Česká dobrovolnice v Kodani: Hodně Dánů netuší, že tu mistrovství je

Nejsou vidět, přesto by to bez nich nešlo. O bezproblémový chod světového šampionátu v Kodani se starají stovky dobrovolníků. Poznáte je snadno, mají na sobě bílo zelené bundy s nápisem Hearous na zádech. Mezi dánskými, švédskými, slovenskými a dalšími národnostmi lze narazit i na česky mluvící dobrovolníky.

Tento článek je více než rok starý.

Kodaň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká dobrovolnice Kateřina v rozhovoru s Petrem Kadeřábkem před Royal Arenou

Česká dobrovolnice Kateřina v rozhovoru s Petrem Kadeřábkem před Royal Arenou | Foto: František Kuna

„Do Dánska jsem se vydala studovat před čtyřmi pěti lety, takže tady žiju. A říkala jsem si, že když je mistrovství tady poblíž, tak to nesmím zmeškat, že musím jít,“ vypráví Radiožurnálu před halou v Kodani dobrovolnice Kateřina.

Češka pracuje jako dobrovolnice v media centru a pomáhá novinářům se vším, co by mohli potřebovat. Na starosti má i rozhovory po zápasech, kdy koriguje hráče i novináře, aby nedocházelo ke zmatkům.

Před zápasem s Běloruskem sledovala české reprezentanty, jak hrají svůj tradiční fotbálek. Mezi nimi byly i dvě největší hvězdy, Davidové Krejčí a Pastrňák. „Přiznám se, že bez dresů jsem trošku ztracená. Ale je rozhodně dobře, že přijeli,“ usmívá se dobrovolnice.

Žádné velké šílenství se v Kodani kolem mistrovství světa v hokeji nekoná, o atmosféru se starají především fanoušci, kteří dorazili ze zahraničí, především z Česka.  „Myslím si, že hodně Dánů netuší, že tu mistrovství je. Nejsou úplně hokejový národ.“

Studentka si život na severu Evropy nemůže vynachválit. „Žije se tu super. Je tu větší pohoda než v Čechách, nikdo nic moc neřeší, usmívají se i na úřadech,“ podotýká a zřejmě má zkušenosti s úředníky v obou zemích.

V Dánsku studuje management životního prostředí. „Chtěla jsem do Skandinávie a tohle byla nejjednodušší možnost,“ vypráví, zatímco si čeští hokejisté poblíž dál kopou. S blížícím se zápasem se ale přidává k dvěma stovkám dobrovolníků, bez kterých by žádný šampionát nefungoval.

Česká dobrovolnice Kateřina v rozhovoru s Petrem Kadeřábkem před Royal Arenou | Foto: František Kuna

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme