Slováci v napínavém duelu proti Kanadě padli na nájezdy. Výběr USA po obratu porazil Německo

Hokejisté Slovenska ve svém třetím vystoupení na letošním mistrovství světa podlehli Kanadě 1:2 po samostatných nájezdech. Rozhodnout musela až osmá série, ve které přesně mířil útočník Jack Quinn. Spojené státy ve skupině A zvítězily proti Německu po obratu z 1:2 na 2:3.

Riga/Tampere (Aktualizováno: 19:10 15. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slováci ve třetím duelu na MS podlehli Kanadě po samostatných nájezdech

Slováci ve třetím duelu na MS podlehli Kanadě po samostatných nájezdech | Foto: Reuters, Ints Kalnins | Zdroj: Reuters

Hokejisté Kanady zdolali na mistrovství světa v Rize Slovensko 2:1 po samostatných nájezdech a vyhráli i třetí zápas na turnaji, utrpěli však první bodovou ztrátu. V osmé sérii rozstřelu rozhodl Jack Quinn. Slováci nenavázali na sobotní výhru nad domácím Lotyšskem 2:1 a utrpěli druhou porážku poté, co na úvod podlehli české reprezentaci 2:3.

Slovensku v úvodu nabídl početní výhodu faulem Jacob Middleton, ale přerušil ji vyloučený Oliver Okuliar a po trestu pro Richarda Pánika měli Kanaďané na půl minuty přesilovku pěti proti třem. Brankáře Samuela Hlavaje ale nepřekonal Cody Glass ani z dorážky Brad Hunt. V čase 7:36 se už tým kouče Andrého Tourignyho ujal vedení. Jack McBain uvolnil od levého mantinelu na druhé straně Jakea Neighbourse, který prostřelil Hlavaje mezi betony.

Vzápětí mohl vyrovnat Matúš Sukeľ, ke kterému se odrazil puk, ale Samuel Montembeault zasáhl. Potom se dostal do úniku Libor Hudáček, ale do úspěšného konce jej nedotáhl. V 17. minutě při vyloučení Milana Lucice už svěřenci trenéra Craiga Ramsayho vyrovnali. Kapitán Marek Hrivík z pravého kruhu předložil puk před odkrytou branku Peteru Cehlárikovi, který pohodlně skóroval.

V úvodu druhé části při vyloučení Joea Velena měli možnost otočit stav Hudáček a Pánik, který trefil tyčku. Po vyloučeních Adama Jánošíka a Miloše Kelemena se Slováci ubránili i 51 sekund ve třech proti pěti. V 37. minutě Hudáček vrazil na mantinel MacKenzieho Weegara a český sudí Jan Hribik s Němcem Andrem Schraderem mu po revizi u videa dali trest na pět minut a do koncem utkání.

V dlouhém oslabení Slováci odolali. Sami potom nedokázali překlopit vedení na svou stranu ve dvou přesilovkách při vyloučeních Sammyho Blaise a Weegara. Kanada se neprosadila při vyloučení Patrika Kocha. V 56. minutě se dostal po Pánikově přihrávce do dobré pozice Hrivík, ale stav se neměnil. Potom unikajícího Pánika fauloval Weegar, slovenská přesilovka však prodloužení neodvrátila. Kanada v prodloužení nevyužila početní výhodu při trestu Viliama Čacha.

V rozstřelu Slováci dvakrát vedli díky Pánikovi a Martinu Chromiakovi, ale odpověděli Cody Glass a Michael Carcone. V osmé sérii na Quinnův úspěšný pokus Chromiak nezareagoval.

Německo - USA 2:3

Hokejisté Spojených států amerických zůstali i po třetím utkání na mistrovství světa v základní skupině A stoprocentní. V Tampere udolali Německo 3:2, přestože ještě po druhé třetině prohrávali 1:2. Vítězný gól dal v čase 54:50 Matt Coronato. Němci ztratili jednobrankovým rozdílem i třetí zápas na turnaji a zůstávají bez bodového zisku.

Favorizovaní Američané prohráli úvodní bezbrankovou třetinu na střely na branku jasně 4:12, ale byli o poznání nebezpečnější. V sedmé minutě Němci propadli a Michael Eyssimont uháněl sám na Mathiase Niederbergera, při kličce do forhendu mu však německý gólman nenechal ani kousek prostoru, jímž by mohl propasírovat puk za čáru. Němci pak přes šanci Nica Sturma nevyužili přesilovku.

Ve 13. minutě měl německý výběr během pár sekund velkou porci štěstí. Niederberger nejprve vytěsnil pokus Alexe Tucha, který jen krátce poté tečoval nahození Lanea Hutsona a kotouč zazvonil na brankovou konstrukci. Němci oplatili stejnou mincí - Frederika Tiffelse vychytal brankář Casey DeSmith, pak po vyhraném buly pálil Manuel Wiederer a rovněž jeho pokus zastavila tyčka.

Do vedení mohl zámořský tým poslat v úvodu druhé části dokonce v oslabení Drew O'Connor, gólman Niederberger ale situaci dobře ustál a levou rukou vyrazil puk do bezpečí. Vedoucí gól dal až ve 26. minutě Ronnie Attard. Střela bez přípravy mu sice nesedla a mířila po ledě vedle branky, ale bek Kai Wissmann usměrnil kotouč bruslí nešťastně za záda svého gólmana.

Oba celky si pak zahrály krátce po sobě přesilovku, využít ji však nedokázaly. Američané při ní dokonce sami inkasovali. Jen 14 sekund po jejím začátku vyrovnal v polovině utkání zblízka dorážející Samuel Soramies. S druhým šokem pak přispěchal pouhých pět sekund před druhou sirénou Justin Schütz, když proměnil sólový únik.

Ve třetím dějství mohli pohnout stavem Henry Thrun a na druhé straně Tiffels, ale podařilo se to až Seanu Farrellovi na konci 46. minuty, když vypálil za kruhem a využil Niederbergerova zakrytého výhledu. Další obrat ve skóre dovršil v 55. minutě přesilovkovým zásahem do odkryté branky Matt Coronato, kterého našel krásnou nahrávkou Scott Perunovich. Němci tvrdě bojovali o vyrovnání, sáhli k dlouhé hře bez gólmana, ale soupeř už těsnou výhru uhájil.

Mistrovství světa v hokeji:

Skupina A (Tampere):
Německo - USA 2:3
(0:0, 2:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 31. Soramies (M. Müller, Seider), 40. Schütz (Tuomie) - 26. Attard (Eyssimont, Tynan), 46. Farrell (Hutson), 55. Coronato (Perunovich, Tynan). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Kaukokari (Fin.) - Ondráček (ČR), Cattaneo (Švýc.). Vyloučení: 2:4. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 8003.

Skupina B (Riga):
Branky a nahrávky: 17. Cehlárik (Hrivík, L. Hudáček) - 8. Neighbours (McBain), rozhodující sam. nájezd J. Quinn. Rozhodčí: Hribik (ČR), Schrader (Něm.) - Kroyer (Dán.), Niittylä (Fin.). Vyloučení: 8:9, navíc L. Hudáček (SR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 4640.

spu, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme