Při obratu s Finskem vyburcoval tým. Přece nebudu stát na střídačce jak kužel, říká Prospal

Hierarchie týmu musí fungovat. Někdo góly dává, další nahrává, jiný jim zabraňuje. Rozdělené role ale mají na hokejovém šampionátu nejen hráči, ale také trenéři. V jejich štábu je také Václav Prospal, který nejčastěji plní úlohu motivátora a burcuje reprezentanty.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Prospal (vlevo bez helmy) dokáže hokejisty na střídačce často vyhecovat.

Václav Prospal (vlevo bez helmy) dokáže hokejisty na střídačce často vyhecovat. | Zdroj: ČTK

Prospalův přínos si nemůže dostatečně vynachválit ani trenér Josef Jandač. „Je ho plná střídačka a strašně mi tím ulehčuje trénování," řekl pro Radiožurnál. Vinny, jak se bývalému reprezentačnímu útočníkovi přezdívá, běhá po střídačce, pokřikuje, gestikuluje a povzbuzuje hokejisty pod ním.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prospalovo srdce stále žhne pro hokej

„Možná, že kvůli tomu mě Pepa vzal. Takového blbečka už v týmu jednou měl, když jsme hráli národní ligu," připomněl Prospal ročník 2004/05. Tehdy jako hráč dovedl společně s dalším navrátilcem Radkem Dvořákem České Budějovice zpět do nejvyšší soutěže. V době výluky NHL se vrátili do mateřského klubu, který tehdy Jandač trénoval.

V další fázi rozhovoru ale zvážněl. Aktivitou hýřil už na ledě a během koučování se nic nezměnilo. „Nebudu stát jak kužel a koukat se, jak zápas probíhá. Pořád to ve mně žije. Hokej má v mém srdci obrovské místo. Kromě zdraví a rodiny nemám nic, čeho bych si více vážil," uvedl bývalý útočník, který má na kontě 1108 zápasů v základní části NHL.

„Pořád mám v srdci hokejový oheň. Jestli někdy uhasne, nemám tady co pohledávat.“

Václav Prospal (Asistent trenéra hokejové reprezentace)

Lásku k hokeji přenesl na všechny hráče současného reprezentačního kádru. Především v duelu s Finskem, kdy se hráči vyškrábali ze dna. Otočili výsledek 0:3 po první třetině a nakonec zvítězili po samostatných nájezdech. Během nich mimochodem došel za trenérem Jandačem a řekl mu, že by nejraději penaltu sám jel.

„Skončil jsem teprve před čtyřmi lety. Pořád mám v srdci hokejový oheň. Jestli někdy uhasne, nemám tady co pohledávat," sdělil. Zatím má však elánu víc než dost. Možná právě jeho zanícenost do hry pomůže národnímu týmu ke kýžené medaili z mistrovství světa.

Petr Kadeřábek, sob Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme