Hokejisté porazili Norsko 2:0 a zahrají si čtvrtfinále mistrovství světa, výhru režírovali Kubalík a Flek

Čeští hokejisté zvítězili na mistrovství světa nad Norskem 2:0 a zajistili si po pátém utkání na turnaji s předstihem postup do čtvrtfinále. Góly dali v úvodní třetině kanonýr Dominik Kubalík, který využil přesilovku pěti proti třem, a další útočník Jakub Flek. Brankář Karel Vejmelka udržel ve čtrnáctém utkání v národním týmu potřetí čisté konto.

sledovali jsme online Riga (Aktualizováno: 13:48 20. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominik Kubalík slaví gól se spoluhráči na střídačce

Dominik Kubalík slaví gól se spoluhráči na střídačce | Zdroj: Reuters

Tým kouče Kariho Jalonena se posunul se 13 body do čela tabulky o bod před Švýcarsko a o dva před Kanadu. Pronásledovatele českého týmu čeká odpoledne vzájemný souboj.

Utkání Norsko - Česko jsme sledovali online

Číst článek

V neděli se Češi utkají se Švýcary od 19.20 a vystoupení v základní skupině B zakončí v úterý od 15.20 proti Kanadě. Další vývoj ve skupině rozhodně o jejich nasazení od čtvrtečního čtvrtfinále a zda se na něj budou stěhovat do Tampere.

Jalonenův tým opět s podporou velkého počtu českých fanoušků, rodinných příslušníků i před zraky prezidenta Českého hokeje Aloise Hadamczika nastoupil poprvé na turnaji jen se sedmi obránci a do čtvrtého útoku se zařadil po zraněních Chytila a Sedláka nově povolaný Lenc. Připraven byl na střídačce třináctý útočník Chlapík, který do hry zasáhl od třetí třetiny.

Jako první prověřil ve 2. minutě Haukelanda Beránek. Norové byli podle střel na branku v úvodním dějství aktivnější v poměru 15:9 a Vejmelku ohrozil především Hoff, který se po úspěšném forčekingu snažil zpoza branky zasunout puk u levé tyče. Gólman Arizony vyřešil situaci i po Martinsenově teči Kena Andreho Olimba z otočky.

Při Johannesenově vyloučení si norský gólman poradil při signalizovaném dalším trestu Krogdahla s bekhendovou dorážkou Černocha. Při přesilovce pěti proti třem si vyměnil Kubalík puk s Košťálkem a ze své „parkety“ na pravém kruhu v čase 12:33 otevřel skóre.

Nejlepší střelec a nejproduktivnější hráč turnaje si vylepšil bilanci sedmou brankou a jedenáctým bodem. Se sedmi góly na jenom MS navíc vyrovnal rekord samostatné české reprezentace, o který se nyní dělí s Martinem Procházkou, Vladimírem Vůjtkem (oba 1997), Michaelem Frolíkem (2019) a Davidem Pastrňákem (2022).

Vejmelka si potom poradil s Trettenesovou střelou a 77 sekund před koncem úvodní části Češi zvýšili náskok. Do úniku se po rozehrávce Kempného dostal Flek a střelou na vyrážečku překonal Haukelanda. Asistenci si připsal i český gólman.

Druhá třetina

Na startu druhé části Haukeland odolal při tlaku Červenkovy formace. V 25. minutě trefil z levého kruhu Haga protější tyč a Jalonenův výběr se ubránil při Košťálkově trestu.

V 28. minutě vrazil Voženílek na mantinel Nörsteböho, sudí Schrader a Štolc si zákrok prohlédli u videa a centra čtvrté formace vyloučili na pět minut a do konce utkání.

Český tým se v dlouhém oslabení ubránil a měl dvě možnosti zvýšit. Sobotka v úniku přihrál Smejkalovi, který trefil Haukelanda. Ujel také Flek, ale oproti úvodní části tentokrát se střelou na vyrážečku neuspěl. Norové měli ještě další dvě přesilové hry při vyloučení Lence a Němečka, skóre se ale nezměnilo.

Poslední třetina

Ve třetí třetině se nejdříve Norové ubránili při čtyřminutovém vyloučení Hoffa, který vysokou holí způsobil krvavé zranění v obličeji Košťálkovi.

Další početní výhodu nabídl českého týmu faulem Johannesen a Haukeland si v oslabení poradil se Špačkovou střelou z levého kruhu. Stav už se nezměnil ani při pobytu Engelanda Andersena na trestné lavici ani při závěrečné power play Norů.

Mistrovství světa v hokeji - skupina B (Riga):

Česko - Norsko 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 13. D. Kubalík (Košťálek, Červenka), 19. Flek (Kempný, Vejmelka). Rozhodčí: Schrader (Něm.), Štolc - Cattaneo (oba Švýc.), Kroyer (Dán.). Vyloučení: 3:6, navíc D. Voženílek (ČR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 5348.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme