Češi na úvod mistrovství světa porazili obhájce titulu Švédy 5:2. Dva góly vstřelil debutant Vrána

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa na Slovensku vítězně. Švédské obhájce titulu porazili díky dvěma gólům Jakuba Vrány a přesným zásahům Dominika Kubalíka, Michaela Frolíka a Jana Kováře 5:2. Národní tým odehrál lépe než Švédové první a třetí třetinu, druhé dějství patřilo herně i výsledkově Seveřanům.

Sledovali jsme online Bratislava (Aktualizováno: 22:55 10. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radost českých hokejistů po vstřeleném gólu Jakuba Vrány

Radost českých hokejistů po vstřeleném gólu Jakuba Vrány | Zdroj: Reuters

Čeští hokejisté vstoupili do úvodního utkání na šampionátu nejlepším možným způsobem. Zimní stadion Ondreje Nepely v Bratislavě rozjásal Jakub Vrána, který při prvním střídání svého debutového zápasu v reprezentaci v čase 1.55 dostal od Dominika Kubalíka přesnou přihrávku na vrchol kruhu, odkud se dokázal trefit pod beton Henrika Lundqvista.

Šanci na zvýšení náskoku měl v čase 6.50 kapitán národního týmu Jakub Voráček, který zakončoval z otočky, Lundqvist však byl pozorný a včas sklapl betony. Po faulu na Ondřeje Paláta v polovině první třetiny měli Češi přesilovku, během které si vypracovali několik brankových příležitostí, gól však nepadl.

ONLINE: Česko - Švédsko 5:2

Číst článek

Švédští obhájci titulu byli po celou první třetinu v hluboké defenzivě, čeští hokejisté svého soupeře tlačili a měli jednoznačně více šancí a hráli lépe. V čase 13.58 měl šanci ke skórování obránce Jan Rutta, jenže byl také neúspěšný.

Ke konci první části se Švédové postupně zlepšovali, gólově toho však nedokázali využít, výraznější šanci si až na pokus Johana Gustafssona ale nevypracovali a Patrik Bartošák v bráně příliš práce neměl. Do šatny se tak šlo za stavu 1:0 pro Čechy.

Švédové si evidentně během pauzy v kabině měli co říct, do druhé třetiny tak vstoupili vynikajícím způsobem. Již po 24 vteřinách hry se totiž prosadil Patric Hörnqvist, který dostal krásnou zadovku od Williama Nylandera a nadvakrát bekhendem ze vzduchu překonal Bartošáka.

Po 61 vteřinách se nechal zbytečně vyloučit Filip Chytil, který si při souboji nepohlídal hokejku a omylem s ní zasáhl švédského protihráče do obličeje. První přesilovku v zápase Tre Kronor proměnili.

Louiho Erikssona ještě zastavila tyč Bartošákovy branky, v čase 23.01 už se ale Švédové mohli z otočení zápasu radovat. Oskar Lindblom nechytatelně přizvedl dělovku Jespera Bratta od modré čáry, český brankář byl bez šance.

Chvíli to vypadalo, že české hokejisty rychlý obrat skóre zaskočil, postupně se ale dostali zpět do zápasu. Seveřané byli ale i nadále na koni. Na konci 32. a na začátku 33. minuty národní tým dvakrát podržel brankář Bartošák, který nejprve vychytal Eliase Petterssona a poté i Lindbloma.

V čase 36.36 ale Češi vyrovnali, přestože měli do té doby ve druhé třetině více ze hry Švédové. Dominik Kubalík dostal milimetrovou přihrávku přes šířku celého pásma od Jana Kováře a bez přípravy příklepem překonal přesouvajícího se Lundqvista.

O půl minuty později mohli Češi vést, švédský brankář ale chytil střelu Davida Musila lapačkou. Do konce druhé části už ale žádná branka nepadla a do šatny se tak šlo za nerozhodného stavu.

I do třetí třetiny vstoupil jeden z týmů rychlým gólem. K radosti fanoušků v hale to byli Češi, konkrétně Michael Frolík. Lundqvist předvedl dva skvělé zákroky, na Frolíkovu dorážku už ale byl krátký. Švédům nepomohla ani Coach challenge, kterou použili jako první tým v historii mistrovství světa.

Čeští hokejisté po obratu ve skóre převzali iniciativu a byli opět lepším týmem. Ve 43. minutě Dmitrij Jaškin dobře tečoval nahození Tomáše Zohorny, ve 46. minutě měl blízko gólu opět Rutta. V obou případech ale zůstal Lundqvist u třech obdržených gólů.

V 51. minutě měl velmi blízko gólu Vrána, který nejprve získal perfektní nahrávku od Kováře, ale napálil jen švédského brankáře. O pár vteřin později střílel od mantinelu a Chytil tečoval jeho ráno jen těsně nad břevno Lundqvista.

Poslední desetiminutovka se nesla ve znamení spálených šancí na obou stranách a velmi dobrých zákroků Bartošáka i Lundqvista. To ukončil až v čase 55.50 svým druhým gólem Jakub Vrána. Útočník Washingtonu Capitals dostal přihrávku od Filipa Hronka a prostřelil švédského brankáře.

V závěru ještě Seveřané zkoušeli štěstí v power play, jediným důsledkem byl ale pátý gól Čechů, který vstřelil Kovář.

„Nejtěžší situace byla, když jsme ztratili vedení. Klobouk dolů před tím, jak jsme ho potom získali zpátky, protože když člověk prohrává proti takovým týmům, jako je Švédsko, tak se to pak těžko získává zpátky. Klobouk dolů před klukama jak to zvrátili a jak jsme to potom už udrželi,“ řekl po zápase Radiožurnálu Sport Patrik Bartošák.

Druhý zápas v bratislavské skupině B odehraje národní tým v sobotu v 18.15 proti Norsku.

ČR - Švédsko 5:2 (1:0, 1:2, 3:0)
Branky a nahrávky: 2. J. Vrána (D. Kubalík), 37. D. Kubalík (Jan Kovář), 41. Frolík (Simon, J. Voráček), 56. J. Vrána (Hronek), 60. Jan Kovář (J. Voráček) - 21. Hörnqvist (W. Nylander, E. Pettersson), 24. Lindblom (E. Gustafsson, Bratt). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Iverson (Kan.) - Hancock (USA), Sormunen (Finsko). Vyloučení: 7:7. Využití: 0:1. Diváci: 8723.
Sestavy:
ČR: Bartošák - Hronek, Kolář, Rutta, Moravčík, Gudas, D. Sklenička, D. Musil - J. Voráček, Simon, Frolík - Jaškin, Chytil, Palát - J. Vrána, Jan Kovář, D. Kubalík - Řepík, T. Zohorna. Trenéři: Miloš Říha, Robert Reichel a Karel Mlejnek.
Švédsko: H. Lundqvist - A. Larsson, Ekman-Larsson, E. Gustafsson, Ekholm, M. Pettersson, Hägg - Hörnqvist, W. Nylander, E. Pettersson - Lindholm, A. Kempe, Lindblom - Bratt, Lander, L. Eriksson - M. Kempe, Krüger, Rasmussen. Trenéři: Rikard Grönberg, Johan Garpenlöv a Peter Popovic.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme