Finové si potřetí v řadě zahrají o zlato, v semifinále domácího šampionátu vyřadili Američany

Finští hokejisté si potřetí v řadě zahrají finále mistrovství světa. V semifinále domácího šampionátu dokázali olympijští vítězové porazit Američany 4:3 a poprvé v historii získají na domácím turnaji medaili.

Tento článek je více než rok starý.

Sledovali jsme online Tampere (Finsko) (Aktualizováno: 16:18 28. 5. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finové slaví gól proti USA.

Finové slaví gól proti USA. | Foto: Martin Meissner | Zdroj: ČTK / AP

Finové museli čtvrteční čtvrtfinále proti Slovensku otáčet, když prohrávali už 0:2, a podobně vstoupili i do semifinále proti Američanům. Už na začátku druhé minuty totiž propadlo za záda finského brankáře nahození obránce Natea Schmidta a Američané vedli.

Každý ví, co má dělat. Jedině tak se dá vyhrát, říká specialista na oslabení Černoch

Číst článek

Domácí hráči ale podobně jako proti Slovákům postupně začali přebírat iniciativu. A přestože několik prvních šancí nevyužili, nakonec se ještě před koncem první třetiny dočkali vyrovnání.

Miro Heiskanen najel z levé strany před branku a bekhendovou střelou poslal puk od břevna za bezbranného Swaymana.

Na začátku druhé části nabídli Američané svému soupeři přesilovku a Finové svou šanci využili. Sakari Manninen přebral puk na levém kruhu a přesnou ranou do šibenice otočil vývoj zápasu.

Slavící finské fanoušky v tamperské hale ale zničehonic umlčel Sean Farrell, který překonal brankáře Olkinuoru střelou nad lapačku. Poslední slovo ale měli ve druhé části nakonec domácí, kterým zajistil ve 30. minutě vedení 3:2 po povedeném průniku obránce Sami Vatanen.

V poslední části hráli Finové další početní výhodu. Tu sice nevyužili, ale hned dvě sekundy po jejím skončení zvýšil na rozdíl dvou gólů Joel Armia. Američané pak mohli bleskově snížit, jenže puk Gaudettově střele nakonec za brankovou čárku nedoskákal.

Domácí pak pozorně bránili a zdálo se, že Američany do dalších šancí nepustí. V 57. minutě ale odvolal americký trenér brankáře a z následného tlaku se prosadil Adam Gaudette, který prostřelil Olkinuoru po rychlé kombinaci. 

Víc už ale americký tým nezvládl, a tak si Finové zahrají o zlato na třetím mistrovství světa v řadě – v roce 2019 ve finále přehráli Kanadu, o dva roky později (v roce 2020 se šampionát kvůli covidové pandemii nekonal) stejnému soupeři podlehli. Zároveň může tým pod vedením trenéra Jukky Jalonena ovládnout po olympijských hrách i druhý letošní velký turnaj.

Americké čekání na zlato se protáhne o další rok. Naposledy vybojoval tým USA nejcennější medaile v roce 1960. Zároveň Američané prohráli už jedenácté semifinále v řadě.

Ve finále se utkají s vítězem odpoledního utkání Kanady s Českem, který budeme na iROZHLAS.cz sledovat online. Radiožurnál a digitální stanice Radiožurnál Sport odvysílají živý přenos.

Mistrovství světa v hokeji - semifinále:

Finsko - USA 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 17. Heiskanen (H. Pesonen, Armia), 25. S. Manninen (M. Lehtonen, Hartikainen), 30. Vatanen (H. Pesonen, Heiskanen), 46. Armia (Heiskanen, Vatanen) - 2. Schmidt (Peeke, Tynan), 27. Farrell (Meyers, Seth Jones), 58. Gaudette (Boldy, Tynan). Rozhodčí: Nord, Öhlund (oba Švéd.) - Synek (SR), Van Oosten (Kan.). Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. Diváci: 11 055.

Sestavy:
Finsko: Olkinuora - Hietanen, M. Lehtonen, Heiskanen, Pokka, Friman, Vatanen, Ohtamaa, Lindell - Hartikainen, S. Manninen, Mikael Granlund - J. Sallinen, V. Filppula, Rajala - Armia, Lammikko, H. Pesonen - Anttila, Björninen, Mäenalanen. Trenér: Jukka Jalonen.
USA: Swayman - Seth Jones, L. Hughes, Peeke, Schmidt, Lafferty, od 41. navíc Barber - Boldy, Hartman, Galchenyuk - Gaudette, Tynan, Bellows - Kuhlman, Meyers, Farrell - Watson, Lettieri, Hayden - od 41. navíc Bordeleau. Trenér: David Quinn.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme