij. Naposledy brali Češi medaile v roce 2012 v Helsinkách.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Řepík a ruský brankář Andrej Vasilevkij

Michal Řepík a ruský brankář Andrej Vasilevkij | Zdroj: Reuters

Češi vstoupili do utkání mnohem aktivněji než Rusové. Nicméně se jim nepodařilo zužitkovat počáteční tlak a využít pasivity Rusů. „Myslím, že takové tempo nemůžete vydržet šedesát minut. Kluci na ně vlítli, tlačili je tam ve třetině, měli jsme skvělý pohyb, ale kdybyste takhle hráli dvacet minut, tak dalších čtyřicet tam polezete po čtyřech. Je velká škoda, že jsme z úvodního tlaku nevytěžili nějaké branky a bylo by to možná trochu něco jiného," řekl po utkání pro Radiožurnál brankář Pavel Francouz.

Rusové se díky přesilové hře dostali hry, když chvíli po jejím konci najel Dmitrij Orlov ze střídačky, dostal přihrávku bekhendem přes celou šířku hřiště od Sergeje Plotnikova, naznačil střelu a brankář Pavel Francouz už nedosáhl k levé tyči.

SLEDOVALI JSME ONLINE: Rusko - Česko 3:0

Číst článek

Dmitri Orlov zaznamenal teprve první bod na turnaji. K týmu se připojil později po vyřazení Washingtonu v play-off NHL. Češi bohužel nevyužili ani tři přesilovky, které měli k dispozici v první části. Naopak Rusko využilo svou druhou přesilovku. Vladimir Kuznetsov objel bránu, poslal kotouč na voleného Nikitu Kučerova a ten se trefil pod víko na bližší tyč.

Ve velké šanci byl Jakub Voráček, který ale po Pastrňákově nahrávce trefil pouze tyčku. Utkání opustil v průběhu první třetiny obránce Jakub Jeřábek, který má zřejmě zlomený prst a do utkání už tak nezasáhl. V závěru druhé části ještě vypálil Jan Rutta, ale v závaru před brankou se nedokázal nikdo rychle zorientovat a uklidit puk.

Finové si poradili s USA 2:0 a probojovali se do semifinále

Číst článek

V úvodu druhé části vychytal Francouz šanci Artěmije Panarina. Češi měli opět k dispozici přesilovou hru, ale ani tentokrát ji nedokázali  využit. Naopak Rusové zahrozili ve vlastním oslabení. Ve velké šanci byl potom Robin Hanzl, který prokličkoval mezi ruskými hráči až před brankáře, ale gólman jeho střelu se štěstím chytil. V závěru ještě Panarin trefil břevno.

Ve třetí části jel Kučerov sám na brankáře, ale Michal Kempný mu na poslední chvíli vypíchnul puk. Francouz potom držel český tým při oslabení, kdy třikrát vyrazil pokusy Rusů a následně fantasticky zakročil proti šanci Sergeje Andronova. V rychlém protiútoku ještě zvýšil vedení Ruska Artěmij Panarin, který využil přečíslení dva na jednoho. Stejně jako loni v Moskvě tak čeští hokejisté končí ve čtvrtfinále. Šampionát odehráli Češi s bilancí pěti výher a tří porážek.

„Věřím, že to nikdo neodevzdal. Prostě někdy ty zápasy tak jsou. Všichni šli naplno, co to šlo. Bohužel se ukázalo, že naše produktivita byla špatná, i když tam nějaké šance byly, tak jsme to možná přehrávali. A to ještě můžeme děkovat Francíkovi, že chytal výborně," řekl po utkání Petr Vrána.

Trenér Josef Jandač popisuje, v čem mohl být celkové problém českého týmu na celém šampionátu: „Průběhem turnaje jsme se trošku zhoršovali. První dvě pětky nebyly až tak produktivní, proto jsme tomu chtěli pomoct, takže jsme s tím trošku míchali, ale efekt to nemělo."

Mistrovství světa v hokeji:
Čtvrtfinále (Paříž):
ČR - Rusko 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Orlov (Plotnikov, Antipin), 14. Kučerov (Kuzněcov, Antipin), 54. Panarin (Kučerov, Kuzněcov). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Wehri (Švýc.) - Oliver (USA), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. Diváci: 6209.

Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme