Česko je v semifinále mistrovství světa. Hokejisté ve třetí třetině udolali Němce

Česká hokejová reprezentace se poprvé od roku 2015 dostala do semifinále mistrovství světa. V sobotu se utká stejně jako před čtyřmi lety s Kanadou. Tým Miloše Říhy rozhodl o vítězství nad Německem 5:1 ve třetí třetině.

Sledovali jsme ONLINE Bratislava (Aktualizováno: 22:23 23. 5. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní tým nastoupil do nejdůležitějšího zápasu turnaje bez Jakuba Vrány, který zápas sledoval pouze z tribuny. I bez střelce Washingtonu si ale Češi v prvních minutách vypracovali převahu. Po šesti minutách vedl na střely 6:0. Jenže Gulašova střela i další pokusy pohlídal Philipp Grubaer v brance Německa, který se v úvodu skvěle rozchytal.

ONLINE: Česko - Německo 5:1.

Číst článek

Patrik Bartošák na druhé straně měl o poznání méně práce, jenže po dvanácti minutách česká obrana propadla a v samostatném úniku se vstříc českému brankáři řítil Leon Draisaitl. Hvězda Edmontonu mířila po zemi k tyči, kde brankář Třince zasáhl levým betonem.

První třetinu končili svěřenci Miloše Říhy přesilovou hrou, jenže ani v té se neprosadili a do kabin se šlo za bezbrankového stavu. Velkou šanci tak měli Češi až po přestávce v oslabení. Před Grubauerem kombinovali bratři Zohornové. Tomáš sice našel Hynka, jenže ten branku netrefil.

Velké šance měl i Ondřej Palát, jenže dvakrát proti němu zakročil vynikající Grubauer. I gólman Colorada si ale vybral slabší chvilku. Ve 34. minutě vjel do útočného pásma Jan Kovář, ze středu si posunul puk trochu doprava a z vrcholu kruhu vystřelil směrem, kde se dal čekat zákrok vyrážečky německého gólmana.

Jenže zásah nepřišel a puk zastavila až síť. Po polovině zápasu tak Kovář konečně protrhl bezbrankový stav.

Jenže vedení vydrželo národnímu týmu jen něco málo přes čtyři minuty. Chyboval totiž i Patrik Bartošák na druhé straně, když jeho rozehrávku vystihl Frederik Tiffels. Ten bleskurychle našel Franka Mauera, který mířil přesně k pravé tyči.

V posledních sekundách druhé části hry ještě mohl skórovat Jakub Voráček, po přečíslení tří proti jednomu ale kapitán střílej jen těsně vedle.

Podobná situace se ale opakovala i po čtyřech minutách závěrečné části hry a Jakub Voráček tentokrát vyřešil situaci sám a správně. První střelu ještě Grubauer vyrazil, ale kapitán byl první u dorážky, která podruhé v zápase znamenala české vedení.

Reagovat okamžitě chtěl Leon Draisaitl. Ranou od modré mířil vedle a dorážku zneškodnil Bartošák, při dalším závaru mu pomohl i obětavý zákrok Jana Rutty. Do pootevřené německé obrany se devět minut před koncem vřítili Hronek s Faksou a Jaškinem, nicméně Grubauera nepřekonali.

Definitivně se tým Miloše Říhy mohl uklidnit až sedm minut před koncem, kdy v rychlém sledu za sebou zvýšil vedení na 4:1. Na dva góly národní tým odskočil po nechytatelné ráně Dominika Kubalíka, o minutu a 27 sekund později Grubauera zradil mantinel a Ondřej Palát se dočkal prvního gólu na mistrovství.

Jan Kovář přidal ještě jeden gól do prázdné branky. Po výhře 5:1 postoupil národní tým po čtyřech letech do semifinále mistrovství světa, v sobotu jej v boji o postup do finále čeká Kanada.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku:
Čtvrtfinále (Bratislava):
ČR - Německo 5:1 (0:0, 1:1, 4:0)
Branky a nahrávky: 34. Jan Kovář, 45. J. Voráček (Simon), 52. D. Kubalík (Jan Kovář, Hronek), 54. Palát (Kolář), 60. Jan Kovář (Moravčík) - 38. Mauer (Tiffels). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Tufts (USA) - Goljak (Běl.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 9085.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme