Češi patří mezi nejméně trestané týmy šampionátu. ‚Trenéři na to od přípravy kladou důraz,‘ říká Jordán

Hokejová reprezentace má po čtyřech zápasech a posledním vítězství nad Slovinskem na světovém šampionátu 10 bodů. Hru národního týmu zatím zdobí disciplinovanost. Patří totiž mezi nejméně trestané týmy letošního mistrovství světa.

Riga Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejisté jsou nejdisciplinovanějším týmem skupiny B

Čeští hokejisté jsou nejdisciplinovanějším týmem skupiny B | Foto: Reuters, Ints Kalnins | Zdroj: Reuters

„Na to jsme se chtěli zaměřit a zatím to jsou pozitivní zprávy. Myslím si, že půjde o důležitý faktor v dalším průběhu turnaje,“ říká útočník David Tomášek pro Radiožurnál. Češi zatím dostali jen 10 dvouminutových trestů a jsou nejdisciplinovanějším celkem skupiny B. Ze všech týmů na šampionátu jsou na tom lépe jen Německo a Spojené státy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jen 10 dvouminutových trestů. Poslechněte si, díky čemu je česká reprezentace mezi nejméně trestanými týmy letošního mistrovství

„Je to tak, a to byl první zápas ještě takový divoký a dostali jsme trest za to, že jsme se zastali jeden druhého. Určitě v tom chceme pokračovat, protože pro nás je jedině dobře, když budeme hrát 5 na 5 nebo budeme mít přesilovku,“ uvědomuje si obránce Michal Jordán.

Tak malý počet vyloučených je obrovským rozdílem oproti loňskému mistrovství, kdy byli Češi naopak jedním z nejtrestanějších týmů. I proto se už v přípravě právě na čistotu hry realizační tým zaměřil.

„Trenérský štáb na to už od začátku přípravy klade důraz. Myslím, že Kari vytáhnul nějaké statistiky z minulého mistrovství a z nich bylo vidět, že jsme byli opravdu hodně vylučovaní a v některých zápasech soupeřovy přesilovky rozhodly. Trenéři nám od přípravy říkají, abychom nemáchali hokejkou někde ve vzduchu, ale opravdu se snažili, šli hokejkou po puku. Doufám, že nám to vydrží i nadále,“ věří Jordán.

Začali jsme vymýšlet kraviny a málem nás to stálo tři body, řekl Smejkal po výhře nad Slovinskem

Číst článek

Velkým pozitivem navíc je, že když už český tým nějaký ten faul udělá, jde o ten z kategorie, které trenéři svým svěřencům nevyčítají. Dosud s jedinou výjimkou, a tou byla Kundrátkova hrubost v útočném pásmu v duelu se Slovinskem.

„Když se budeme bavit o faulech v útočném pásmu, ty jsou naprosto zbytečné a vycházejí čistě z nedisciplinovanosti. Pak je tu další kategorie vynucených faulů, kdy třeba někdo ujíždí a kluci musí zatáhnout za záchrannou brzdu,“ vysvětluje asistent trenéra Jalonena Libor Zábranský.

„A když se hraje velmi dobře v obranném pásmu, nedovolené zákroky zkrátka nepřichází. Ty zbytečné fauly by mohly pramenit například z nedodržování systému, nebo když někdo propadne, ale to se nám naštěstí zatím vyhýbá,“ těší Zábranského.

Pokud Češi chtějí na šampionátu uspět, potřebují udržet disciplínu i ve zbývajících zápasech. Ten nejbližší je čeká v sobotu od 11.20 proti Norsku.

Petr Kadeřábek, spu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme