Rázná odpověď na rakouskou blamáž. Češi po drtivém úvodu přehráli Lotyše 5:1, hned se trefil Pastrňák

Česká hokejová reprezentace přejela ve čtvrtém utkání mistrovství světa ve Finsku výběr Lotyšska 5:1, všechny údery zasadil favorit v úvodní třetině. Příjezd ze zámoří oslavil gólem a asistencí David Pastrňák. Po českém útlumu snížil na začátku závěrečného dějství Arturs Kulda.

Tento článek je více než rok starý.

Sledovali jsme online Tampere (Finsko) (Aktualizováno: 21:49 19. 5. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká radost po gólu do sítě Lotyšska

Česká radost po gólu do sítě Lotyšska | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Minuta do konce prvního dějství, skóre 5:0. Nejlepší odpověď na rakouskou blamáž. Český tým se fanouškům odměnil třetinou, jež začala skvěle, pokračovala famózně a končila s nádechem exhibice. 

Zápas české hokejové reprezentace proti výběru Lotyšska jsme sledovali online

Číst článek

Krejčí se rozhlížel po kluzišti na levé straně. Když vyslal nabídku směrem na vzdálenější tyč, David Pastrňák teprve objížděl branku. Načasování a razance přihrávky ale dopravila kotouč přesně ve správný moment na správné místo, nejnovější posila z NHL už jen elegantně natočila tělo a doťukla puk do lotyšské sítě. Čeští diváci bouřili, už popáté za dvacet minut.

„Víme, co má Pastrňák za sebou v jednom útoku s Krejčím. Jeho příjezd samozřejmě znamená změny. Chceme, aby tihle dva hráli spolu,“ řekl Radiožurnálu trenér Kari Jalonen před utkáním.

A udělal dobře. Bývalé bostonské duo předtím totiž připravilo i trefu nejproduktivnějšího hráče mistrovství Romana Červenky. Po zmatku před lotyšským brankářem Merzlikinsem se kotouč odrazil ke Krejčímu před modrou čárou. Bez váhání přišlo sklepnutí na stranu k Pastrňákovi, dva rychlé doteky, křižný pas na kapitána, rána, gól.

Své první zásahy na turnaji si připsali i Hynek Zohorna, Michal Špaček a Tomáš Hertl, kterého někdejší reprezentační kouč Vladimír Růžička tipoval na tahouna šampionátu.

Úžas vystřídal útlum

Galapředstavení přerušil odchod do kabin. A druhá část? Útlum. Jako by české hokejisty překvapilo, že musí duel po úžasném úvodu ještě dohrát. Lotyšsko vypálilo osmkrát, Česko čtyřikrát. Favorita v slabších chvílích podržel Vejmelka.

Co přinese týmu energetický Pastrňák? ‚Když se na trénincích smějeme, hrajeme nejlépe,‘ věří

Číst článek

Další významný moment přinesla až 35. minuta. Řeč není o brance, ale o zranění Jakuba Vrány. Záběr na zkroušeného útočníka Detroitu s poraněným kolenem na lavičce hovořil za vše. Ještě to zkusil na ledě, nešlo to, náraz Batny u mantinelu byl příliš tvrdý. 

Vypadalo to na pokračování velké smůly šestadvacetiletého křídelníka, kterého na minulém mistrovství kvůli pochroumanému ramenu bolelo i vystřelit. Do závěrečné třetiny ale naskočil, planý poplach. Českou radost však po minutě hry umírnil z dorážky Arturs Kulda. Navzdory větší aktivitě vedoucího družstva v posledních fázích souboje zůstalo skóre bez změn, 5:1.

I přes herní útlum po famózním úvodu se tak český tým postaral o skvělou odpověď na překvapivou porážku s Rakouskem na nájezdy, díky třem bodům se mužstvo Kariho Jalonena vyhouplo zpátky na čtvrtou pozici. Další utkání ho čeká v sobotu proti Norsku.

Mistrovství světa v hokeji ve Finsku:

Skupina B (Tampere):

ČR - Lotyšsko 5:1 (5:0, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. H. Zohorna (Hertl, D. Sklenička), 5. Červenka (Pastrňák, Krejčí), 7. M. Špaček (Flek), 17. Hertl (H. Zohorna, Blümel), 19. Pastrňák (Krejčí, Červenka) - 42. Kulda (Rihards Bukarts, Džerinš). Rozhodčí: Lawrence (Kan.), MacFarlane (USA) - Kroyer (Dán.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 5711.

Mistrovství světa (PLATNÉ K 19. 5. 2022)
Tým Z V VP PP P Skóre B
1. Švédsko 4 3 1 0 0 17:6 11
2. Finsko 4 3 0 1 0 13:5 10
3. USA 4 2 1 0 1 11:7 8
4. Česko 4 2 0 1 1 14:9 7
5. Norsko 4 1 1 0 2 11:14 5
6. Rakousko 4 0 1 1 2 8:12 3
7. Lotyšsko 4 1 0 0 3 6:13 3
8. Velká Británie 4 0 0 1 3 4:18 1

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme