O udržení Itálie v elitní skupině rozhodly samostatné nájezdy. Kanada zaznamenala podruhé čisté konto

Kanada jednoznačně dominovala v zápasu s Dánskem. Ve svém šestém zápase na mistrovství světa nadělila svému soupeři pět gólů a posunula se na druhé místo tabulky skupiny A. Oproti tomu zápas skupiny B byl mnohem dramatičtější. Po třech třetinách bylo skóre 3:3 a rozhodly až samostatné nájezdy, ve kterých Itálie nad Rakouskem zvítězila. Zajistila si tak udržení v elitní skupině, zatímco Rakousko tuto kategorii po dvou letech opouští.

Tento článek je více než rok starý.

Košice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanada oslavuje gól Jonathana Marchessaulta v zápase základní skupiny s Dánskem.

Kanada oslavuje gól Jonathana Marchessaulta v zápase základní skupiny s Dánskem. | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Kanada od samého začátku diktovala tempo zápasu. V prvních deseti minutách nastříleli útočníci javorových listů Dánům tři góly. Skóre se otevřelo hned v první minutě, kdy po úniku a přihrávce Jonathana Marchessaulta trefil bránu Pierre-Luc Dubois.

O druhý zásah se zasloužil Jared McCann, když v sedmé minutě tvrdou ranou prostřelil dánského gólmana Patricka Galbraitha. A po první asistenci si i sám Marchessault připsal gól a zvedl stav na 3:0.

Kanaďani otevřeli i druhou třetinu gólem. Hned v 21. minutě dostal kotouč do dánské sítě Anthony Mantha. Jenže tomuto gólu předcházel faul a tak místo zvýšení skóre dostal zaoceánský tým dvě minuty na střídačce.

Rozdíl v přesilovkách

Dánové svých četných přesilovek však využívat nedokázali. Za zápas hráli čtyřikrát v přečíslení, jednou dokonce 5 na 3, ale ani jednou se jim tuto výhodu nepodařilo proměnit.

Oproti tomu Kanaďané mají na šampionátu přesilovky velmi silné. Z patnácti možností devětkrát skórovali. Gól v početní převaze padl zatím v každém jejich zápase. A nejinak tomu bylo i v tomto duelu. Ten desátý přesilovkový gól pro Kanadu vstřelil v 34. minutě Sam Reinhart.

Sam Reinhart, který přes rok hraje v NHL za Buffalo Sabres, se v zápase potom trefil ještě jednou. Ve 45. minutě vytáhl skóre Kanady na 5:0. Přestože to chvíli vypadalo, že Reinhart odehrál puk vysokou holí, po přezkoumání videa rozhodčí gól potvrdili.

Kromě této akce bylo tempo závěrečné třetiny spíše vlažné, žádné další góly nepadly. Kanada tak zaznamenala druhý zápas na šampionátu, během kterého neinkasovala ani jeden gól a posunula se na druhé místo v tabulce.

Rakousko sestupuje

Hokejisté Rakouska prohráli na mistrovství světa v Bratislavě v přímém souboji o udržení s nováčkem Itálií 3:4 po samostatných nájezdech a po dvou letech opouštějí elitní kategorii. V souboji dvou celků, které až v posledním vystoupení na turnaji poprvé bodovaly, o tom rozhodl v sedmé sérii nájezdů obránce Sean McMonagle.

Italové, kteří v dosavadních šesti zápasech dali jediný gól, se ujali v polovině úvodní třetiny vedení. Bardaro se zbavil kličkou Heinricha a z pozice mezi kruhy prostřelil Kickerta na lapačku. Za 86 sekund vyrovnal Manuel Ganahl, který překonal Andrease Bernarda bekhendovým pokusem z dorážky po střele Clemense Unterwegera.

Po velké přestřelce porazili Švédi Lotyšsko 5:4. Rozhodl gól do prázdné brány

Číst článek

Stav otočil v 17. minutě Michael Raffl. Útočník Philadelphie byl sice tísněn, ale dokázal blafákem do forhendu zakončit vedle pravého betonu italského gólmana. Vzápětí po individuální akci udělal kličku Bernardovi i Alexander Rauchenwald, ale bekhendem minul.

Ve druhé třetině nejdříve zahrozil Thomas Raffl a Italové odpověděli zásluhou Seana McMonagleho. V 35. minutě po akci Miceliho z mezikruží vyrovnal Simon Kostner. Italové se 63 sekund před koncem druhé části ujali vedení. Marco Rosa v rohu vybojoval puk, vybruslil na pravý kruh a David Kickert nestihl levou rukou puk vytěsnit.

Po 105 vteřinách Rakušané ztrátu smazali. Michaela Raffla neubránil bez hokejky Simon Kostner a útočník Flyers si díky úspěšnému bekhendovému blafáku připsal druhý gól na turnaji.

Další šance na obou stranách změnu stavu nepřinesly. Největší možnost měl v druhé minutě nastavení Konstantin Komarek, ale bekhendový blafák nedokázat dotáhnout do odkryté branky. V nájezdech se za Rakousko prosadili jen Komarek a Rauchenwald, za Italy skórovali Miceli, Rosa a McMonagle.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku:

Skupina A (Košice):
Kanada - Dánsko 5:0 (3:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Dubois (Marchessault, Stone), 7. McCann (Turris), 9. Marchessault (Severson, Stone), 34. Reinhart (Couturier, Chabot), 45. Reinhart (Myers, Cirelli). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Schukies (Něm.) - Dalton (Brit.), Hancock (USA). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. Diváci: 4665.

Skupina B (Bratislava):
Rakousko - Itálie 3:4 po samostatných nájezdech (2:1, 0:2, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 12. Ganahl (Unterweger), 17. M. Raffl (F. Hofer, Unterweger), 42. M. Raffl (F. Hofer) - 10. Bardaro (Trivellato), 35. S. Kostner (Miceli), 39. Rosa (Ramoser), rozhodující sam. nájezd McMonagle. Rozhodčí: Hribik (ČR), Tufts (USA) - Lazarev (Rus.), Ondráček (ČR). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 9085.

anj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme