Vítězný vstup do turnaje. Češi rozebrali Británii 5:1, kanonádu gólově otevřel i zakončil Blümel

Česká hokejová reprezentace zvítězila ve svém úvodním zápase na mistrovství světa ve Finsku nad Velkou Británií 5:1. Ostrované houževnatě vzdorovali nátlaku favorita jen do druhé třetiny. V ní se prosadil Matěj Blümel, který českou kanonádu v závěrečné části také uzavřel. Za Británii snížil z Ben Lake.

Sledovali jsme online Tampere (Finsko) (Aktualizováno: 17:50 14. 5. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Smejkal v šanci proti Velké Británii

Jiří Smejkal v šanci proti Velké Británii | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Začátek i konec rychlé a hlavně klíčové akce z 33. minuty sestrojil Matěj Blümel. Nejdřív rozjel útok po pravé straně, pokračoval Červenka šikovným manévrem a prostrčením puku na Krejčího, který z volného prostoru vyzval kolmicí najíždějícího Blümela. Pardubický hráč využil rychlosti, objel Bownse a prolomil nervózní čekání na gól.

Předpokládaný obrázek duelu favorita proti outsiderovi. Jenže mu předcházela půl hodina trápení, která připomínala nekonečnou českou přesilovku, jíž scházela přesnost. Více hrozili naopak Britové, po hrubce v páté minutě vykryl nájezd Phillipse Dostál.

Úvodní zápas České reprezentace proti Velké Británii jsme sledovali online

Číst článek

Ostrované přečkali akci Hertla na jeden dotek, šanci Fleka i překvapivou ránu Červenky z otočky. I po první přesilovce zápasu ve 23. minutě zůstalo skóre bez změn, i když střela Krejčího označkovala brankovou konstrukci.

Po úvodní trefě se ale skulinky v do té doby solidní britské defenzivě začaly množit. Červenkově trestnému střílení sice zabránila jedna a následně i druhá tyč, o deset vteřin později však soupeř z ostrovů kapituloval podruhé.

Jakub Flek napodobil Johna Flecka, fotbalistu anglického Sheffieldu, když Ščotkovu přízemní ránu usměrnil do kasy technickou patičkou mezi nohy Bownse, 2:0.

Máte rádi hokej? Tipněte si vývoj a vítěze Mistrovství světa v hokeji 2022

Číst článek

Třetí i čtvrtý úder zasadili v úvodu závěrečné části nováčci české výpravy. Osmnáctiletý David Jiříček propálil oslabené Brity přesným projektilem do pravého horního rohu. Další premiérovou brankou zvýšil na 4:0 Jiří Černoch.

Po pátém českém a druhém Blümelově gólu zlomení Britové přestávali bruslit, ubrali na intenzitě. Přesto se v této fázi zrodilo snížení, Ben Lake využil jeden z mnoha protiútoků, na které před zápasem upozorňoval v rozhovoru pro Radiožurnál obránce David Sklenička.

Češi ale splnili povinný úkol a na úvod šampionátu přehráli Velkou Británii vysoko 5:1. Outsider úspěšně vzdoroval jen do druhé třetiny. Další utkání svěřenců Kariho Jalonena je na programu v neděli od 19.20 proti Švédsku, přímý přenos odvysílá stanice Radiožurnál Sport.

Výsledek zápasu Česka proti Velké Británii

ČR - Velká Británie 5:1 (0:0, 2:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 28. Blümel (Krejčí, Červenka), 33. Flek (Ščotka, Jordán), 42. Jiříček (Červenka, Smejkal), 47. Černoch (Smejkal, Blümel), 49. Blümel (Červenka, Krejčí) - 51. Lake (Conway). Rozhodčí: Štolc (Švýc.), Vikman (Fin.) - Constantineau (Fr.), Merten (Něm.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Diváci: 6086.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme