Lotyšský parlament po bronzu hokejistů vyhlásil státní svátek. Lidé nešli do práce, zrušili vyučování

Lotyšský parlament v neděli večer narychlo na pondělí 29. května vyhlásil státní svátek poté, co hokejový tým na mistrovství světa vybojoval bronzovou medaili. V prodloužení Lotyši porazili Spojené státy americké 4:3 a získali první medaili ze šampionátů od obnovy nezávislosti této baltské republiky v roce 1991.

Riga Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lotyšsko slaví historicky první medaili ze světového šampionátu v hokeji

Lotyšsko slaví historicky první medaili ze světového šampionátu v hokeji | Foto: Michal Beránek / CNC / Profimedia

„Návrh, aby bylo pondělí 29. května na počest vítězství vyhlášen státním svátkem, na mimořádné schůzi parlamentu podpořilo 52 poslanců, nikdo nebyl proti a tři se zdrželi hlasování,“ uvedl veřejnoprávní portál lsm.lv.

USA - Lotyšsko 3:4. Lotyši získali na mistrovství světa historický bronz, hrdinou se stal Rubins

Číst článek

V odůvodnění zákona se připomíná, že od obnovy lotyšské nezávislosti je hokej jedním z nejoblíbenějších a nejvíce podporovaných sportů a účast lotyšských hokejových profesionálů je vždy pro lotyšskou společnost velkou událostí.

Poslanci také uvedli, že pondělní společná oslava podpoří národní sebevědomí a jednotu lotyšské společnosti.

Přibližně čtvrtinu z necelých dvou milionů obyvatel Lotyšska tvoří Rusové. Mnoho lidí proto východního souseda vnímá jako zásadní bezpečnostní hrozbu, a to zejména po ruské invazi na Ukrajinu.

Zmatky v práci

Lsm.lv uvádí, že jedním z důvodů pro vyhlášení mimořádného státního svátku bylo to, aby lidé mohli reprezentaci přijít přivítat v Rize po návratu z mistrovství světa v Tampere. Jejich rozhodnutí způsobilo zmatky mezi majiteli různých provozoven ohledně toho, jak mohou otevřít, i mezi zaměstnavateli, kteří nemají jasno, jak zaplatit lidem, kteří dorazí do práce.

Podle plánu se uskuteční zkoušky ve školách, jinak bylo ale vyučování zrušeno, zavřeny jsou i státní školky. Naopak některá zdravotnická zařízení informovala, že budou fungovat jako ve všední dny.

Hokejisté se na letišti pozdraví s novináři a pak se přesunou do centra Rigy k Pomníku svobody, kde hlavní oslavy začnou kolem 14 hodin středoevropského letního času. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme