Švédové přestříleli Česko 5:3, rozhodly smrtící severské přesilovky. Červenka třikrát asistoval

Česká hokejová reprezentace v druhém utkání mistrovství světa ve skupině B podlehla výběru Švédska 3:5. Klíčový byl severský obrat na přelomu první a druhé třetiny, který dokonal Emil Bemstrom. Všechny české trefy připravil kapitán Roman Červenka.

Sledovali jsme online Tampere (Finsko) (Aktualizováno: 21:57 15. 5. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skrumáž před českým brankovištěm v zápase mistrovství světa ve Finsku

Skrumáž před českým brankovištěm v zápase mistrovství světa ve Finsku | Foto: Maxim Thore | Zdroj: REUTERS/Bildbyran

Záběr na trestnou lavici a na ní sklopené hlavy vyloučeného Hertla a Fleka vystihly klíčový sled událostí. Na konci první třetiny srovnal v přesilovce Rasmus Asplund, na začátku té druhé dokonal obrat Emil Bemstrom. V obou případech Švédi trestali v přesilovce. 

Bemstrom skóroval dokonce v dvojnásobné početní výhodě. Hertl ve 22. minutě vyhodil puk nad plexiskla, Flek třicet vteřin na to hákoval. A oba jako by tušili, že možná nastartovali švédskou mašinu. 

„Ten tým se určitě trochu změnil,“ varoval před utkáním v rozhovoru pro Radiožurnál Roman Červenka. Vysvětloval, že přípravná kanonáda v dubnu 9:3 nebo následné květnové vítězství ve Stockholmu na mistrovství světa nebude hrát roli. A nehrálo.

Přestřelku Česka se Švédskem jsme sledovali online

Číst článek

Češi ztráceli kontrolu, kluzišti vládla žlutá barva. Už nebylo třeba ani početní výhody, po úniku na levém křídle překvapil Vejmelku ve 26. minutě Mathias Bromé.

Severská jízda pokračovala. Navíc zrychlovala. O tři minuty později našel Gustaffson z vlastní poloviny v útočném pásmu parádním dloubáčkem Asplunda. Střela, břevno, gól. Švédi vedli už 4:1.

Švédové kontrolovali hru

Kouč českého výběru Kari Jalonen v reakci stáhl Vejmelku, na záchrannou misi vyslal Langhamera. Od inkasování ho po chvíli spasil až na brankové čáře Špaček.

Hokejisté USA otočili zápas s Rakušany, výhru 3:2 vystřelil v prodloužení Hughes. Slaví i Francie

Číst článek

Švédové ale zvolnili, dali soupeři prostor na vzpamatování a v 38. minutě i výhodu přesilovky, v níž dokázal snížit Tomáš Kundrátek. Naděje pro Česko, 2:4. 

Naděje se téměř přeměnila v reálnou šanci na zvrat. Blümel otevřel třetí dějství šikovným manévrem, položil oba beky. Ovšem Dahlin dojel ve smyku setrvačností přímo do tyčky, vychýlil branku a příklep Krejčího do prázdné tak neplatil.

Po pěti minutách navíc Jordán chyboval v rozehrávce a z protiútoku ve výhodné pozici úspěšně zakončil Anton Bengtsson. Přestřelka pokračovala, za dvacet vteřin vrátil svůj tým do hry Matěj Blümel po skvělém křižném pasu Červenky, jenž si jako kapitán připsal už šestou turnajovou asistenci, 3:5.

Reprezentanti se lvem na hrudi se vraceli na dosah, ne však do kontaktu. Jalonen proto zvolil už dvě minuty před závěrečnou sirénou risk bez gólmana. Nepomohlo to, svěřenci finského kouče zůstali dlouhou dobu i se šesti hráči přikovaní na vlastní polovině. Skvělý švédský forčekink, český zmar při rozehrávce. Skóre zůstalo beze změn.

V osmigólové přestřelce tak naplno bodoval severský celek. Trestal hlavně z přesilovek, díky kterým dal ve druhé třetině zapomenout na úvodní trefu Davida Krejčího. Vypracovaný náskok už Švédové nepustili. O třetí výhru v řadě se pokusí v úterý proti Velké Británii. Český výběr vyzve ve stejný den Rakousko.

Sestřih utkání Švédsko - Česko:

Výsledek zápasu Česko - Švédsko:

ČR - Švédsko 3:5 (1:1, 1:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 7. Krejčí (Červenka), 38. Kundrátek (Červenka, Jiříček), 46. Blümel (Červenka, Šimek) - 20. Asplund (Bemström, Wallmark), 23. Bemström (Wallmark, E. Gustafsson), 26. Bromé, 29. Asplund (E. Gustafsson), 45. A. Bengtsson (Bromé). Rozhodčí: Ingram (Kan.), MacFarlane - Briganti (oba USA), Synek (SR). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:2. Diváci: 6089.

Mistrovství světa (PLATNÉ K 16. 5. 2022)
Tým Z V VP PP P Skóre B
1. Finsko 3 3 0 0 0 11:2 9
2. Švédsko 2 2 0 0 0 8:4 6
3. USA 3 1 1 0 1 8:7 5
4. Česko 2 1 0 0 1 8:6 3
5. Lotyšsko 3 1 0 0 2 5:8 3
6. Norsko 3 0 1 0 2 6:11 2
7. Rakousko 2 0 0 1 1 3:6 1
8. Velká Británie 2 0 0 1 1 4:9 1

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme