'Pan Gudas, pan Plekanec.' Národní tým je plný nových tváří, Hrachovina některé znal jen z televize

Hokejová reprezentace se sešla před odletem na světový šampionát. Do libeňské arény dorazil takřka finální tým a je v něm řada nových, mladých tváří, což někdy vede k zvláštním situacím.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Plekanec, pro některé spoluhráče z hokejové reprezentace zatím 'pan Plekanec'

Tomáš Plekanec, pro některé spoluhráče z hokejové reprezentace zatím 'pan Plekanec' | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

„Někdo mi tu řekl 'dobrý den,' tak nevím, co si o tom myslet. Je tu spousta nových obličejů, ale tím budeme mít šanci překvapit hodně týmů, bude v tom naše síla,“ smál se mezi novináři obránce Philadelphie Radko Gudas.

Když zkušený bek vešel do šatny, hned zjistil, jak slušně je vychovaná hokejová mládež v Česku. Vykání v kabině reprezentačního mužstva nepamatuje, jenže letos se v ní při srazu před odletem na šampionát sešlo hned několik hokejistů okolo dvaceti let.

Mezi nimi je třeba Dominik Hrachovina z finského Tampere, který při vyjmenovávání, koho ze svých nových spoluhráčů poznává, začíná hodně ostýchavě: „Možná tak pana Plekance a pana Gudase. S pár kluky jsem byl v mládežnických reprezentacích. Jinak jsem je viděl akorát v televizi, tak jsem byl za nominaci rád jako dítě na Vánoce,“ říká mladý gólman.

Plekanec: Nejdu nikoho učit

Teď Hrachovina vyrazí do Dánska i s panem Plekancem, i když se dá čekat, že se oslovení stejně jako ostýchavost brzy změní. Zatímco řada hráčů zažije mistrovství světa vůbec poprvé, Tomáš Plekanec si v květnu takhle prodlužuje sezonu už pojedenácté, a už jen proto by měl mít důležitou roli i mimo led.

„S věkem je to normální, ale nejdu nikoho učit. Snažím se pomoct věcmi, které mohou chybět. Je na mladých, aby přinesli dravost a rychlost,“ přemýšlí útočník Toronta.

Teoreticky by se právě takhle měl tým prezentovat, ale není to styl, do kterého by podle trenérů pětatřicetiletý Plekanec nezapadal. Na druhou stranu, on sám už v účast na šampionátu příliš nevěřil.

„Nepočítal jsem s tím, že pojedu, protože tu jsou mladí kluci. Ale hokej mě baví, hraju ho rád a když je možnost hrát, hraju,“ dodává Plekanec. Svou chuť může přenést také na nejmladší reprezentační výběr posledních let.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme