Česko - Velká Británie 6:1. Češi si poradili s outsiderem, čtyři branky vstřelili obránci

Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa v Lotyšsku tým Velké Británie přesvědčivě 6:1 a v průběžné tabulce základní skupiny A se vrátili na postupové pozice. Posunuli se před Dány a Švédy na čtvrté místo, všechny tři týmy mají nyní odehraných pět zápasů. Dánové, kteří jsou zpět jen kvůli horšímu skóre, se ještě dnes utkají s třetími Slováky.

Tento článek je více než rok starý.

Riga (Aktualizováno: 15:25 29. 5. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začátek zápasu proti podceňovaným Britům nebyl ze strany českého týmu příliš intenzivní a nechali Ostrovany i několikrát ohrozit Romana Willa, který dnes dostal šanci v bráně. Na druhé straně byl nejblíže gólu Blümel, ale na přihrávku před prázdnou bránu těsně nedosáhl.

Český tým postupně stupňoval tlak a brankář Jackson Whistle musel předvést několik skvělých zákroků. Když se k puku ale v 9. minutě dostal hrdina ze zápasu se Švédskem Lukáš Klok, britský brankář už musel kapitulovat.

„První třetina byla taková všelijaká, trochu nervózní. Soupeř kladl odpor a my jsme nebyli až tak pokorní, jak bych si já osobně představoval. Od druhé třetiny jsme náš výkon ještě zlepšili a byli jsme poctivý tým, který zaslouženě vyhrál,“ uvedl kouč Filip Pešán na online tiskové konferenci.

Do druhé třetiny nastoupili Češi ve znatelně vyšším tempu a těžili z toho hned po třiceti vteřinách. Filip Hronek se dostal v vybojovanému puku, udělal pěknou kličku a backhandem uklidil míč do sítě. Další branku přidal čerstvě střídající Šulák, který prostřelil výborně chytajícího Whistlea. Hokejovou parádu následně ukázal Filip Chytil, když si chytře na přední tyči poradil s gólmanem a zvýšil na 4:0. V zápase se stal prvním střelcem z řad útočníků.

Ke konci druhé čtvrtiny se sympaticky hrající Britové dostali ke své první přesilové hře, když byl za sekání vyloučen Šustr. Do přestávky zbývalo přes dvacet vteřin a podařilo se jim jí využít, před Willovou brankou reagoval nejrychleji Myers a snížil na 1:4. 

Třetí třetina už se dohrávala v pohodovém tempu, dobrou šanci zahodil Kubalík a následně nadvakrát neuspěl Sklenička. V 51. minutě ale už bylo veseleji, parádní ranou do rohu branky se prosadil Lenc.

Povedený zápas korunoval svým druhým gólem obránce Šulák, když dvě minuty před koncem dostal puk na modrou čárou a čistým průstřelem několika hráčů trefil volnou škvíru ve výstroji náhradního gólmana Bownse.

„Chceme, aby nám obránci podporovali útok, a musím říct, že i spousta útočníků pro ně udělala velmi dobrou práci před bránou. I zápas se Švédskem nám pomohl nakopnout gól obránce, takže já jsem spokojený s jejich prací,“ připomněl Pešán čtvrteční Klokovu vítěznou trefu.

Mistrovství světa (PLATNÉ K 29. 5. 2021)
Tým Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 5 4 0 0 1 19:8 12
2. Slovensko 5 4 0 0 1 13:12 12
3. Švýcarsko 5 3 0 0 2 15:14 9
4. Česko 5 2 1 0 2 18:14 8
5. Dánsko 6 2 1 0 3 12:13 8
6. Švédsko 5 2 0 0 3 16:10 6
7. Velká Británie 6 1 0 1 4 10:25 4
8. Bělorusko 5 1 0 1 3 10:17 4

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme