Druhá porážka v řadě. Hokejová reprezentace dostala od Finska pět gólů

Hokejový národní tým prohrál na Švédských hrách souboj o vedení Euro Hockey Tour s Finskem 2:5. Týmu Josefa Jandače nešla především oslabení, ve kterých inkasoval třikrát. Finové mají jisté vítězství v sérii turnajů.

Tento článek je více než rok starý.

Södertälje/Švédsko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český národní tým prohrál s Finskem 2:5

Český národní tým prohrál s Finskem 2:5 | Foto: Henrik Montgomery | Zdroj: Reuters

Svěřenci trenéra Josefa Jandače zůstávají na závěrečném turnaji před mistrovstvím světa v Dánsku bez bodu, v neděli budou od 12:00 bojovat o třetí místo s Ruskem.

'Je dobře, že chytají takhle.' Jedničkou chtějí být tři brankáři, proti Finsku nastoupí Furch

Číst článek

Finové se dostali v první třetině do vedení 2:0 díky přesilovkovým gólům Juliuse Honky a Anttiho Suomely. V polovině zápasu sice snížil svou premiérovou branku v reprezentaci útočník Adam Musil, ale ve třetí třetině pojistili finskou výhru Tuomas Kiiskinen a Toni Rajala s Tommim Koivistöm, kteří potrestali další fauly českého výběru. Výsledek zkorigoval v 56. minutě Robert Kousal.

 Tým Suomi si připsal v 21. ročníku Euro Hockey Tour rekordní osmý triumf, kterým překonal o jedno prvenství Rusko.

V dresu české reprezentace si odbyli premiéru útočníci mistrovské Komety Brno Hynek Zohorna a Martin Nečas. Devatenáctiletý talent Nečas za týmem po nemoci přicestoval až v pátek spolu s rovněž uzdraveným forvardem Dmitrijem Jaškinem, který ještě v sestavě chyběl.

Úvodní dějství patřilo Finsku. Už po 56 vteřinách šel pykat Pyrochta, ale Furch si poradil s pokusem Puustinena a Jandačův výběr se ubránil. Při Sandellově vyloučení měl hodně práce i Husso, když stříleli Frk a dvakrát Kubalík.

První gól pro Musila 

Při Pláňkově trestu se už ve 14. minutě skóre změnilo. Nejdříve musel v brejku zakončovat bekhendem Kubalík a Husso situaci vyřešil. Na druhé straně vystřelil od modré čáry Honka a tečovaný puk skončil v pravém horním rohu Furchovy branky.

Za tři minuty udeřili Finové znovu v přesilové hře, když potrestali Pavlíkův faul. David Musil ještě první Suomelův pokus zblokoval, ale napodruhé se už finský útočník trefil o horní tyč. V dalším oslabení při Chytilově pobytu na trestné lavici se Češi ubránili.

V úvodu druhé části prověřil Hussa bekhendem Kaut a potom po Nečasově forčekingu minul Hynek Zohorna. Početní výhodu Jandačova týmu po Palolově faulu zkrátil trest pro Faksu za seknutí Hussa při pokusu o dorážku. V 27. minutě v ojedinělé příležitosti Finů ve druhé třetině neuspěl Rajala a Češi přetavili zlepšenou hru v polovině utkání ve snížení.

Po Kautově přihrávce se prohnal po pravém křídle Adam Musil, jeho první pokus Husso vyrazil, ale z dorážky už útočník působící na farmě St. Louis v San Antoniu skóroval. V sedmém reprezentačním startu se radoval z premiérové branky. Potom nebezpečně pálil Chytil a při trestu Jokiharjua v 39. minutě trefil Kousal tyč.

Finové se vrátili do dvoubrankového náskoku po 53 vteřinách závěrečného dějství. Pesonen v souboji s Pyrochtou získal puk za českou brankou, našel osamoceného Kiiskinena a ten zblízka překonal Furcha. Český tým nenašel odpověď.

Naopak před polovinou třetí třetiny šli pykat za fauly Stránský na dvě plus dvě minuty a Sklenička na dvě plus deset minut a Finové zvýšili na 5:1. Nejdříve skóroval v pěti proti třem po Sandellově průniku Rajala a v klasické výhodě se trefil od modré čáry Koivistö. Češi v 56. minutě v početní výhodě zmírnili prohru po Kousalově dorážce.

Švédské hokejové hry v Södertälje, turnaj Euro Hockey Tour:
ČR - Finsko 2:5 (0:2, 1:0, 1:3)
Branky a nahrávky: 31. A. Musil, 56. Kousal (M. Stránský) - 14. Honka (Ikonen), 17. Suomela (Riikola), 41. Kiiskinen (J. Pesonen, Ikonen), 52. Ralaja (Sandell), 52. Kivistö (Manninen). Rozhodčí: Björk, Holm - Laksola, Nyqvist (všichni Švéd.). Vyloučení: 8:5, navíc D. Sklenička (ČR) 10 min. Využití: 1:4. Diváci: 1577.

vman, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme