Kanaďané po ospalém začátku nasázeli Italům šest branek. Britové smazali třígólovou ztrátu a získali bod

Hokejisté Kanady ve svém druhém zápase na mistrovství světa porazili Itálii 6:1. Obhájci titulu s outsiderem turnaje v první třetině překvapivě prohrávali, před pauzou ale stihl ještě vyrovnat Travis Sanheim. Kanaďané v dalším průběhu utkání přidali dalších pět gólů. Neuvěřitelný návrat do zápasu předvedli Britové, kteří během třetí třetiny vyrovnali s Norskem z 0:3 na 3:3 a vynutili si samostatné nájezdy. V těch byli nakonec úspěšnější Norové.

Video Helsinky (Finsko) (Aktualizováno: 14:45 15. 5. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Kanady jsou zatím stoprocentní

Hokejisté Kanady jsou zatím stoprocentní | Foto: Just Pictures | Zdroj: Reuters

Do první výraznější šance se dostal v 7. minutě Mercer, italský brankář Fazio ale předvedl dobrý zákrok. Kanaďané postupně ubrali plyn a soupeř je za pasivitu potrestal. Ve 13. minutě nečekaně otevřel skóre po rychlém protiútoku přesně střílející Pietroniro.

Následně se do další velké příležitosti dostal Hannoun, ale gólman Driedger Kanadu podržel. Vzápětí zámořští hráči vyrovnali, když Fazio nedokázal zastavit lehce tečovanou střelu Sanheima od modré čáry.

Vyrovnávací gól Travise Sanheima

Ve druhé třetině si Kanaďané vytvořili soustavný tlak a prosadili se i gólově. Nejprve skóroval po ukázkové teči Anderson, poté se mezi střelce zapsal Roy a Fazia překonal ještě Johnson po ukázkové kombinaci, do které se zapojil i na turnaji poprvé hrající hvězdný útočník Barzal.

Ukázková teč Joshe Andersona

Puk za brankovou čáru dopravil i Mercer, kterému ale radost zkazil hlavní rozhodčí, jenž předčasně přerušil hru.

Kanada mohla zápas v poklidu dohrát a ještě navýšit své vítězství. Ve 43. minutě se další střelou od modré čáry prosadil Mayo. Gólový účet uzavřel Gregorův brejk v oslabení.

Velký britský comeback

Velká Británie nezopakovala v úvodním dějství výkon z prvního utkání, kdy byla proti výběru Kariho Jalonena nebezpečná. Norové ji přestříleli 11:1. V 7. minutě gólman Bowns Jakobssonovu střelu z pravého kruhu vyrazil ramenem a při Conwayově vyloučení jej nepřekonal ani zblízka Hoff po Trettenesově přihrávce.

V čase 16:13 už se tým výběr Pettera Thoresena dočkal šťastného prvního gólu na turnaji. Klavestad nahodil puk od pravého mantinelu a David Phillips jej tečoval hokejkou mezi Bownsovy betony do vlastní branky.

Máte rádi hokej? Tipněte si vývoj a vítěze Mistrovství světa v hokeji 2022

Číst článek

Zvýšit se podařilo Norsku v 27. minutě při trestu Jonathana Phillipse. Britský gólman vyrazil dvě dorážky Rosseliho Olsena, ale Mathis Olimb u levé tyče poslal puk těsně za brankovou čáru, odkud jej ze vzduchu odpálil Richardson. Kanadský sudí Lawrence sice za brankou rozpažil, ale s Dánem Frandsenem pak podle videa gól uznali.

Haukeland si pak poradil s Dowdovou střelou. Britové se neprosadili ani ve své první přesilovce při Kasastulově vyloučení. Při Wallerově pobytu na trestné lavici v 36. minutě naopak znovu inkasovali. Mathis Olimb se trefil od modré čáry přesně k levé tyči.

Třetí třetinu ale ovládli svěřenci trenéra Petera Russella. V čase 43:19 měli po Johannesenově nedovoleném zákroku na unikajícího Perliniho možnost trestného střílení, které však sám faulovaný hráč neproměnil. Mezi 53. a 57. minutou ale Britové dokázali tříbrankové manko smazat.

Jako první překonal Haukelanda po spolupráci s Lakem bekhendovou střelou z pravého kruhu Dowd. Za 38 sekund Mosey po objetí branky přihrál Perlinimu, který zamířil do odkryté branky, a prodloužení vynutil střelou z pozice mezi kruhy Richardson, jehož našel z rohu Perlini.

Druhý gól Velké Británie

V prodloužení mohl dovršit obrat Mosey, ale Haukelanda ani nadvakrát nepřekonal. V nájezdech uspěli za Nory bekhendovými blafáky Trettenes a Haga, za Brity uspěl jen Conway.

Rozhodující nájezd Michaela Hagy

Výsledky mistrovství světa v hokeji

Skupina A (Helsinky):

Itálie - Kanada 1:6 (1:1, 0:3, 0:2)
Branky a nahrávky: 13. Pietroniro (McNally, Frigo) - 16. Sanheim (Severson, J. Anderson), 29. J. Anderson (Mayo, Lowry), 36. N. Roy (Dubois, Graves), 38. K. Johnson (Chabot, Barzal), 43. Mayo (Comtois, Mercer), 55. Gregor (Mercer). Rozhodčí: Dehaen (Fr.), Hansen (Nor.) - Beresford (Brit.), Zunde (Lot.). Vyloučení: 1:4. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 2616.

Skupina B (Tampere):

Norsko - Velká Británie 4:3 po sam. nájezdech (1:0, 2:0, 0:3 - 0:0)

Branky a nahrávky: 17. Klavestad (Trettenes, Hoff), 27. M. Olimb (Rosseli Olsen, Johannesen), 36. M. Olimb (K. A. Olimb, Rosseli Olsen), rozhodující sam. nájezd Haga - 53. Dowd (Lake, Batch), 54. Perlini (Mosey, Conway), 57. Richardson (Perlini, Tetlow). Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Lawrence (Kan.) - Kroyer (Dán.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 2:5. Využití: 2:0. Diváci: 4651.

Mistrovství světa (PLATNÉ K 15. 5. 2022)
Tým Z V VP PP P Skóre B
1. Švýcarsko 2 2 0 0 0 11:2 6
2. Kanada 2 2 0 0 0 11:4 6
3. Dánsko 2 1 0 0 1 9:7 3
4. Slovensko 2 1 0 0 1 5:4 3
5. Německo 2 1 0 0 1 5:6 3
6. Francie 2 1 0 0 1 4:5 3
7. Itálie 2 0 0 0 2 3:11 0
8. Kazachstán 2 0 0 0 2 2:11 0

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme