Rusové zvládli souboj o první místo ve skupině, Švýcary zlomili v závěru. Slováci uspěli s Dány

Hokejisté Ruska porazili na mistrovství světa Švýcarsko 4:1 a jsou blízko čtvrtfinále. Ještě po odehrání 35 minut zápasu skupiny A, v níž je i český tým, byl stav bezbrankový. Sborná rozhodla třemi góly v poslední desetiminutovce a udělala důležitý krok k postupu. Slovensko udolalo 2:0 Dánsko, čisté konto udržel brankář Július Hudáček.

Tento článek je více než rok starý.

Riga (Aktualizováno: 21:59 29. 5. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání hokejového šampionátu mezi Švýcarskem a Ruskem

Utkání hokejového šampionátu mezi Švýcarskem a Ruskem | Foto: VASILY FEDOSENKO | Zdroj: Reuters

Do dějiště turnaje v sobotu dorazil hvězdný ruský brankář Sergej Bobrovskij, jemuž v NHL skončila s Floridou sezona po vyřazení v úvodním kole play-off, nastoupit ale kvůli povinné šestidenní karanténě nemohl. Branku tak strážil opět Samonov, jenž dosud zastával post týmové jedničky.

Podcenění nehrozilo, střídačka žila, ujistil Pešán. Český trenér byl rád za góly obránců i klidný závěr

Číst článek

V oboustranně opatrném boji to byl právě Samonov, kdo musel vytáhnout první výraznější zákrok. V deváté minutě při útoku tři na tři nebezpečně zakončoval Diaz. O chvilku později minul při přesilovce ranou z úhlu jeho spoluhráč Meier.

Ve druhé části se Rusové ubránili při svém druhém a zároveň posledním oslabení. Skrumáž před brankovištěm ležícího gólmana Berry nepropálil po polovině utkání tvrdou ranou Něstěrov. Rusové pak potrestali jediný prohřešek Švýcarů v celém utkání. Burdasov se protáhl podél hrazení, využil místa před sebou a nechytatelně zakončil k pravé tyčce.

Hodně vzruchu nabídla 39. minuta. Voronkov v ní orazítkoval tyčku, hned vzápětí na druhé straně našel Hofmann skvěle Herzoga, jenže ten netrefil zblízka kotouč ideálně. Puk jen díky teči jednoho ze soupeřů mířil na branku, ale skončil rovněž na její konstrukci.

Přečíslení ve 47. minutě zakončoval Andrighetto, jenže z ideální pozice mezi kruhy těsně minul. Jen o chvilku později vyrovnal po skvělé Ambühlově nahrávce Hischier. Švýcaři si ale vyrovnání dlouho neužili - jen dvě minuty a 14 sekund.

Karnauchov využil nabídku od Tolčinského, jenž mu nahrál jednoruč vsedě, a zakončil bekhendem zblízka mezi Berrovy betony. Sám Tolčinskij zvýšil o dvě a čtvrt minuty později bekhendovým blafákem. Při závěrečné power play Švýcarů zachránila Samonova horní tyčka při teči Kurasheva. Poslední slovo měl v čase 59:58 opět Tolčinskij.

Slováci potvrdili roli favorita

Slovenští hráči měli během úvodní třetiny výraznou střeleckou převahu (13:4), ale ztroskotávali na Dahmovi. Dánský gólman vychytal postupně Kňažka, Faška-Rudáše i Studeniče, který se na něho řítil v polovině prvního dějství sám.

Kazachstán se proti Itálii postaral o nejvyšší výhru turnaje. Finové udolali Němce a drží první místo

Číst článek

Oba celky si pak zkusily hru v početní výhodě, zahřál se při ní i Hudáček, ale bezbrankový stav se nezměnil.

Záhy po návratu ze šaten zvládl nelehkou chvilku Hudáček, v pádu však dokázal pokus obránce Markuse Lauridsena od hrazení zlikvidovat. Buc zkoušel štěstí z úhlu, Dahm si prostor u bližší tyčky pokryl. V posledních sekundách před druhou přestávkou se ocitl ve skvělé pozici pro zakončení Lantoši, ale i jeho Dahm vychytal.

Hudáček se vyznamenal i v nástupu do třetí části, když zastavil Madsena. Slováci se dočkali ve 48. minutě, kdy Lantoši hledal prudkou přihrávkou od postranního mantinelu před brankou Hrivíka, puk se však odrazil přímo na hůl Cehlárika a ten snadno otevřel skóre. Nejproduktivnější hráč dosavadního průběhu turnaje krátce nato neuspěl v další šanci.

Napravil to však v 53. minutě Jánošík a vnesl klid do slovenských řad. Dánové se přesto nevzdávali a 80 sekund před koncem Dahm doslova skočil na střídačku. Největší šance ale přišla až těsně před závěrečnou sirénou, ani Storm ale Hudáčkovi čistý štít nepokazil.

Skupina A (Olympijské sportovní centrum):

Švýcarsko - Rusko 1:4 (0:0, 0:1, 1:3)
Branky a nahrávky: 49. Hischier (Ambühl) - 36. Burdasov (Galimov), 51. Karnauchov (Tolčinskij, Barabanov), 53. Tolčinskij (Slepyšev, Provorov), 60. Tolčinskij (Barabanov, Karnauchov). Rozhodčí: Bruggeman (USA), Gouin - McCrank (oba Kan.), Constantineau (Fr.). Vyloučení: 1:2. Využití: 0:1. Bez diváků.

Slovensko - Dánsko 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 48. Cehlárik (Hrivík, Lantoši), 53. Jánošík (Lantoši, Hrivík). Rozhodčí: Arsons (Lot.), Heikkinen – Sormunen (oba Fin.), Zunde (Lot.). Vyloučení: 3:1. Bez využití. Bez diváků.

Mistrovství světa (PLATNÉ K 29. 5. 2021)
Tým Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 5 4 0 0 1 19:8 12
2. Slovensko 5 4 0 0 1 13:12 12
3. Švýcarsko 5 3 0 0 2 15:14 9
4. Česko 5 2 1 0 2 18:14 8
5. Dánsko 6 2 1 0 3 12:13 8
6. Švédsko 5 2 0 0 3 16:10 6
7. Velká Británie 6 1 0 1 4 10:25 4
8. Bělorusko 5 1 0 1 3 10:17 4

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme