Čekání na medaili je u konce. Češi díky drtivé třetí třetině rozstříleli Američany a mají bronz

Dlouhý půst je u konce, čeští hokejisté po deseti letech vybojovali medaili z mistrovství světa. V zápase o bronz sice prohrávali ještě po první třetině o dva góly, nakonec ale díky drtivé třetí části rozstříleli tým USA 8:4.

Aktualizujeme Tampere (Finsko) (Aktualizováno: 16:47 29. 5. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Češi získali po deseti letech medaili na mistrovství světa

Češi získali po deseti letech medaili na mistrovství světa | Foto: Maxim Thore | Zdroj: Reuters

Český tým vstoupil do utkání o něco aktivněji, po několika minutách ale přebrali iniciativu Američané a v 10. minutě šli do vedení, když se střele Andrewa Peeka dostal k dorážce pohotový Karson Kuhlman.

Pro nás je bronz hodnotou zlata, říká před duelem o třetí místo se USA Blümel

Číst článek

O necelé tři minuty později bylo ještě hůř, protože při vyloučení Černocha propálil Karla Vejmelku Adam Gaudette a český tým prohrával už 0:2.

Naději pak ale vystřelil svým spoluhráčům v 16. minutě Jiří Černoch, který si před brankou počkal na přihrávku od důrazného Jakuba Fleka a procedil puk skrz výstroj brankáře Jeremyho Swaymana.

Když už se zdálo, že se Češi dostávají znovu do hry, a navíc můžou v závěru první třetiny vyrovnat díky přesilové hře, přišla velká rána.

Američané v oslabení ujeli do protiútoku, Nate Schmidt dostal puk k volnému Kuhlmanovi a ten ho poslal do odkryté branky. Do přestávky v tu chvíli chybělo odehrát 13 sekund.

Do druhé části poslal trenér Jalonen do branky místo Vejmelky Marka Langhamera a nový impulz jeho týmu nejspíš pomohl, protože se v polovině utkání dočkal snížení. Po střele Davida Skleničky se puk odrazil k Jiřímu Smejkalovi a tomu se podařilo ho procpat do sítě – 2:3.

Bleskový obrat

Před poslední třetinou udělal Jalonen další změnu, když prohodil v první a druhé formaci Davida Pastrňáka s Matějem Blümelem a znovu to přineslo ovoce. Už po 51 sekundách se totiž právě Pastrňák dostal k puku na levé straně a trefil se přesně k bližší tyči.

O 98 sekund později vyhrál David Krejčí vhazování v útočném pásmu, puk se dostal k Romanu Červenkovi a český kapitán propálil Swaymana – 4:3 pro Čechy.

Tlak českého týmu ale nepolevoval. Sotva o minutu později našel Michal Jordán před brankou volného Pastrňáka, který procpal puk do sítě a zařídil českému týmu vedení o dva góly. Fantastický vstup do poslední třetiny na turnaji.

Pak mohli Češi přidat další gól ve čtyřminutové přesilovce, ale nepodařilo se. A tak šestý gól přišel ve vlastním oslabení při vyloučení Hertla. Smejkal ujel do samostatného úniku, po zákroku Swaymana se k puku prodral Kämpf a zvýšil na 6:3.

Necelé dvě minuty před koncem ještě přidal Kämpf gól do odkryté branky, když Američané zkoušeli hru bez brankáře, a bylo definitivně rozhodnuto. Pak sice přišlo ještě snížení z hokejky Bordeleaua, poslední slovo měl ale Pastrňák, který v poslední minutě završil hattrick gólem na konečných 8:4.

Konec půstu

Český tým tak díky fantastické třetí třetině rozdrtil Američany 8:4 a po dlouhých deseti letech ukončil čekání na medaili. Naposledy se Češi radovali z bronzu v roce 2012 na turnaji v Helsinkách.

Od té doby hrál národní tým zápas o medaili třikrát a dohromady dal jen dva góly. Teď jich nastřílel během jednoho utkání hned osm.

Celkem má Česko ve sbírce šest zlatých medailí, jednu stříbrnou a nově šest bronzových. Reprezentace Československa vybojovala šest zlatých, 12 stříbrných a 16 bronzových medailí.

Mistrovství světa v hokeji - utkání o 3. místo (Tampere):
ČR - USA 8:4 (1:3, 1:0, 6:1)
Branky a nahrávky: 16. Černoch (Flek, M. Stránský), 33. Smejkal (D. Sklenička, Kundrátek), 41. Pastrňák (Hertl, Zohorna), 43. Červenka (Krejčí), 44. Pastrňák (Jordán, Hertl), 55. Kämpf (Smejkal), 59. Kämpf (Šimek), 60. Pastrňák (Hertl, Červenka) - 10. Kuhlman (Meyers, Peeke), 13. Gaudette (Boldy, Tynan), 20. Kuhlman (Schmidt, Lafferty), 59. Bordeleau (Watson, Hayden). Rozhodčí: Lawrence (Kan.), Heikkinen - Sormunen (oba Fin.), Van Oosten (Kan.). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 9737.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme