Národní tým čekají ve čtvrtfinále nebezpeční Finové, úřadujícím mistrům světa to ale v Rize nestřílí

Před českými hokejisty je další pokus o ukončení dlouhého čekání na medaili z mistrovství světa. Ve čtvrtečním čtvrtfinále v Rize se utkají s obhájci zlata z roku 2019 Finy. Čechy čeká tým, který základní skupinou prošel bez prohry v základní hrací době, ale přesto neskončil první.

Riga Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Finska

Hokejisté Finska | Foto: Simon Hastegård | Zdroj: Reuters

Češi vědí, že na cestě za medailovými příčkami musí porážet kohokoliv, osud jim ale do čtvrtfinále postavil jednu z největších výzev – úřadující mistry světa. 

Chceme vybrat nejvhodnější tým na čtvrtfinálovou bitvu, vysvětluje trenér Pešán časté změny v sestavě

Číst článek

Finové předvedli na mistrovství světa v roce 2019 skvělou jízdu, kterou dovršili obratem ve finále proti Kanadě, kde nakonec vyhráli 3:1. V kádru týmu pro letošní šampionát je osm hráčů, kteří si mistrovský titul v Bratislavě pamatují. 

Vítěznou mentalitu si svěřenci Jukky Jalonena přivezli i do Rigy – po základních skupinách jsou na šampionátu jediným týmem, který ještě v základní hrací době neprohrál. Přesto se Finové nakonec museli ve skupině B smířit s 2. místem, o bod je překonaly USA.

Kromě dominantních utkání s Norskem a Itálií však Seveřani měli problém se střílením branek, v dosavadním průběhu mistrovství jich dali pouze 19 (oproti 27 českým). Své zápasy s USA, Německem, Lotyšskem a Kanadou vyhráli těsně o gól, s Kazachstánem dokonce utrpěli šokující prohru po samostatných nájezdech. 

Trenér české reprezentace Filip Pešán ale ví, že Finové nepotřebují gólové hody, aby byli úspěšní. Své hráče na souboj pečlivě připraví. „Jejich hru zná celý svět, jsou posledními šampiony. Bude to spíše o soubojích, o malých věcech a o bruslení. Finové velmi dobře bruslí, podporují se velmi blízko sebe a jsou skvěle technicky vybavení. Bude to o tom, zda se s těmito věcmi dokážeme popasovat,“ řekl.

Disciplína a mladá hvězda

S Finy mají Češi čerstvou zkušenost z Českých her v Praze, kdy dokázali své soupeře porazit góly Libora Šuláka a Matěje Stránského 2:1. V ostrém zápase na mistrovství světa se oba týmy potkaly naposledy v roce 2017. Češi tehdy předvedli fantastické zmrtvýchvstání a ve 3. třetině vyrovnali z 0:3 na 3:3. Zápas nakonec vyhráli na nájezdy, ve kterých se prosadil Robin Hanzl.

Čím Finové vynikají a na koho si dát pozor? Zaprvé je třeba říct, že Suomi spoléhají dlouhodobě na týmové pojetí hokeje, které příliš nedovoluje, aby mužstvo táhla jedna hvězda. Pokud by si Pešánovi svěřenci měli ale na někoho dát velký pozor, bude to mladičký útočník Anton Lundell. Teprve devatenáctiletý centr je na svůj věk neobyčejně vyspělý, zodpovědný dozadu a nebezpečný dopředu, na mistrovství už zaznamenal čtyři góly a dvě asistence. 

Finsko zároveň hraje velice disciplinovaně a nedělá zbytečné fauly. V počtu nastřádaných trestných minut jsou na tom jeho hráči nejlépe ze všech týmů v Rize. S celkovým počtem 26 minut jsou na tom téměř o polovinu lépe než Češi (50 minut).

Česko se postaví ve čtvrtfinále proti Finům ve čtvrtek v 19.15 SELČ. Zápas můžete živě poslouchat na stanici Radiožurnál Sport.

Mistrovství světa (PLATNÉ K 2. 6. 2021)
Tým Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 6 0 0 1 21:8 18
2. Finsko 7 4 2 1 0 19:10 17
3. Německo 7 4 0 0 3 22:14 12
4. Kanada 7 3 0 1 3 19:18 10
5. Kazachstán 7 2 2 0 3 22:18 10
6. Lotyšsko 7 2 0 3 2 15:16 9
7. Norsko 7 2 1 0 4 17:21 8
8. Itálie 7 0 0 0 7 11:41 0

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme