Hokejová reprezentace může počítat s Voráčkem, do přípravy se zapojí Chytil a Zacha

Česká hokejová reprezentace může počítat s velkou posilou pro blížící se mistrovství světa. Účast na květnovém šampionátu v Bratislavě v pondělí potvrdil útočník Philadelphie Jakub Voráček. Flyers to oznámili na klubovém twitteru.

Praha (Aktualizováno: 13:20 8. 4. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Voráček (vlevo).

Jakub Voráček (vlevo). | Foto: Andy Marlin-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

Devětadvacetiletý Voráček, který byl s 66 čtvrtým nejproduktivnějším Čechem v základní části letošní sezony NHL, zájem reprezentovat avizoval už dopředu. Když bylo jasné, že jeho Philadelphia nepostoupí do play-off, generální manažer národního týmu i reprezentační trenér Miloš Říha uvedli, že s Voráčkem počítají.

Petr Nedvěd jedná v Americe s hráči pro MS. ‚Je hodně těch, o které máme zájem, ale budou hrát play-off.‘

Číst článek

Reprezentační dres by mohl v květnu obléknout i Voráčkův spoluhráč Radko Gudas. I jeho by Říha podle dřívějších vyjádření na šampionátu rád viděl. 

Voráček se objevil už na pěti světových šampionátech, na domácím mistrovství v roce 2015, a o dva roky později ve Francii a Německu byl dokonce kapitánem. V roce 2010 pomohl k zisku senzačního zlata, o rok později na Slovensku slavil bronz. Objevil se i na olympiádě v roce 2014 a na Světovém poháru v roce 2016.

Letos odehrál Voráček v NHL 78 utkání, v nichž nastřádal celkem 66 bodů za 20 gólů a 46 asistencí.

Chytil a Zacha se zapojí do přípravy

Za týden do Karlových Varů by měli přijet Zacha a devatenáctiletý Chytil, který se představil loni na mistrovství světa v Dánsku. O tři roky starší Zacha dosud za národní tým nehrál.

„Komunikoval s ním již dříve Petr Nedvěd. Pak jsme sledovali jeho zápasy a teď jsme se rozhodli, že ho vezmeme do přípravy. Uvidíme, jak bude působit a jak zapadne v mužstvu. Věřím, že se bude chtít o mistrovství světa poprat,“ uvedl Říha.

O účast na šampionátu podle něj musí v přípravě bojovat všichni. „Žádný hráč nemá pozici jistou. To jsem podotýkal a podotýkat budu. Kempy a přípravné zápasy rozhodnou o tom, jaké mužstvo bude,“ prohlásil Říha.

Zacha zaznamenal gól a asistenci a pomohl New Jersey k výhře v NHL, Hertl dvakrát přihrával

Číst článek

Zájem má o produktivního obránce Filipa Hronka z Detroitu, který ale může ještě zamířit na farmu do AHL. „Tam je to s otazníkem a nechtěl bych předbíhat. Má klubové povinnosti, je z těch mladých hráčů, kteří musí poslouchat. Musí s tím souhlasit klub a je to v jednání. Věřím, že zvítězí zdravý rozum a mistrovství světa pro něj bude daleko lepší, než kdyby hrál na farmě,“ prohlásil Říha.

Sezona v NHL skončila také útočníkům Davidu Kämpfovi z Chicaga a Vladimíru Sobotkovi z Buffala. „Kämpf je na tom zdravotně špatně. Má zlomeniny v obličeji a dá nám vědět do středy. Ale myslím si, že spíš nebude. O Vláďovi Sobotkovi přemýšlíme,“ řekl Říha. Jednatřicetiletý centr neměl v dresu Sabres dobrou sezonu a nasbíral v 69 zápasech jen 13 bodů.

V klubech, které neprošly do play off NHL, byli na hraně prvního týmu v Detroitu obránce Libor Šulák a útočníci Martin Frk s Filipem Zadinou, v Ottawě pak Filip Chlapík. Na farmách v AHL jsou bek David Sklenička z Montrealu, útočník David Kaše z Philadelphie a brankář Marek Mazanec s útočníkem Lukášem Jaškem z Vancouveru. Zranění vyřadila útočníka Ondřeje Kašeho z Anaheimu, gólmana Michala Neuvirtha z Philadelphie i zadáka Libora Hájka z New York Rangers.

Říha nechtěl komentovat, jestli někdo z AHL má šanci se do týmu dostat. „Máme dost široký kádr, základ týmu chci udržet. Nemá cenu tahat celé mužstvo z NHL čtrnáct dnů před mistrovstvím světa, když někteří kluci si tady o mistrovství světa řekli a tu osu by měli tvořit,“ řekl k současné sestavě, kterou ještě mohou rozšířit semifinalisté extraligy z Brna, Liberce, Plzně a Třince.

Navíc může čekat na posily z prvního a druhého kola play-off NHL. „Máme představu, že bychom na některé hráče počkali. Ale nechci předbíhat. Není to seriózní vůči klubům a nechceme to otvírat, dokud to nebude hotové.“

Světový šampionát začne v Bratislavě a Košicích 10. května.

Voracek confirms that he will participate in the 2019 @IIHF World Championships for Team Czech.

21:41 – 07. 04. 2019

23 294

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme