Čtvrtfinálová hádanka je rozluštěna. Německo výhrou pomohlo Kanadě, s tou se utká Rusko

Německo vyhrálo v přímém souboji o účast ve čtvrtfinále nad domácím Lotyšskem 2:1 a pomohli k postupu ze skupiny B také Kanadě. Ta potřebovala, aby duel nedospěl do prodloužení. Hokejisté Ruska porazili na mistrovství světa v Rize Bělorusko 6:0, posunuli se na první místo tabulky skupiny A a ve čtvrtfinále se utkají právě s Kanadou.

Tento článek je více než rok starý.

Riga Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Němci v klíčovém duelu vedli 2:0 už v 7. minutě díky brankám Johna Peterky a Marcela Noebelse. Za domácí už jen snížil v čase 25:55 Rodrigo Abols. Ve čtvrtečním čtvrtfinále budou hrát třetí Němci se Švýcarskem a čtvrtou Kanadu čeká Rusko.

Zadinu těší, že se tým odrazil ode dna. ‚Teď nás čeká nejdůležitější krok,‘ říká o čtvrtfinále

Číst článek

Lotyši si poprvé na turnaji mohli užít i podporu fanoušků v hledišti, kterých do Areny Riga zavítalo 934. Němci jim ale hned v úvodu zábavu pokazili. Ve 4. minutě překonal Janise Kalninše z levého kruhu devatenáctiletý útočník Peterka, který si ve třetím vystoupení na turnaji připsal premiérový gól i bod.

Vyrovnat mohl Rihards Bukarts, ale v čase 6:40 udeřil opět tým finského trenéra Toniho Söderholma. Leonhard Pföderl zpoza branky nabil Noebelsovi, který poslal puk do branky pod pravým betonem gólmana Jokeritu Helsinky. Možnost snížit měl v přesilové hře po průniku od vlastní obranné čáry Janis Jaks a před první pauzou se nepodařilo překonat Mathiase Niederbergera Mikelisu Redlihsovi.

Ve 26. minutě už se Lotyši radovali. V přečíslení si Rodrigo Abols vyměnil puk s obráncem Litvínova Uvisem Janisem Balinskisem a skóroval. V polovině utkání si Niederberger poradil s Jaksovou tečovanou střelou a Němci drželi po druhé části těsný náskok.

Lotyši marně dobývali obranu soupeře i ve třetí třetině. Nepomohly jim ani dvě přesilové hry při vyloučeních Jonase Müllera a Johna Peterky. Domácí výběr neodvrátil vyřazení ani v závěrečné power play.

Prohra Lotyšů přišla vhod Kanaďanům, kteří díky ní postupují do čtvrtfinále, přestože dříve podlehli Finsku na nájezdy. Tým kouče Gerarda Gallanta musel spoléhat na to, že utkání nedospěje do prodloužení, po kterém by slavili na jeho úkor postup do play-off Lotyši i Němci. O naději hned po bodovém zisku Kanady, kterou čeká v boji o semifinále Rusko, přišel nováček Kazachstán.

Rusko - Bělorusko 6:0

Sborná neponechala při cestě za výhrou a posunem do čela tabulky od začátku nic náhodě. Již po 36 sekundách hry otevřel skóre Něstěrov. Když poté v 5. minutě přidal s přispěním bránících Bělorusů druhý gól Galimov, skončil zápas pro brankáře Šostaka, kterého stejně jako v minulém souboji se Švýcarskem nahradil Kolosov.

Ani on ale dlouho neudržel čistý štít. Sice si poradil s tvrdou střelou Provorova, v polovině první třetiny jej ale překonali Šalunov a Grigorenko. V 17. minutě se po rychlém protiútoku prosadil podruhé Něstěrov a zápas byl rozhodnutý.

Rusové mohli ubrat plyn a šetřit síly na čtvrtfinále. Zatímco v úvodní dvacetiminutovce vyslali na běloruské brankáře 17 střel, ve druhé jen čtyři. A to měli dvě přesilové hry. Více práce než Kolosov měl dokonce jeho protějšek Samonov. Obraz hry se nezměnil ani ve třetí části, ve které sice Bělorusové ubránili tři oslabení, ale přesto ještě jednou inkasovali.

Mistrovství světa (PLATNÉ K 1. 6. 2021)
Tým Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 6 0 0 1 21:8 18
2. Finsko 7 4 2 1 0 19:10 17
3. Německo 7 4 0 0 3 22:14 12
4. Kanada 7 3 0 1 3 19:18 10
5. Kazachstán 7 2 2 0 3 22:18 10
6. Lotyšsko 7 2 0 3 2 15:16 9
7. Norsko 7 2 1 0 4 17:21 8
8. Itálie 7 0 0 0 7 11:41 0

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme