Slováky srazil proti Kanadě gól 1,8 sekundy před koncem, Švédové deklasovali Nory

Slovenští hokejisté se dlouho přetahovali o vítězství s favorizovanou Kanadou, nakonec jí ale podlehli 5:6, když rozhodující gól inkasovali 1,8 sekundy před koncem. Švédové ve skupině B rozdrtili Norsko 9:1.

Bratislava/Košice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanaďané slaví gól proti Slovensku.

Kanaďané slaví gól proti Slovensku. | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Slovensko - Kanada 5:6

Domácí výběr začal proti favorizovanému soupeři aktivně a byl za to odměněn. V 8. minutě posunul Slováky důrazný Matúš Sukel do vedení a o 64 sekund později se po rychlém protiútoku prosadil Adam Liška.

Hledali jsme zbytečně moc nahrávek do prázdné branky, říká Simon po prohře s Ruskem

Číst článek

Dva inkasované góly Kanadu nabudily, zámořští hráči přidali a ještě v první třetině vyrovnali. Nejprve se prosadil Anthony Mantha a poté v přesilové hře Shea Theodore.

Na přelomu první a druhé třetiny Slováci nevyužili téměř minutovou přesilovku pět na tři, v pokračující klasické výhodě ale překonal Matta Murrayho tečovanou střelou Ladislav Nagy. V 26. minutě navíc vrátil domácím dvoubrankové vedení svým druhým gólem Adam Liška.

Kanaďané ale i tentokrát dokázali odpovědět. V přesilovce snížil Jonathan Marchessault a následně vyrovnal Anthony Cirelli. Ve 33. minutě se diváci ve vyprodané Steel areně radovali z páté slovenské branky, ale jen krátce. Rozhodčí totiž po kontrole na videu Tatarův gól neuznali kvůli kontaktu Pánika s kanadským brankářem.

A hráči Javorových listů se následně poprvé dostali do vedení. Patrika Rybára prostřelil Troy Stecher a do branky Slovenska se postavil Marek Čiliak. I domácí se ale s nepříznivým průběžným výsledkem dokázali vyrovnat a Sukel srovnal na 5:5. Jeho střelu si do branky srazil Severson.

Hrdinou utkání se nakonec stal Mark Stone, jenž v samém závěru potrestal Černákovo vyloučení a třetí využitou přesilovkou rozhodl o výhře Kanady.

Norsko - Švédsko 1:9

Švédové za to vzali hned od úvodního buly. Uběhlo jen 39 vteřin a Wennberg otevřel skóre. Krügerova teč krátce poté skončila těsně mimo, další možnost spálil Gustafsson, jenže v sedmé minutě sklepl kotouč ze vzduchu Hörnqvist a bylo to 2:0.

Norové pak hráli v 15. minutě pár sekund pět na tři a Olden protáhl Markströma. Místo snížení kontroval hrdina zápasu Nylander a v 19. minutě přidal po dvou nahrávkách i gól.

Ve druhé třetině Švédové ještě přidali a na ledě zcela dominovali, což dokumentoval i poměr střel mezi tyče 22:5. Gólovou smršť brzy odstartoval bekhendem Adrian Kempe. Haukelund pak sice vychytal Hägga, ale Hörnqvist ho na konci 26. minuty vyhnal na střídačku a do hry naskočil Holm.

Američané připravili Finům první porážku na šampionátu. Výhru 3:2 trefil v prodloužení Larkin

Číst článek

O 46 sekund později se mezi střelce zapsal i Mario Kempe, když trpělivě počkal se zakončením a kolem Holmova betonu zakončil do prázdné branky. Před polovinou zápasu vytáhl Holm fantastický zákrok po Wennbergově ráně, jenže lapačku i s pukem už měl za brankovou čárou, takže sudí přiznali Švédům další gól. V 39. minutě využil přesilovkou Eriksson.

Na třetí dějství už favorit takřka vypnul. Na střely na branku v něm vyhrál jen 7:5. První šanci spálil Nylander, ale jinak si hráči Tre kronor spíše hráli s pukem a šetřili síly. V 45. minutě se i díky tomu mohl blýsknout individuální akcí Haga, strážce švédské branky Markström však sklapl betony včas.

Čisté konto ale Markström nakonec neudržel. Za obrovského jásotu hlediště, o který se postarali nejen norští, ale také švédští fanoušci, se prosadil v 52. minutě Trettenes. Alespoň třetinu ale Norové přesto nevyhráli, neboť v 58. minutě odpověděl zdařilou tečí Lindblom.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku:
Skupina A (Košice):
Slovensko - Kanada 5:6 (2:2, 2:3, 1:1)
Branky a nahrávky: 8. Sukel (Studenič, Nagy), 9. Liška (Jaroš, Lunter), 22. Nagy (Marinčin, Lantoši), 26. Liška (Buc, Lunter), 52. Sukel - 17. Mantha (Turris, McCann), 19. Theodore (Mantha, Severson), 28. Marchessault (Chabot), 29. Cirelli (Reinhart, Theodore), 37. Stecher, 60. Stone (Chabot). Rozhodčí: Nikolic (Rak.), Björk - Malmqvist (oba Švéd.), Oliver (Kan.). Vyloučení: 5:6, navíc Severson (Kan.) 10 min. Využití: 1:3. Diváci: 7420.

Skupina B (Bratislava):
Norsko - Švédsko 1:9 (0:3, 0:5, 1:1)
Branky a nahrávky: 52. Trettenes (Valkvae Olsen) - 1. Wennberg (W. Nylander), 7. Hörnqvist (Ekman-Larsson, W. Nylander), 19. W. Nylander (Wennberg), 23. A. Kempe (Lander), 26. Hörnqvist (Ekman-Larsson, A. Larsson), 27. M. Kempe (Lander, E. Gustafsson), 30. Wennberg (W. Nylander), 39. L. Eriksson (E. Lindholm, E. Pettersson), 58. Lindblom (W. Nylander, Lander). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Schukies (Něm.) - Hancock (USA), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 4:3, navíc Lindblom (Švéd.) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 8850.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme