Ovečkin, Kane, Kučerov nebo Voráček. Podívejte se na výběr největších hvězd mistrovství světa

Žádná béčka, ale týmy plné hvězd. Na hokejovém mistrovství světa, které začíná v pátek, uvidí fanoušci plno hráčů ze světové špičky. A další ještě mohou dorazit, pokud jejich týmy vypadnou z NHL. Server iROZHLAS.cz vybral deset největších hvězd, které už na Slovensku jsou.

Tento článek je více než rok starý.

Bratislava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hvězdné duo Alexander Ovečkin, Jevgenij Malkin

Hvězdné duo Alexander Ovečkin, Jevgenij Malkin | Foto: Jan Brychta | Zdroj: Český rozhlas

Leon Draisaitl (Německo, útočník)

Jednu z největších hvězd šampionátu najdete možná trochu překvapivě na soupisce Německa, které ani zdaleka nepatří mezi favority turnaje. V boji o postup do čtvrtfinále se ale Němci budou moct spolehnout na třiadvacetiletého útočníka Leona Draisaitla, který byl letos druhý v tabulce střelců NHL. Kromě 50 gólů nasbíral v Edmontonu i 55 asistencí a v kanadském bodování ligy skončil čtvrtý. V lednu se objevil i v Utkání hvězd.

Jack Eichel (USA, útočník)

Spojené státy jsou známé tím, že na světové šampionáty obvykle neposílají to nejlepší, co mají k dispozici, letos se ale Američané řadí mezi favority. Jack Eichel byl před čtyřmi lety dvojkou draftu za Connorem McDavidem, letos už ve 22 letech v Buffalu nosil na dresu kapiténské „C“. Pravoruký útočník vyniká rychlostí, hraje chytře a dokáže perfektně zakončovat i přihrávat.

Johnny Gaudreau (USA, útočník)

Pětadvacetiletému útočníkovi Johnny Gaudreauovi se sice moc nedařilo v play-off, v němž si připsal jen jednu asistenci a jeho Calgary vypadlo už v prvním kole s Coloradem 1:4 na zápasy, předím v základní části ale zářil. S 99 body za 36 gólů a 63 asistencí byl sedmým nejproduktivnějším hráčem soutěže a táhl Calgary za prvním místem v Západní konferenci. V březnovém utkání proti New Jersey zaznamenal dokonce šest bodů.

Erik Gustafsson (Švédsko, obránce)

Švédové se mohou pochlubit celou řadou moderních ofenzivních obránců a jedním z nich je i sedmadvacetiletý zadák Chicaga Erik Gustafsson. Šikovný bek hraje pravidelně víc než dvacet minut za zápas a je výborný v přesilovkách. Letos měl v NHL víc než desetiprocentní úspěšnost střelby a s 60 body byl šestým nejproduktivnějším obráncem ligy.

Patrick Kane (USA, útočník)

Další hvězdné jméno na americké soupisce. Třicetiletý Patrick Kane patří dlouhodobě k nejlepším útočníkům světa. Má skvělé kombinační schopnosti, dokáže nápaditě přejít přes soupeře v souboji jeden na jednoho a zároveň platí za jednoho z nejlepších kanonýrů soutěže. Letos byl se 44 góly a 66 asistencemi třetím nejproduktivnějším hráčem NHL.

Nikita Kučerov (Rusko, útočník)

Může mezi největšími hvězdami šampionátu chybět hráč, který o dvanáct bodů ovládl bodování NHL? Těžko. Nikita Kučerov byl jedním z hlavních trumfů Tampy, která skončila v tabulce celé ligy suverénně první. Pětadvacetiletý Kučerov během základní části nakupil 128 bodů, což je nejvíc, co kdy kterýkoliv Rus v NHL dokázal. V play-off jeho Tampa sice nečekaně vyhořela, neuhrála proti Columbusu ani jedno vítězství a sám Kučerov si připsal jen dvě asistence, na jeho schopnostech to ale nic nemění.

Henrik Lundqvist (Švédsko, brankář)

„Král Henrik“ už od svého vstupu do NHL patří mezi brankářskou špičku a je dokonce rekordmanem v počtu výher mezi evropskými gólmany. Na kontě má kromě zlatých medailí z mistrovství světa i olympiády i jednu Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře sezony. Letos zažil jednu ze svých slabších sezon, na druhou stranu jeho Rangers se „plácali“ na spodku tabulky a Lundqvist byl jednou z mála jistot.

Alexandr Ovečkin (Rusko, útočník)

Trojnásobný mistr světa, vítěz Stanhley Cupu i osminásobný nejlepší střelec NHL. To všechno se dá říct o Alexandru Ovečkinovi, který i letos s 51 góly ovládl tabulku střelců zámořské soutěže. Ovečkin je známý svou tvrdou střelou z levého kruhu i touhou vždy, když je to jen trochu možné, reprezentovat svou zemi na mezinárodních turnajích. Jinak tomu nebude ani v Bratislavě, kde by měl Ovečkin táhnout nabitou sbornou.

Elias Pettersson (Švédsko, útočník)

Petterssonovi je teprve 20 let a má za sebou první sezonu v NHL, už na sebe ale dokázal strhnout pozornost. Loni slavil se Švédskem zlaté medaile na šampionátu v Dánsku, letos ovládl bodování Vancouveru a objevil se i v Utkání hvězd. Pettersson je perfektní bruslař a dokáže přesně střílet i přihrávat. Díky své chytrosti a předvídavosti ale najde uplatnění i mimo útočné pásmo a dobře brání.

Jakub Voráček (Česko, útočník)

Letos má za sebou Jakub Voráček oproti loňsku spíš slabší sezonu, v jeho případě to ovšem znamená, že v základní části NHL nasbíral v podprůměrné Philadelphii 66 bodů. Kapitán národního týmu a mistr světa z roku 2010 se díky svému fyzickému stylu hry těžko odděluje od puku a je skvělým tvůrcem hry, a to i v přesilovkách.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme